“Parintele” avocaturii clandestine din Romania, inginerul Pompiliu Bota, condamnat la sase luni de inchisoare

TIMISOARA. La aproape zece ani de la infiintarea Baroului Constitutional Roman, barou paralel care a bulversat activitatea de asistenta juridica in Romania, inginerul Pompiliu Bota a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru exercitarea fara drept a unei profesii, respectiv a celei de avocat.

Sentinta a fost pronuntata de Judecatoria Deva, in data de 5 aprilie 2012, iar judecatorul Constantin Chelcea, fost ofiter de politie la IPJ Valcea, a ignorat toate presiunile exercitate in acest caz si a hotarat sa-l condamne pe Bota la o pedeapsa de sase luni de inchisoare, dupa ce l-a gasit vinovat de exercitarea fara drept a unei profesii si complicitate la exercitarea fara drept a unei profesii.

“Condamna pe inculpatul Bota Pompiliu la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii. In baza art. 26 din Codul Penal, cu referire la art. 25 (actual 26 alin. 1) din Legea nr. 51/1995 rep., raportat la art. 281 Cod Penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii. In temeiul art. 33 lit. a) si art. 34 lit. b) Cod Penal, contopeste pedepsele aplicate prin prezenta hotarare, urmand ca, in final, inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 6 (sase) luni inchisoare. In temeiul art. 71 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si b) Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale. In baza art. 81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni”, se mentioneaza in dispozitivul sentintei pronuntate de judecatorul Constantin Chelcea.

Totodata, condamnatului i s-a atras atentia asupra “consecintelor comiterii unei noi infractiuni intentionate pe durata termenului de incercare” si a fost obligat la plata a 17.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

“Nu vreau sa comentez o sentinta nedefinitiva!”

In acest dosar, Pompiliu Bota a fost trimis in judecata, in aprilie 2007, de catre procuroarea Elena Sandu, din Parchetul General – Sectia de Urmarire penala si Criminalistica, dupa ce Procurorul General Laura Codruta Kovesi a dispus centralizarea la Parchetul General a tuturor dosarelor din tara in care Pompiliu Bota a comparut in calitate de aparator.

Tot in aceasta cauza si tot la Judecatoria Deva, inginerul din Orastie a mai fost condamnat, initial, la 1 an de inchisoare, insa, in recurs, Tribunalul Hunedoara a casat sentinta si a dispus rejudecarea cauzei. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, unde alte patru dosare similare au fost finalizate cu achitare. Surprins de o condamnare ce n-o credea posibila, inginerul-avocat Pompiliu Bota spune ca avocatura este o profesie aparata, de celalalt barou, cu frauda in mana.

“Nu vreau sa comentez o sentinta nedefinitiva, pe care am atacat-o cu recurs la instanta superioara, insa nu inteleg tentatia avocatilor din celalalt barou de a apara aceasta profesie cu frauda in mana! Singurul mod in care poate fi protejata aceasta profesie trebuie sa fie valoarea celor ce o presteaza, nu blocarea cu orice pret a portilor barourilor. Ideea potrivit careia in barourile din tara sunt deja prea multi avocati si lipsa clientelei nu le mai justifica existenta mi se pare un discurs care tradeaza disperarea si tendinta de a tine cu tot dinadinsul de anumite privilegii. Este foarte clar ca profesia ii selecteaza pe cei buni, intrucat daca nu ai clienti trebuie sa-ti pui roba in cui si sa te apuci de altceva. Ne mai intrebam de ce a aparut Baroul Constitutional Roman, care a facut atatea ravagii de imagine si clienteala barourilor clasice. Si sa mai spun ceva: o mare parte dintre cei care se afla in cealalta parte a baricadei, adica sunt avocati definitivi, n-ar trebui sa fie malitiosi cu candidatii care primesc note mici la examenele de intrare in barou. Ei sa nu uite ca au intrat in barou doar la brat cu un maestru si interviul de rigoare cu membrii consiliului”, ne-a precizat Pompiliu Bota, decanul Baroului Constitutional Roman.

“Pedeapsa aplicata este una extrem de blanda!”

