Peste 8.500 de garaje sunt inghesuite printre blocuri! In Timisoara 3.300 dintre garaje sunt ilegale, pentru ca nu au autorizatie

TIMISOARA. Aproape jumatate dintre garajele din Timisoara sunt ilegale, pentru ca toate s-au construit fara autorizatie de constructie, inainte de Revolutia din 1989. Responsabilii din primarie au inceput abia in urma cu cativa ani sa elibereze astfel de autorizatii.

Au reusit sa puna in legalitate 5.200 de garaje, dintr-un total de 8.500, dar n-au demolat niciunul. Numarul total al acestora nu mai poate creste, spun reprezentantii Primariei Timisoara, deoarece de ceva vreme nu se mai autorizeaza ridicarea lor pe domeniul public.

Nu se mai autorizeaza, ci doar se legalizeaza cele existente. Sunt mai multe motive, cert este ca nu mai exista teren si s-au schimbat si legile, acum nu putem da terenuri la oameni doar prin licitatie publica“, explica Flavius Boncea, purtator de cuvant la Primaria Timisoara.

Primaria refuza sa demoleze garajele
Pana acum insa, primaria nu a demolat niciun garaj, desi ar fi fost obligati sa o faca, spun unii avocati. Florin Kovacs merge in instanta cu o clienta pe terenurile careia s-au ridicat ilegal 20 de garaje. Primaria a refuzat sa le demoleze, spune Kovacs, motivand ca nu are angajati care sa se ocupe de demolare. „Daca nu au autorizatie, e treaba primariei sa le demoleze, dar cum primaria nu darama nici casele tiganesti construite fara autorizatie, m-ar mira sa darame garaje. Eu am un caz cu 20 de garaje ilegale pe terenul unei cliente de-ale mele. Ar trebui demolate. Primaria  ne-a raspuns ca nu are personal si ca ar trebui sa le darame clienta mea pe cheltuiala ei. Sunt „dolce fa niente“. in Timisoara cred ca poti sa construiesti si la Lupoaica din centru, ca nu le pasa celor din primarie“, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.

Daca cei care au garaje sunt multumiti de peisajul pe care acestea il ofera, restul de timisoreni, marea majoritate, s-au saturat de bateriile darapanate din zonele de blocuri si au militat de mai multe ori pentru demolarea lor, mai mult pentru ca proprietarii de garaje nu respecta curatenia si uneori depoziteaza tot felul de gunoaie in spatiile lor.
Am si eu in fata blocului cateva garaje. Nu m-ar deranja foarte tare daca ar pastra curatenia, dar isi spala masinile in fiecare zi, fac gratare, fac vin, tuica, o mizerie de nedescris. Ceea ce ma deranjeaza foarte tare este ca proprietarii nici macar nu locuiesc aici. Ei au blocurile mai departe si nu le pasa de ce lasa in urma. Avem copii care nu se pot juca si nu ii lasa ca sa nu le zgaraie sau sa le murdareasca masinile“, s-a plans o femeie.

Garaje de vanzare

Daca timisorenii nu mai pot obtine garaje sau spatii pentru ele de la primarie, le pot cumpara sau inchiria cu usurinta de pe Internet, unde exista tot felul de oferte. Preturile variaza si ele, ca si la apartamente, in functie de zona pe care sunt amplasate aceste garaje. Astfel, un garaj in zona Lipovei, in baterie, cu o suprafata de 18 metri patrati si curent electric, costa aproape 4.000 de euro, iar unul in zona Buziasului, izolat, dar fara utilitati si cam cu aceeasi suprafata, costa aproximativ 5.000 de euro. De altfel, pe toate forumurile legate de Timisoara, oamenii se plang de halul in care arata garajele si spun ca acestea ar putea fi inlocuite cu locuri de parcare moderne, subterane sau supraetajate. Greu de facut insa. Timisorenii isi amintesc de vremurile in care erau copii, cand intre blocuri se aflau locuri de joaca, nu garaje.

Stau si ma mir, ca au trecut peste 20 de ani de la Revolutie si de cand a aparut moda cu garajele, nimeni nu face nimic si nu demareaza o actiune de demolare a acestora. in locul acestor garaje se pot crea parcari comune si in felul acesta sunt sigur ca strazile din fata sau din spatele blocurilor ar fi mult mai aerisite. Alta varianta ar fi ca acel spatiu sa fie verde asa cum era. Sunt sigur ca toti va amintiti cate locuri de joaca sau terenuri de fotbal aveam in spatele blocurilor“, se plange Angel pe un forum in care tot mai multi timisoreni isi spun pasurile. La un moment dat, acesta s-a gandit sa dea startul unei campanii cu numele „Salvati orasul, demolati garajele“, insa perioada in care tot mai multe garaje rasareau printre blocuri a cam trecut.

