Parti importante din patrimoniul Consiliului Judetean Timis sunt disputate de ani de zile, la nivel declarativ, intre politicienii alesi in acest for. Doua societati importante au reusit sa puna mana pe valorile imobiliare ale administratiei judetene: concernul austriac Strabag si omul de afaceri Ovidiu Tender. Increngaturile formate in ani de zile implica si clubul de fotbal FC Timisoara. In timp ce consilieri ai PSD si ai PNTCD reclama asocierile paguboase, presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, spune ca totul a fost legal si nici vorba de contracte paguboase. In primavara acestui an, la nivelul CJT s-a decis constituirea unei comisii care sa reanalizeze contractele in care administratia judeteana este actionar. Zilele trecute, cu un vot unanim al membrilor (presedintele CJT, vicepresedintii si cate un reprezentant de la PSD, PDL, PNL si PNTCD), s-a decis vanzarea actiunilor la societatile unde institutia este minoritara: la Inter Center Service SA, unde CJT are 46% din actiuni, si de la Drumco-Strabag, unde CJT detine 30%.
Parti importante din patrimoniul Consiliului Judetean Timis sunt disputate de ani de zile, la nivel declarativ, intre politicienii alesi in acest for. Doua societati importante au reusit sa puna mana pe valorile imobiliare ale administratiei judetene: concernul austriac Strabag si omul de afaceri Ovidiu Tender. Increngaturile formate in ani de zile implica si clubul de fotbal FC Timisoara. In timp ce consilieri ai PSD si ai PNTCD reclama asocierile paguboase, presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, spune ca totul a fost legal si nici vorba de contracte paguboase.
In primavara acestui an, la nivelul CJT s-a decis constituirea unei comisii care sa reanalizeze contractele in care administratia judeteana este actionar. Zilele trecute, cu un vot unanim al membrilor (presedintele CJT, vicepresedintii si cate un reprezentant de la PSD, PDL, PNL si PNTCD), s-a decis vanzarea actiunilor la societatile unde institutia este minoritara: la Inter Center Service SA, unde CJT are 46% din actiuni, si de la Drumco-Strabag, unde CJT detine 30%.
Parteneriatul Tender – CJT dateaza de pe vremea cand in fruntea administratiei judetene se afla pesedistul Dan Ioan Sipos, in 2003. Initial, CJT era majoritar in societate, dar o crestere de capital a facut ca grupul Tender sa preia controlul. Acum, situatia din Inter Center Service arata asa: 54% – firmele lui Tender, 46% – CJT. In societatea nou formata, CJT a intrat cu imobilul Hotelului „International”, de pe bd. Loga, si cu fostele garaje ale partidului, de pe strada Budai Deleanu, compuse din teren si cladiri. Evaluarea din 2003 spunea ca valoarea bunurilor era de 1,2 milioane dolari, asa ca aportul lui Tender la societate a fost la aceeasi suma. Pe locatia de pe bd. Loga trebuia sa se ridice, in trei ani, un hotel, lucru care nu s-a mai intamplat nici pana azi. Exista de-abia acum discutii pentru ca pe bd.Loga sa se ridice un hotel din lantul Hilton.
Ultima afacere care este pe cale sa o faca grupul de firme patronat de omul de afaceri este vanzarea fostelor garaje ale partidului. Cumparatorul interesat este concernul german Lidl, care detine un lant de supermarket-uri. Afacerea nu este agreata de catre unii dintre politicienii din CJ Timis, care spun ca nu si-au dat acceptul pentru asa ceva. „Terenul de la garaje, un hectar, a fost vandut catre Lidl, pentru 1,9 milioane de euro. Cu acesti bani, Tender doreste sa faca proiectul tehnic pentru construirea hotelului Hilton. Din punctul meu de vedere, putem sa facem plangere penala, pentru ca nu aveau voie sa vanda fara acceptul nostru”, a declarat Marcel Mihoc, consilier judetean PSD, pentru opiniatimisoarei.ro. La randul sau, taranistul Viorel Sasca a reclamat faptul ca actionarul minoritar dintr-o societate nu este protejat de legislatie si in contractul de asociere initial nu s-au prevazut clauze. „Am bagat un deget in aceasta asociere si am ajuns sa ni se ia toata mana. S-a vandut acel teren, de la garajul partidului, care era al nostru. Grupul Tender, fiind majoritar, poate dispune cum vrea de patrimoniu. Legislatia din Romania nu protejeaza actionarul minoritar si nici specialistii care au intocmit contractul nu au prevazut aceasta posibilitate. Ei (Inter Center Service, n.r.) au decis in adunarea generala a actionarilor sa vanda terenul, dar noi nu suntem de acord cu asta, pentru ca era un bun al societatii”, a spus Sasca.