In Timis, aproape 100 de absolventi ai Facultatii de Drept sunt membri ai baroului paralel aflat in ilegalitate, Baroul Constitutional Roman, si incearca, zi de zi, sa-si exercite profesia prin salile de judecata, fara a avea acest drept. Ultima modificare a Legii 51/2005 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat interzice, la art. 3, constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR, cu precizarea ca “actele de constituire si inregistrare a acestora sunt nule de drept”.

In ciuda acestor prevederi legale, avocatii din Baroul “Bota” continua sa creada in steaua lor. “De fiecare data cand apar in fata completelor de judecata mi se cere delegatia oficiala din partea Baroului Timis. Imi completez delegatia, semnez si stampilez, insa exista situatii in care magistratii nu-mi permit sa pun concluzii pana cand baroul traditional nu-mi confirma calitatea de membru. Or, acest lucru mi se pare un abuz, intrucat baroul nostru este cel legal constituit, nu baroul traditional”, spune Sabin Gentimir, decanul Baroului Constitutional Timis, care nu a dorit sa comenteze sentinta de la Deva.

De cealalta parte, avocatul Lazar Gruneantu, apreciaza ca pedeapsa aplicata lui Pompiliu Bota este mult prea mica.

“Din punctul meu de vedere, pedeapsa aplicata este una extrem de blanda, daca o raportam la cat rau a facut domnul Bota avocaturii din Romania, in ultimii ani, prin desfasurarea activitatilor sale infractionale. Spun acest lucru, avand in vedere si decizia CEDO din 2004, prin care s-a confirmat faptul ca barourile paralele functioneaza in afara legii si ca singurele barouri legale sunt cele care-si desfasoara activitatea in baza Legii 51, reprezentate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. De ce mai sunt primiti in salile de judecata avocatii constitutionali? Din cate stiu eu, la instantele de pe raza Curtii de Apel Timisoara judecatorii refuza sa-i accepte la bara. Nu mai pledeaza niciunul in calitate de avocat, poate mai vin cu imputerniciri din partea clientilor. Noi am facut plangeri penale tuturor avocatilor domnului Bota, insa procurorii le-au solutionat, paradoxal, cu neinceperea urmaririi penale sau, mai nou, au constatat ca faptele sunt prescrise. Pe de alta parte, cred ca exista alte interese, iar acestia beneficiaza de clementa din partea unor institutii ale statului care nu inteleg sa respecte legea”, ne-a declarat decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Ecaterina Teodoroiu spune:

  Gruneantule lasa gargara si fa curatenie in baroul Timis unde sunt multi avocati corupti si prost pregatiti.
  Stii si tu cine sunt acesti avocati dar ii protejezi.Oare de ce?

 2. androne dorina spune:

  Dar, voi avocatii corupti din Baroul Timis, cind veti fi condamnati? Esti la fel de condamnabil ca si avocata infractoare Halmaghi Oana , pe care o aperi cu indirjire? Voi de ce nu respectati legea avocatului si nu va editati contractele asa cum cere aceasta lege? Cind veti intra voi in legalitate! Aceste aspecte cu privire la delegatiile avocatiale si la contractele avocatilor era treaba voastra de serviciu . Da, a celor din conducerea Baroului. Nu dati raspuns pligerilor incalcind legile in vigoare. Raspundeti in doi peri facind apologia infractiunii sa va fie perna de capatii. Sa va fie rusine. Bota nu cerea onorarii pe care sa nu le contabilizeze ca infractoarea baroului, Halmaghi oana! Si sa nu spuneti ca nu este asa pentru ca am deja dovezi in acest sens!

 3. Gabyteo spune:

  Nu mai fiti suparati, este una din multele zvacniri ale ,,lumii interlope” din avocatura si/sau politie. Acest militianjudecator probabil ca a fost ,,mituit” cu vreo avansare pentru a da aceasta decizie. Se stie ca militienii nu pot gandi, ei sunt doar niste buni executanti. E nevoie si de ,,astia” altfel ar fi prea simplu de obtinut un drept in Romania noastra. Acest razboi se aseamana cu cel al facultatilor particulare, doar ca interesul e mult mai mare (scump). Mult succes in special i-legalilor!!!

