Parcul din Timisoara in care oamenii plateau bilete la concerte ca sa adune banii cu care sa-l intretina. A fost ridicat pe locul primului cimitir al orasului

TIMISOARA. De la un camp cu interdictie de constructie la cimitir si mai apoi loc de promenada, cu oaza de verdeata, in centrul unui oras care nu se opreste niciodata. Unul dintre cele mai vechi parcuri din Timisoara ascunde o istorie bogata, in cei aproape 150 de ani de viata.

CITESTE SIParcul din Timisoara care isi va schimba infatisarea in 6 luni. Va avea si o fantana ornamentala. Foto

Parcul Central sau Scudier, cum il stim astazi, si-a inceput povestea demult, pe vremea cand aici era esplanada cetatii Timisoarei – un camp lat de 949 de metri, aflat in afara fortificatiilor, pe care, potrivit regulilor militare de la acea vreme, nu erau permise constructiile.

Intre anii 1738 si 1771, pe bucata de teren unde exista astazi Parcul Central Anton Scudier, s-a aflat primul cimitir al Timisoarei. Aici au fost inmormantati intre 8.000 si 9.000 de oameni, conform Analelor Banatului.

Progresul a facut ca fortificatiile sa nu mai fie necesare pentru apararea Timisoarei, astfel ca in anul 1859, primarul de atunci, Carol Kuttel, a inceput demersurile pentru demolarea zidurilor. Defortificarea avea sa fie aprobata insa abia in 1872, iar lucrarile propriu-zise sa inceapa mai tarziu.

Cimitirul a fost inchis, dupa ce la Timisoara au fost creat un alt spatiu pentru locurile de veci, actualmente cimitirul din Calea Lipovei. In 1870, la o suta de ani de la inchidere, generalul Anton Scudier, comandantul Banatului din acele timpuri, a dat ordin ca osemintele de pe fosta esplanada a Timisoarei sa fie mutate in Lipovei, iar in acest loc sa fie amenajata o gradina publica.

Oaza de verdeata ce avea sa poarte numele generalului Scudier a fost amenajata pe o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati, potrivit documentelor din arhiva Banatului.

‘Fosta Esplanada dintre cartierul Iosefin si Cetate, folosita ca cimitirul orasului, intre 1749 – 1771, a ramas şi dupa 1849 un teren viran. Pe acest teren, in deceniul al saptelea al secolului XIX,din initiativa generalului Anton Scudier (1818 – 1900), comandantul militar al Banatului  intre 1871 – 1878, a fost amenajat pe o suprafata de 18 jugare un parc peisagist in stil englez’, se arata in Analele Banatului.

Parcul avea peluze intinse, cu o suprafata mare de gazon si covoare de flori, precum si gard viu si buchete de arbori, dar si mai multe alei.

Oragnizam concerte, adunam bani si cu ei intretinem parcul

Pentru intretinerea noului parc, timisorenii acelor vremuri au inteles repede ca era nevoie de bani. Asa ca, au infiintat o Asociati careia i-au incredintat misiunea de a gasi solutii.

Comitetul de conducere al asociatiei a decis ca in parc sa se organizeze concerte pentru atragerea de fonduri. Din primavara pana-n toamna, seara erau spectacole de muzica, la orele 7.00, in Parcul Scudier, iar dupa amiaza erau programate plimbari muzicale. Pentru concerte se percepea o taxa de intrare de 30 de creitari, iar banii stransi in acest mod erau investiti in intretinerea gradinii publice, de care cetatenii erau foarte mandri.

Ulterior, in mijlocul parcului a fost asezata o statuie a generalului Anton Scudier. In marime naturala, aceasta a fost  ridicata in semn de multumire de catre cetatenii orasului, dupa moartea stralucitului militar. Aceasta avea sa fie insa distrusa la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Dupa zece ani de la deschiderea parcului, au fost instalate 76 de banci, iar dupa alti 10 zestrea gradinii a fost imbogatita cu inca 100 de copaci.

Incepand cu 1905, de Parcul Scudier s-a ingrijit Primaria Timisoarei. Aici a fost construit si un cinematograf.

‘In Parcul Scudier, pe langa podul Traian (anterior Hunyadi) in anul 1905 a fost construit Cinematograful-Bioskop unde au fost prezentate printre altele filme despre razboiul ruso-japonez si alte evenimente din lumea de atunci. In mijlocul parcului Scudier se afla un pavilion de muzica’, se mai arata in Analele Banatului.

Mai tarziu, administratia a decis sa fie instalata o Diorama Mondiala – un tablou urias cu mai multe scene care infatisau peisaje aproape desprinse din realitate, un stramos al tehnologiei 3D din zilele noastre. Diorama a costat 14.700 de coroane, iar banii veneau de la un intreprinzator local al acelor vremuri, dar si din fondul saracilor. Cine voia sa vada diorama trebuia sa achite un bilet, iar din fondurile stranse in acest fel erau ajutati sarmanii orasului.

