Peste 6.000 de CT-uri facute intr-un an de pandemie la un spital COVID din Timisoara

TIMISOARA. Se impinesc 126 de ani de cand Wilhelm Conrad Röntgen, parintele Radiologiei, a realizat prima radiografie din lume. In onoarea cercetatorului german, laureat al premiului Nobel pentru Medicina, incepand din 2012, in fiecare an, pe 8 noiembrie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Radiologiei.

Imaginati-va pentru o clipa ca toate aparatele de imagistica din lume ar disparea. Nu am mai avea CT-uri sau RMN-uri, ecografe, mamografe, aparatele Dexa si nici macar cele traditionale, cu raze X. Daca imagistica medicala nu ar mai exista, ne-am trezi intr-o “epoca de piatra” a medicinei. Chirurgii, pneumologii, oncologii, chiar si ortopezii sau ginecologii ar fi nevoiti sa intervina “in orb” in procedurile de tratare a pacientilor. Din fericire, acest lucru nu se intampla, iar medicii radiologi continua sa faca parte din echipele interdisciplinare oferind cea mai de pret investigatie, cea imagistica”, spune S.L dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Penumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Anul 2020 a aratat cat de importanta este Radiologia intr-o perioada de pandemie. Gradul de afectare pulmonara a pacientilor infectati cu Sars-CoV 2 nu poate fi determinat fara o investigatie imagistica.

2020 a insemnat nu doar lupta infectionistilor si a pneumologilor cu noul coronavirus, ci si un efort imens al radiologilor. Peste 6.000 de investigatii de computer tomograf au fost realizate pacientilor COVID-19 doar in spitalul nostru, iar la nivel de tara vorbim de aproape 1 milion de screening-uri de plaman. O munca titanica ce a facut insa posibila salvarea a sute de mii de pacienti. Şi asta datorita interpretarilor imagistice realizate de radiologi”, precizeaza S.L dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Penumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In acest an, insa, tema Zilei Mondiale a Radiologiei este dedicata radiologiei interventionale si a rolului sau in tratarea pacientilor.

Radiologia interventionala utilizeaza imaginea ghidata, obtinuta cu ajutorul razelor X, pentru realizarea unor proceduri invazive, fie pentru diagnostic, fie pentru tratamentul unor boli. Una dintre procedurile moderne bazate pe elemente radiologice este si biopsia sub ghidaj imagistic. De altfel, in Spitalul de Boli Infectioase si Penumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, specialistii nostri realizeaza asemenea punctii cu ajutorul Computerului Tomograf.

Pacientii diagnosticati, cu ajutorul investigatiilor imagistice, cu procese tumorale toracice, pot beneficia de un diagnostic si chiar tratament modern prin intermediul punctiilor tumorale toracice sub ghidaj CT. Procedura, pe care o aplicam in spital, este minim invaziva si ajuta pacientii in vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracica, Spitalul de Boli Infectioase si Penumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In Centrul de Imagistica de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se pot face ecografii, investigatii de Computer Tomograf, inclusiv Low Dose CT, RMN, mamografii si examinari de osteodensitometrie(DEXA).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.