Sorin Ciuca, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Inter Center Service, a confirmat pentru opiniatimisoarei.ro ca exista discutii cu concernul german de hypermarket-uri Lidl pentru terenul de pe strada Budai Deleanu de circa un an de zile. Ciuca a afirmat ca administratia judeteana a fost informata despre convocarea la Adunarea Generala a Actionarilor, dar ca la acea intalnire nu a fost nimeni prezent din partea CJT. „Avem negocieri cu Lidl de cel putin un an. Fiind o decizie importanta, CJT a fost anuntat de AGA, prin convocator, dar nu s-a prezentat nimeni. Orice decizie se ia conform legilor in vigoare privind societatile pe actiuni. Tranzactia nu a fost parafata deocamdata”, a spus Sorin Ciuca. Intrebat daca grupul Tender ar fi interesat sa preia si pachetul de 46% pe care vrea sa il vanda CJT, Ciuca a raspuns ca s-a intrat in aceasta asociere impreuna si se va incerca sa se mearga impreuna. „Noi nu am fost informati oficial despre retragerea CJT din actionariat, dar daca nu se mai doreste, dragoste cu sila nu se poate”, a mai spus presedintele CA Inter Center Service. Problema se va rediscuta in plenul din noiembrie al CJ Timis. Contactat de opiniatimisoarei.ro, fostul presedinte al CJT, Dan Ioan Sipos, acum consilier al presedintelui Constantin Ostaficiuc, a spus ca nu stie despre discutiile care se duc pe tema iesirii din actionariat si nu poate comenta pe aceasta tema. „Daca presedintele si consilierii judeteni au luat aceasta decizie, atunci eu spun ca e cea mai buna decizie”, a spus Sipos.
Preşedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc (foto), a declarat ca societatea unde majoritare sunt firmele conduse de Tender, a procedat corect si legal, din moment ce au un număr mai mare de acţiuni în firmă. „Inter Center a procedat corect. Trebuie gandita si ca o oportunitate de investitie, in aceasta perioada de criza”, a replicat Ostaficiuc. Acesta a explicat ca la AGA nu a fost niciun reprezentant pentru ca nu exista o decizie oficiala din partea CJT cu privire la raportul de asociere din societate. „Nu s-a publicat in Monitorul Oficial decizia AGA a Inter Center Service de a vinde terenul pentru ca nu exista o pozitie oficiala a CJT cu privire la decizia de continuare sau nu a asocierii. Comisia speciala a decis iesirea din actionariatul firmelor unde suntem minoritari, decizie care se va supune la vot in plenul CJT si decizia se va comunica apoi catre Inter Center Service”, a precizat Ostaficiuc.
Ce legatura ar putea avea garajele partidului, hotelul „International” si fotbalul? In urma cu doi ani, Inter Center Service a dorit sa devina actionar majoritar la Poli, dar intelegerile dintre Ovidiu Tender si Marian Iancu au esuat. Totusi, societatea unde majoritar este Tender a acordat un imprumut de 1,2 milioane de euro clubului de fotbal, bani despre care consilierul judetean Marcel Mihoc (foto) spune ca FC Timisoara nu mai are de unde sa ii dea inapoi. Solutia oferita de catre club a fost acordarea unui pachet de actiuni in procent de 5,64%. In comisia din CJT s-a discutat si despre preluarea acestui pachet de actiuni de la Poli, dar in cele din urma propunerea a fost respinsa. Din punctul de vedere al consilierului judetean PSD, CJT poate cere falimentul clubului de fotbal, pentru a recupera suma. O alta solutie este listarea actiunilor la bursa, pentru a se putea recupera datoria, spune Mihoc.
Sorin Ciuca a explicat cum stau lucrurile si in aceasta chestiune: societatea FC Timisoara a fost actionata in instanta de catre Inter Center Service SA pentru recuperarea datoriei. „Propunerea venita din partea clubului a fost de a ni se da actiuni, iar acest punct de vedere a fost inaintat catre Consiliul Judetean. Vom vedea ce se va decide, depinde care varianta ar fi mai avantajoasa”, a mai spus Ciuca, atunci cand a fost intrebat daca societatea ar prefera actiunile sau banii: 1,2 milioane euro.
Toate partidele care fac parte din CJ Timis au fost de acord, prin reprezentantii lor in comisia amintita, sa se angajaze o societate externa care sa scoata administratia judeteana din cele doua asocieri. „In cazul Strabag, suntem decisi sa vindem actiunile, dar nu putem sa face asta decat la valoarea nominala existenta in contractul de asociere, adica la pretul unei actiuni din momentul in care s-a constituit societatea. Am decis sa luam masuri, sa vindem, pentru ca altfel riscam sa pierdem tot”, a mai spus Mihoc, care este si presedintele Comisiei de Urbanism din cadrul CJ Timis.