Controalele sunt irelevante pentru cei din Primaria Timisoara

Consilierii municipali au aprobat o hotarare de consiliu local privind legalizarea garajelor. Tot acolo au pus la punct si un regulament de autorizare. Asa se face ca cei care vor garaj legal trebuie sa prezinte foarte multe acte, inclusiv si talonul masinii pe care o tin in garaj. Responsabilii din primarie nu stiu insa cat de legale sunt si cele care au fost autorizate, deoarece nu s-au prea facut controale printre proprietari. „Nu am facut prea multe controale, doar cateva, dar nu sunt relevante. Ideea este sa ii ajutam pe oameni sa intre in legalitate“, a completat Flavius Boncea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si multe dintre ele sunt folosite pe post de depozite, iar masinile le tin in fata blocului. Numai eu am vreo 3 vecini care fac asa!!

  2. Ar trebui demolate TOATE garajele si facute parcari care ar fi de folosinta mai multor oameni.E o problema grava cu locurile de parcare, si nu e normal ca 6 garaje sa ocupe spatiul a 50 de locuri,datorita amplansamentului lor. Si la mine in zona am un vecin care are 3 masini,doua si le tine in fata blocului si a 3-a in fata garajului,afara…ceva trebuie facut,dar cine?

    • 6 garaje au o suprafata de 108 metri patrati…un autoturism de clasa medie ocupa 8,12 metri patrati…in consecinta,daca s-ar darama cele sase garaje,ar putea parca 13,3 autoturisme,daca din cele 13,3 autoturisme,le scadem pe cele 6 parcate in cele 6 garaje,rezulta ca prin daramarea garajelor,s-ar face locuri de parcare pentru inca 7,3 autoturisme(deci in nici un caz….50 de locuri de parcare,poate doar pt biciclete)…Credeti ca ar fi rentabil pentru primarie sa piarda impozitul pe cladiri si taxa de concesiune aferente celor 6 garaje,ca sa faca inca 7 locuri de parcare,pentru care nu va plati nimeni nici un leu,in conditiile in care ar trebui sa plateasca si contravaloarea garajelor ce ar urma sa fie demolate?Oricat ar fi invidia de mare,aceasta nu este justificata economic

      • ca sa nu mai vorbim ca la nici unul din cele 13,3 autoturisme ce se vor parca in locul celor 6 garaje,nu s-ar putea deschide vreo usa pentru a urca sau cobora cinev…pentru ca daca luam in calcul si destanta necesara deschiderii portierelor,in nici un caz nu vor mai incapea 13 autoturisme…asa ca mai calculati……ca va da cu..zecimale

  3. Sigur,demolati-le,de ce nu…astia care cer demolarea platiti valoarea constructiei realizate cu autorizatie si intabulate in CF,si nu aveti decat sa le demolati…dar numai dupa o justa si reala despagubie…Va da mana sa platiti ca sa nu le mai vedeti?Restul discutiilor nu-si au rostul…Cat despre masini tinute sau nu in garaje,presupun ca pentru acele masini,proprietarii platesc acelasi impozit ca si ceilalti proprietari de autovehicule care nu au garaje,iar pentru garaje,in mod cert se plateste impozit pe cladiri..Deci cine plateste mai mult,evident ca are mai multe variante….Ca cei fara garaje sunt invidiosi pe cei care au,este evident..dar nici o lege nu obliga proprietarul de garaj sa-si tina masina in garaj…Altfel spus,daca un proprietar de apartament nu locuieste in el,ar trebui sa fie obligat sa-l darame sau sa cazeze oamenii strazii care nu au unde locui?

