Noutati :

Pentru cati bani si-au manjit mainile? Drumul spagii la IPJ Timis, dezvaluit de procurorii DNA Timisoara!

2 februarie, 2016 - 04:34 PM
Autor: Anonim      
Categorie: JUSTITIE
0

TIMISOARA. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie dezvaluie modul in care a functionat ‘intelegerea’ dintre sefii Politiei Timis si liderul unuia dintre clanurile de romi din Lugoj, cu totii implicati intr-un caz de coruptie.

CITESTE SI: Decizia procurorilor DNA in privinta celor doi politisti si a unuia dintre cei mai bogati romi din Lugoj, dupa audierile de la Timisoara! FOTO si VIDEO!

Politistii au primit bani pentru a rezolva favorabil un dosar de evaziune fiscala in care acesta din urma era cercetat.

Procurorii DNA au descins luni la sediul IPJ Timis si la locuintele lui Iulian Bot, zis Viscol, un cunoscut lider al romilor din Lugoj, intr-un dosar in care cms. sef  Dumitru Pavel, seful Serviciului de Investigarea Criminalitatii Economice, si fostul sau sef, cms. sef Sorin Muntean, fost sef al IPJ Timis, sunt suspectati de mai multe infractiuni de coruptie. Mai mult, politistii ar fi luat banii de la Bot, printr-un intermediar.

Potrivit procurorilor DNA, activitatea infractionala a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2 milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spatiul european si revanzarii acestora „la negru”, cu eludarea obligatiilor legale privind plata taxelor si impozitelor datorate catre bugetul de stat.

Activitatile infractionale ale gruparii coordonata de inculpatul Bot Iulian s-au bucurat de sprijinul si protectia inculpatilor Muntean Sorin Petru, si Pavel Dumitru, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, respectiv sef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul I.P.J. Timis, care au fost atrasi de-a lungul timpului in sfera de influenta a grupului si fidelizati prin oferirea periodica a unor avantaje patrimoniale si sume de bani.

In acest sens, acestia au racolat in cadrul grupului alti ofiteri de politie si au coordonat activitatile infractionale de mituire a acestora, in scopul de a-i asigura lui Bot Iulian o solutie favorabila in dosarul in care era cercetat. De asemenea, cei doi inculpati au stabilit impreuna cu ceilalti membri ai grupului infractional strategiile pe care acestia sa le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmarirea penala sa admita o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, in conditiile in care verificarile nu erau finalizate, indicand totodata expertul prin care puteau obtine concluzii favorabile, in situatia in care cunosteau faptul ca evidenta contabila pe baza careia urma a se efectua expertiza a fost falsificata. Totodata, inculpatii Muntean Sorin Petru si Pavel Dumitru au efectuat demersuri in vederea diseminarii, catre inculpatul Bot Iulian, a inscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei si au conceput impreuna cu ceilalti membri ai gruparii, o strategie de inlocuire a documentelor contabile relevante menita sa schimbe situatia juridica dedusa cercetarilor„, se arata intr-un comunicat al DNA.

Un alt membru, cooptat in cadrul grupului infractional a fost Bilc Marin, avocat in cadrul Baroului Timis, persoana de incredere a lui  Sorin Muntean si Iulian Bot, pe acesta din urma reprezentandu-l in mai multe dosare aflate pe rolul instantelor.

Rolul primordial al inculpatului Bot Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecarui membru atras si implicat in activitatea infractionala, de a identifica martori si de a depune inscrisuri de natura sa confirme sustinerile stabilite in cadrul strategiei de aparare. Scopul urmarit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infractionala evazionista derulata prin cele doua societati controlate de inculpatul Bot Iulian, de a diminua consecintele financiar-fiscale produse prin aceasta si, eventual, de a implica raspunderea penala a altor persoane decat a sa„, se mai arata in acelasi comunicat.

Procurorii spun ca in perioada 2013-2016, „Bot Iulian a remis inculpatilor Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, cate 7.000 euro si altor doua persoane (un ofiter de politie-denuntator in cauza si un contabil neidentificat pana in prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, in scopul ca acestia sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiunile de serviciu, in legatura cu instrumentarea unui dosar penal in care acesta era cercetat pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, in asa fel incat administrarea probelor sa conduca la o solutie in favoarea sa„.

In aceeasi perioada si in acelasi scop, inculpatul Bilc Marin a pretins de la inculpatul Bot Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urma o suma cuprinsa intre 6.000 – 7.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra ofiterilor de politie judiciara si asupra unui procuror, care aveau in lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri ca ii va determina pe acestia sa urgenteze administrarea probelor in cauza ce-l privea, asa incat solutia finala sa-i fie favorabila„, mai arata sursa citata.

Infractiunile pentru care cei patru au fost retinuti sunt urmatoarele:

SORIN MUNTEAN, inspector sef al IPJ Timis, la data faptelor:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– luare de mita,
– instigare la dare de mita (2 infractiuni),
– favorizarea faptuitorului

DUMITRU PAVEL , sef Serviciu de Investigare a Criminalitatii Economice în cadrul IPJ Timis, la data faptelor:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– luare de mita,
– trafic de influenta,
– complicitate la luare de mita

IULIAN BOT , om de afaceri, lider al unui clan de romi din Lugoj:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– evaziune fiscala, in forma continuata,
– dare de mita (4 infractiuni)
– cumparare de influenta (2 infractiuni),

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, începand din data de 02.02.2016, pana la data de 01.04.2016, fata de:

BILC MARIN, avocat in cadrul Baroului Timis. Acesta este cercetat pentru:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– trafic de influenta (2 infractiuni),
– instigare la dare de mita (2 infractiuni),
– favorizarea faptuitorului.

CITESTE SI: Perchezitii DNA si DGA la IPJ Timis! Sef din Politie, suspectat ca a luat si a dat spaga, la Timisoara! FOTO si VIDEO!

CITESTE SI: Decizia procurorilor DNA in privinta celor doi politisti si a unuia dintre cei mai bogati romi din Lugoj, dupa audierile de la Timisoara! FOTO si VIDEO!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...