Discutiile despre vanzarea pachetelor de actiuni de la Drumco – Strabag treneaza de mai multi ani. CJT detine un pachet de 30% din actiuni, desi la inceputul afacerii era actionar majoritar. Compania austriaca de constructii si-a exprimat de circa trei ani intentia de a cumpara cele 30 de procente pe care Consiliul Judetean le detine. In timp, ofertele partenerilor au fost refuzate, pe motiv ca erau prea mici. Contractual insa, administratia judeteana are o problema, spunea Viorel Sasca (foto), presedintele Comisiei Economice din CJT. Desi oferta a fost mica, exista o clauza care nu permite vanzarea actiunilor unor terti, care poate ar fi oferit mai mult. „Noi suntem foarte nemultumiti de evolutia Drumco. Din pacate, exista o prevedere contractuala care spune ca, daca vindem actiunile, le putem vinde numai partenerului. Or, asta nu e favorabil in vederea maximizarii castigului, caci nu poti sa vinzi oricui. Daca asa stau lucrurile, cei care au semnat acel contract au adus un prejudiciu CJT”, declara Sasca. In martie 2008, Strabag a oferit pe actiunile CJT suma de un milion de dolari, cu 400.000 de dolari mai putin decat echivalentul de la acea vreme al actiunilor detinute de administratie.
Conform lui Mihoc, valoarea patrimoniului dat de catre CJT la Strabag, adica un teren de un hectar si cladiri in zona Caii Buziasului, era de 2-3 milioane dolari, daca s-ar fi facut vanzarea in urma cu mai multi ani. „In ultimii cinci ani, noi am fost numai in pierdere prin asocierea cu Strabag, Drumco fiind tot timpul pe pierderi. Clauza prin care trebuie sa vindem la pretul actiunilor din momentul asocierii inseamna ca vom vinde un patrimoniu de 2,5 milioane de euro la un pret de un milion de euro, in cel mai bun caz. Se adevereste zicala ca statul e cel mai prost actionar”, a mai spus Mihoc. Acesta este contrazis de catre consilierul judetean Traian Stancu, reprezentant al PDL in comisia de analiza. Din punctul sau de vedere, „Drumco” va fi vandut catre Strabag la un pret real al pietei din acest moment. „Se va vinde cu un pret real al pietei”, a spus Traian Stancu si a precizat ca valoarea intregului patrimoniu „Drumco” este de 2,5 milioane euro, dar CJT va primi numai atat cat detine din actiuni, adica 30%.
De aceeasi opinie cu PDL-istul Stancu este si liderul CJT. „Sunt simple speculatii ale consilierilor cu privire la valoarea Drumco. Este prevazut clar in contract modul de vanzare al actiunilor, la valoarea nominala de atunci. Si eu as fi preferat un pret mai mare, dar eu cred ca se ajunge la valoarea cu care s-a intrat initial in parteneriatul cu Strabag. Nu cred ca asocierile au fost paguboase. O administratie nu poate merge la fel de bine ca si un privat, deciziile nu se iau la fel de repede. Din vanzarea pachetului de actiuni catre Strabag vom obtine 1.000.000 de dolari, bani pe care ii vom investi in infrastructura. Cand s-a facut asocierea cu Strabag, Drumco era pe pierdere, se facusera disponibilizari, noi am adus aici un mare concern de constructii. Nu am pierdut bani din aceasta asociere”, a mai spus Constantin Ostaficiuc.
„Drumco” a fost infiintata in urma cu peste un deceniu ani, prin reorganizarea Regiei Autonome Drumuri si Poduri Timis, cu actionar unic Consiliul Judetean. Societatea era dotata atunci total necorespunzator pentru activitatea de refacere a drumurilor, asa ca, in 2001, Consiliul Judetean a luat decizia de asociere cu unul din cele mai mari concerne de constructii din Europa. CJT a detinut 51% din actiuni, iar Strabag – 49%. Dupa o majorare de capital, in 2003, CJT a pierdut din actiuni, pana la 30%, cat detine si acum.
Pareri
Vila International şi garajul partidului sunt ugerele la care a supt direct domnul Costi. Bineinteles ca nu va recunoaste niciodata, are un talent innascut pentru aruncarea catre populatia judetului de minciuni care mai de care mai sfruntate. Vezi si urmatorul link: (articolul publicat în Ziua de Vest). Cine stie sa citeasca printre randuri va intelege multe.
Poate ca ar trebui cineva sa controleze si afacerile firmei Ornella, apartinând fiicei Barbosului. Degeaba, a avut ce invata de la tata-su, in privinta furaciunilor din bani publici.