 4. Vasile spune:

  Am avut curiozitatea sa intru pe site-ul UNBR-Bota si am ramas surprins de cate hotarari judecatoresti definitive si chiar Decizii ala unor instante superioare le dau dreptate, acestor avocati
  nu am inteles de ce sunt ilegali…imi pun aceasta intrebare,intruct,cu ceva timp in urma ,am apelat si eu la serviciile unui asemenea avocat si in ciuda faptului ca mi-a zis ca este din UNBR-Bota,nu am inteles mare lucru din treaba asta,adica nu am dedus ca asta inseaman ca sunt ilegali.
  Citind articolul de mai sus,nu mai inteleg nimic…am procedat bine ca l-am angajat(chiar mi-a placut cum a rezolvat treaba pe care o aveam )s-au am gresit,daca aici se spune ca sunt ilegali…poate ma lamureste si pe mine cineva…

 5. iordanescu spune:

  avocatii constitutionali nu-si pot reprezenta clientii in instanta decat cu procura speciala! cu asemenea hartie la mana va poate reprezenta si vecinul, care nu are studii de Drept

 6. Alex spune:

  Oricum, in foarte putin timp accesul la arhive si in instante se va face cu card. Deja cititoarele de carduri pleaca spre toate instantele din tara… Asa ca nu vor mai fi probleme cu acesti „avocati”. Incet, incet se va intra in normalite !

 7. helene spune:

  Dragilor,am terminat dreptul si am dat examen la traditionali…Am picat cu 69 de puncte….in conditiile in care un avocat definitiv de la baroul Bucuresti traditional nu stia si nu auzise de exceptia competentei materiale…Dorea sa stramute dosarul in loc sa invoce aceasta exceptie….Rusine dragilor….dragelor….Doar avocatii competenti au clienti….fraierii si prostii cu vocabular de ,,campagne.,, sa stea acasa sau sa mai dea inca o data examenul….de intrare in BAROU…MARE V-AR FI MIRAREA DE CUNOSTIINTELE LOR

 8. Mircea PELEA spune:

  Este incredibil cum este tarat prin atatea procese Pompiliu Bota atata vreme cat legea i-a dat castig de cauza. Oare cine se teme de 10 ani de infiintarea prin respectarea legii 51/1995 a Baroului Constitutional ? Oricum, intrebarea mea este pur retorica. Si totusi stie ca, celor din Baroul Traditional le este frica de concurenta. Cei 10 ani de la infiintarea Baroiului Bota au demonstrat viabilitatea infiintarii acestui barou paralel intr-o tara care se vrea profund democratica.

  prof. Mircea PELEA
  jurnalist profesionist
  redactor radio TV

 9. Popa Nicolaee spune:

  Autoritatea de lucru judecat în penal decurge din puterea pe care o au exclusiv hotărârile judecătorești definitive existând identitate referitoare la persoanan învinuitului sau inculpatului. Nefiind posibilă tragerea la răspundere penală în mod repetat a celeiași persoane. Hotărârea are autoritate față de toate persoanele (facis jus erga omnes), iar excepția poate fi invocată de orice persoană care mai târziu ar fi acționată în calitate de coautor sau complice la infracțiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat. Se cer următoarele condiții : să privească același fapt material (idem factum) ; existența unei hotărâri definitive, iar noua acțiune să fie îndreptată contra aceleiași persoane (eadem personae). Art.22 alin.1 și art.10 lit.j C.proc.pen. Av. Popa Nicolae-Tulcea.

 10. popescu ion spune:

  buna ziua
  sa stiti ca baroul bota functioneaza legal.
  celalant barou este ilegal
  romania e tara nimanui

 11. Bejenaru spune:

  ECNOMIA DE PIATA ARATA VALOAREA.aVOCATII NOULUI BAROU,daca nu sunt buni sew vor lasa de meserie,asa si cei TRADITIONALI,Solutia sa se unifice cele doua barouri cum au fracut-o si evaluatorii ANEVAR si CECCAR