Patrimoniul industrial Secession al Timisoarei, pus in valoare. Muzeul Apei se conecteaza la reteaua culturala cu evenimente fabuloase

Muzeul Apei din Timisoara se va deschide curand publicului larg. Prima uzina de apa a Timisoarei revine in viata comunitatii, in urma unui amplu program de interventie si reabilitare, realizat de compania de apa, Aquatim.

Fundatia Aquatim, al carei unic membru fondator este Aquatim SA, continua acest demers prin proiectul Muzeul Apei – racord la reteaua culturala a Timisoarei, ce face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Gratie proiectului amintit, in lunile urmatoare, Muzeul Apei va fi transformat, dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, intr-un loc viu, ce va spune vizitatorilor sai povestea apei si va gazdui numeroase activitati culturale si educationale, de la ateliere pana la expozitii, concerte si spectacole new media art. Un website dedicat, un traseu de vizitare cu parcurs explicativ si ghidaj audio multilingv si un festival propriu, intitulat Seri de vara la Muzeu, sunt cateva dintre propunerile proiectului pentru activarea acestui spatiu inedit si integrarea sa in reteaua culturala. Activitatea muzeului va fi orientata catre comunitate, accesibilizarea si democratizarea culturii, proiectul facilitand crearea unui instrumentar de mediere culturala pentru dezvoltarea si diversificarea publicului. Perioada de implementare este 1 mai – 31 decembrie 2023, iar valoarea totala a proiectului este de 1.500.000 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 1.275.000 lei.

Primul eveniment public va avea loc sambata, 10 iunie, cand muzeul va gazdui conferinta de specialitate Ziua Internationala Art Nouveau la Timisoara: rolul patrimoniului in actul cultural. Accesul este gratuit si se face pe baza de inscriere prealabila online. Linkuri utile: formular inscriere, program.

Muzeul va fi deschis publicului larg incepand din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie fiind de doua zile pe saptamana – marti, intre orele 15-18 si sambata, intre orele 11-14. Din luna iulie, programul va fi extins, urmand a fi anuntat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

Muzeul Apei pune in valoare patrimoniul industrial Secession (1914) al fostei Uzine de Apa Urseni, reconstituind legaturile identitare dintre oameni si locuri emblematice, pentru evolutia orasului. La confluenta dintre stiinte, tehnologie si arte, muzeul va fi un spatiu al experimentarii si creativitatii interdisciplinare, in care apa, ca element vital, redevine liant social, obiect de investigatie si sursa de inspiratie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.