Noutati :

Peste 20.000 de euro din bugetul Timisoarei pentru greseala unor functionari publici? Primaria s-ar putea judeca cu ANL pentru blocurile ridicate fara autorizatie pe Miloia

25 aprilie, 2014 - 02:14 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Peste 20.000 de euro! Atat costa greseala unor functionari publici care au permis ridicarea mai multor blocuri ANL din Timisoara fara autorizatie de constructie. Costurile pentru intrarea in legalitate vor reveni fie Primariei Timisoara, fie Agentiei Nationale de Locuinte. S-ar putea ajunge chiar si in instanta, anunta conducerea primariei.

Povestea este una mai complicata. Este vorba despre 5 blocuri ANL de pe strada Ioachim Miloia, ridicate in 2009, fara autorizatie de constructie, in oglinda cu celelalte 5 blocuri din acel grup, care aveau autorizatie. Acestea nu au fost insa inscrise in cartea funciara, ceea ce inseamna ca timisorenii care locuiesc de ani buni acolo nu-si pot cumpara apartamentele. Mai mult decat atat, Primaria a incasat pana acum bani de chirie. In total sunt 80 de apartamente. 20 de chiriasi vor acum sa le cumpere, dar nu o pot face.

CITESTE SI: Apartamentele din 5 blocuri ANL din Timisoara nu pot fi cumparate. De vina sunt angajatii primariei. Ce e de facut?

„Discutiile cu ANL s-au prelungit. Intervine o problema a taxelor care trebuiesc platite pentru obtinerea autorizatiei de construire. Partile, adica Primaria si cei de la ANL, sunt reticente in a-si asuma vreo responsabilitate, fiecare spunand ca obligatiile ar reveni celeilalte parti. ANL spune ca ei ne-au predat cladirea, ca noi am semnat de primire, sa o intabulam. Cei din primarie zic ca ANL a construit-o fara autorizatie. Ceilalti spun ca de ce am semnat de primire. Eu sunt de acord, dar se pune problema cine da 20.000 de euro sa se faca expertiza si operatiunile care nu s-au facut la timp, cat era normal sa se faca. Sunt costuri mari, cineva trebuie sa le plateasca. Fiecare are bucatica de adevar pe care o flutura si o apara, pana cand trebuie sa cerem sprijinul celor care se ocupa de aceste conflicte economice. Se poate proceda in instanta, dupa parerea mea. Nu stiu cum o sa procedam, dar o instanta sau organele abilitate vor trebui sa stabileasca cine trebuie sa plateasca si cum”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.

Stoia lasa de inteles ca si Primaria Timisoara ar putea fi pusa la plata, insa primarul Nicolae Robu sustine ca doar instanta ar putea obliga municipalitatea sa asigure costurile.

„Din punctul meu de vedere, ar trebui sa vina niste specialisti aici care sa faca treaba: asta trebuie sa dea un leu, asta trebuie sa dea doi si restul sa vina cu noi”, a mai spus Stoia.

Primarul cunoaste problema, dar i-o paseaza viceprimarului. „Am fost informat ca exista o astfel de problema pe Miloia, ca un numar de apartamente au fost construite fara autorizatie de constructie si ca vina ar apartine ANL. Am fost informat ca s-au facut toate demersurile catre ANL de mai multa vreme si ANL se arata total dezinteresata sa rezolve problema, afirmand ca le-a construit, le-a predat, mai departe nu doreste sa se implice. Trebuie sa se intre in legalitate. Altminteri, un numar important de persoane care doresc sa cumpere acele apartamente sunt in imposibilitatea de a o face. Ei locuiesc in niste locuinte care oficial nu exista. Nu se poate rezolva problema decat daca ANL ar depune documentatia pentru intrarea in legalitate, pentru autorizare cu intarziere. Noi avem toata deschiderea, am parcurge in regim de celeritate procedurile interne de emitere a autorizatiei. E mai complicata problema din punct de vedere juridic. Este resortul domnului Stoia”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Robu sustine ca primaria nu va plati nimic si ca probabil se va ajunge in instanta.

„Nu poate primaria sa plateasca, ANL trebuie sa faca demersurile. Noi nu avem posibilitatea legala, este o situatie absurda care cred ca nu ar putea fi rezolvata decat printr-o hotarare a instantei de judecata. Conform legii, Primaria nu poate sa se erijeze in actor care obtine autorizatia. Eu am fost informat ca nu primaria ar fi vinovata. Ei (n.r. functionarii din primarie) au semnat (n.r. procesul verbal de receptie) pe ceea ce exista, de toata documentatia trebuia sa se ocupe ANL. Probabil ca ar fi fost cazul ca la acea vreme sa se faca controale asa cum se fac si din partea Inspectoratului de Stat in Constructii si din partea Politiei Locale. Acum Primaria le gestioneaza si ar vrea sa le vanda, dar nu poate. A fost o situatie incalcita, ei s-au prevalat de faptul ca sunt niste constructii in oglinda, dar legea nu-ti permite sa construiesti pe aceeasi baza. Primaria Timisoara nu plateste nimic din proprie initiativa ca nu are baza legala sa plateasca”, a mai spus primarul Nicolae Robu.

Nu este singurul caz complicat inregistrat la Primaria Timisoara. Municipalitatea mai incaseaza bani de la firme care au constructii ridicate pe terenul… statului roman. Este vorba despre peste 300 de terenuri, dezvaluie viceprimarul Traian Stoia.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...