  4. Primaria incaseaza impozite pe aceste spatii? Exista aviz de la pompieri pentru aceste constructii? Pompierii nu au nevoie de cai de acces eliberate de obstacole pentru aceste imobile construite ilegal? Se salubrizeaza aceste arealuri intravilane? Caile de acces pentru autovehicole sunt amenajate pentru a nu genera poluare prin praf, noroi, scurgeri necontrolate ale apei? Se respecta hotararea consiliului local care prevede ca ponderea maxima a suprafetei de teren ocupata de constructii? Cum este asigurata suprafata de teren necesara spatiilor verzi, perdelelor de vegetatie, arborilor, spatiilor de recreere si agrement intravilane, spatiile de joaca pentru copii? Sunt foarte multe probleme din cauza acestor constructii ilegale. Chiar daca vor fi „legalizate”, multe dintre aceste probleme vor ramane. Este si o problema de inechitate civica si comunitara in speta. De ce doar anumiti cetateni beneficiaza de aceste „privilegii”, iar ceilalti nu? Adica a stat fara cheltuieli un timp, iar acum intra la taxare. Insa ceilalti, care au fost in legalitate, au suportat taxe si impozite. Deci ajungem la celebra „cel legal plateste, iar cel ilegal nu”. Deci cum considera cetatenii ca ar fi mai avantajos? Sa fim in legalitate sau sa fim in ilegalitate? Si eu am enuntat doar o mica parte dintre problemele pe care le-au generat si le genereaza aceste constructii ilegale.

  5. .Pimaria incazeaza impozit pentru garaje ca pentru orice alt imobil din proprietatea cuiva,incaseaza taxa de concesiune si a incasat toate taxele legale pentru emiterea autorizatiei de construire si avizarea documentatiei tehnice.
    2.garajel construite legal,au fost intabulate de OCPI,pe baza documentatiei intocmite,si evident,fara toate aceste avize si autorizatii,nimeni nu era nebun sa intabuleze in CF garajele.
    3.Primaria constituie executivul Consiliului Local….prin urmare daca autoritatea locala isi incalca propriile hotarari,adresati-va Prefectului,pentru atacarea in contencios…
    4.Ceea ce spun se refera la garajele construite legal,nu cele legalizate sau ilegale.
    5Inechitate exista si in cazul in care unii detin 2-3-4 apartamente sau case,iar altii nu au unde locui…Ar trebui sa le luam proprietatile celor ce au si sa le dam celor ce n-au,ca sa fie echitate?Cand s-au construit garajele,majoritatea proprietarilor de apartamente,fie nu aveau masini,fie nu au vrut sa cheltuiasca pentru constructia lor,pentru plata taxelor legale,iar cei ce au cumparat ulterior apartamentele,considera ca e inechitate,pentru ca ar vrea si ei garaj,dar nu le da nimeni unul pe degeaba sau cu un pret derizoriu…Ca sa fie echitate,ar fi ok,ca proprietatea asupra garajului sa fie transmisa GRATUIT,lunar de la unul la altul?Cei aflati in legalitate,,au platit tot timpul…Coborati si apucati-va de demolat cele ilegale chiar in acest moment,insa pentru cele legale,va trebui ca cineva sa plateasca despagubiri,ca sa le demoleze….e simplu de rezolvat inechitatea…despagubiti din propriul buzunar pe proprietarul de garaj,cu valoarea reala si actualizata a constructie,platiti primariei impozitul pe cladiri si taxa de concesiune si puteti sa va apucati chiar cau de demolare….Asa e echitate civica?Sa echitate e doar daca maine dimineata cand va treziti,nu mai vedeti nici un garaj,fara sa va intereseze nimic altceva?daca mai aveti alte curiozitati,ponderi de spatii verzi,daca au sau nu loc masinile de pompieri sau cum sunt amenajate caile de acces la garaje(pentru care exista un drept de servitute constituit exclusiv in favoarea proprietarilor de garaje)nu aveti de cat sa va apucati de masurat si de luat probe din caile de acces…..evident cu despagubirea celor care le-au construit,cu respectarea evidenta a art 576 Cod Civil,parca…Sau mai puteti cumpara un garaj,prin act autentic,va intabulati cu el si ,deoarece considerati ca nu s-a respectat nu stiu ce HCL,il puteti demola imediat dupa cumparare…Asa ar fi echitate civica?

    • Se pare ca uzezi de sofisme pentru argumentare ta. Respectarea legii nu este chestiune de discutat. Legea se respecta. Ea a fost discutata anterior. Acum trebuie aplicata. Iar aplicarea ei sa fie facuta la fel pentru toti cetatenii. E simplu. Esti legal … e destul. Nu esti legal … n-ai decat sa suport consecintele. Restul sunt bla-bla.