Conform arhivelor Banatului, pana la sfarsitul anului 1912, diorama a adus un venit de 4.312 de coroane. Din pacate, din cauza razboaielor balcanice din 1913, veniturile au scazut dramatic.

In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, in Parcul Scudier au fost instalate busturile lui Vicentiu Babes, Alexandru Mocioni si I.C.Duca. Ultimele doua aveau sa fie indepartate in anii ’50, cand Parcul Scudier avea sa isi schimbe numele in ‘Parcul Stalin’. Cinci ani mai tarziu, in 1955, parcul si-a schimbat din nou numele in ‘Parcul Central’, iar in 1962, in mijlocul parcului a fost instalat Monumentul Ostasului Roman.

Ulterior, in parc a fost creata Aleea Personalitatilor din Timisoara, iar aici au fost asezate busturile unor personalitati ale orasului, oameni care au jucat un rol important in istoria locului – primari, comandanti, medici, ingineri, scriitori, compozitori si artisti plastici.

In anul 2013, Primaria Timisoara a supus la vot viitorul aspect al parcului. Timisorenii au avut de ales intre doua variante: gradina vieneza sau gradina englezeasca. Sondajul a fost postat pe site-ul Primariei Timisoara, iar din 2.195 de votanti, 1.518 au optat pentru reamenajarea parcului in stil vienez.

Parcul si-a schimbat din nou numele, in anul 2015, in urma deciziei Consiliului Local. Parcul a devenit ‘Parcul Central Anton Scudier ‘, nume pe care il poarta si astazi.

La jumatatea anului 2017 au inceput lucrarile de reamenajare a parcului, dupa finalizarea licitatiei castigata de firma Lovrintim, pentru 1,6 milioane de euro.

Potrivit proiectului, in Parcul Central Anton Scudier trebuie plantate 86 de specii de arbori si arbusti, 1.552 de plante perene din 25 de specii, de diferite culori. La intrarea dinspre Catedrala Mitropolitana urmeaza sa fie pozitionate coloane de marmura, dar va fi inscriptionat si numele parcului. De altfel, toate intrarile in parc vor fi refacute si rearanjate si va fi amenajat si un foisor de muzica.

Proiectul prevede ca vor fi instalate opt pergole noi, de cinci feluri diferite. De asemenea, vor fi instalate patru gradene verzi, doua rastelui pentru biciclete, 68 de cosuri de gunoi si jardiniere cu flori. Conform planului primariei, un labirint in forma de frunza de ginkobiloba va fi pozitionat in apropierea intrarii dinspre Splaiul Nicolae Titulescu.

Lucrarile de reamenajare ar fi trebuit sa fie finalizate in 2018, insa asta nu s-a intamplat.

Primarul Nicolae Robu isi exprima recent speranta ca in aceasta primavara, in aprilie, timisorenii se vor putea plimba din nou prin Parcul Central Anton Scudier.

Surse foto: merg.in, banat-media.eu , banatul timisoarei, forum RATT

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu îmi pot da seama ce speranțe își face primarul pentru primăvara lui 2019, când – în ultimul an jumătate – pe acel șantier nu se întâmplă nimic, nu lucrează nimeni, nu văd nici un muncitor/horticultor/arhitect peisagist/diriginte de șantier…

  2. Se fac aproape 2 ani de când s-a închis parcul și nimeni nu e tras la răspundere pentru minciuni, lene și degringolada asta. Rușine!

  3. Nu pot intelege, in toata Romania, doar aceasta firma se pricepe atat de bine la amenajari peisagistice incat a castigat licitatiile aferente Parcului Justitiei, Parcului Alpinet si a Parcului Central? Cand a inaugurat Alpinetul, Robu, intelegator cu constructorul, a promis ca toate fortele se vor concentra la Parcul Central, dupa ce s-a finalizat contractul Alpinet. Daca nu ai resurse suficiente, de ce trebuie sa te lacomesti sa castigi licitatii, sa incepi in mod formal o lucrare si apoi sa o lasi balta? Aceasta firma ar trebui amendata pentru fiecare zi intarziere in finalizarea modernizarii Parcului Central. Se aude pana in Primaria Timisoara?

  4. si in ziua de azi, platesti taxe ca un prost, ca sa iei crengi in ochi si sa te faca primarul in fel si chip. stie primarul de ce nu o ia pe jos in oras.

  5. De la gloria de altadata, la buda parasita si ruinata de astazi, Bravo, Roabo, in doi ani ai reusit sa distrugi totul in acel parc si NU lucreaza absolut nimeni nici acum.
    Lua-te-ar dracul sa te ia!

  6. Robule! Ești o rușine pt.Timisoara!Un parc se amenajează în maxim 6 luni. Tu, confunzi Timișoara cu Bogsig?