Parc sub forma de frunza, la Timisoara! Jocuri de apa, flori in toate culorile si jocuri pentru copii. Unde s-ar putea amenaja toate acestea, la preturi foarte mici?

TIMISOARA. Arbori si arbusti decorativi, flori multicolore, alei pietruite, gazon englezesc sau fantani arteziene ce ‘tasnesc’ din asfalt, sunt doar cateva elemente care ar putea reda frumusetea unui parc din Timisoara. Asta daca se va tine seama de ideile nascute in cadrul unui concurs de proiecte al studentilor Facultatii de Horticultura si Silvicultura din Timisoara.

Studentii timisoreni s-au inscris in concurs cu 20 de proiecte si si-au prezentat fiecare viziunea de reamenajare a parcului din zona Dambovita. Parcul este marginit de strazile Lacului si Paul Constantinescu, si se intinde pe un spatiu de 7000 de metri patrati. In elaborarea planului pentru parc, studentii au tinut cont si de buget, multe dintre proiecte urmand sa poata fi implementate cu sume mai mici de 50.000 de euro. Proiectul s-a adresat studentilor de la Peisagistica, din anii 2, 3 si 4.

In primul rand am incercat sa refac zona verde din cauza ca acolo, in acest moment e un dezastru ecologic. In propunerea mea am adus o canisita, un loc de joaca pentru copii si o zona pentru persoane mai in varsta. In centru am pastrat balta, am reamenajat-o, am acoperit cu gazon zona respectiva si am pus ierburi ornamentale, roci de toate tipurile. Am ales specii perene, deoarece ele nu necesita sa fie plantate in fiecare an, sunt mai ieftine si mai economice, intretinerea e mai usoara. De asemenea, am ales arbusti, care prin frunzisul lor sunt decorativi. Conceptul meu este  < formele apei in natura>. Nu am folosit neaparat atat de multa apa, deoarece este scumpa si nu e economic sa fie folosita prea mult in amenajari, insa am incercat sa amintesc cumva. Am folosit bazinele pentru apa statatoare, fantanile arteziene ca sa aduc sunetul apei, apa in miscare, si pentru copii am adus ideea gheizerelor, unde se pot juca cu apa. Nu mai stiu sigur care era costul total, era in deviz, dar in jur de 50 de mii de euro„, a declarat Madalina Bondrea, studenta in anul 4 la Peisagistica.

concurs-proiecte-amenajare-parc Dambovita (44)

Un design aparte l-a propus Bruno Otvos, cel care a venit cu o amenajare a parcului sub forma unei frunze, printre ‘nervuri’ urmand sa fie amenajate spatii verzi in care sa fie puse lavanda si alte plante ornamentale.

M-am gandit sa merg pe un design mai diferit, de aceea am ales sa fac sub forma de frunza proiectul. Noi proiectam si ne jucam cu natura si am mers pe tema de natura si am proiectat sub forma de frunza. Fiecare nervura a  frunzei reprezinta un anumit spatiu amenajat. Am pus plante aromatice, lavanda. Aici am facut zona de relaxare cu banci, umbra, in dreapta am o zona cu bazin si jocuri de apa, iar in partea stanga un spatiu pentru copii si joaca. Am mers pe arbori ornamentali,  am pus flori in apropierea zonelor sa fie mai in relief. Nu ar fi scump, tema de proiectare a fost sa il proiectam cu un buget cat mai redus. Mie mi-ar iesi cam la 350-400.000 de lei„, a declarat Bruno Otvos, student in anul 3.

concurs-proiecte-amenajare-parc Dambovita (29)

Noi am pornit pe ideea de concurs, dar dupa aceea pentru prima editie am zis ca e mai bine sa facem o expozitie. Toate proiectele sunt castigatoare, fiecare student va primi o diploma de participare. Daca domnii din Primarie sunt interesati de proiectele noastre, ii asteptam cu drag si sper ca din proiectele noastre sa implementeze cateva idei. Astea sunt proiecte de concept, nu proiecte tehnice, sunt ideile copiilor si sunt faze importante pentru fazele viitoare„, a declarat Cristian Berar, seful de lucrari la specializarea Peisagistica.

La expozitie au venit si reprezentantii Primariei. Seful Directiei de Mediu din Primarie, Adrian Bere, si el un absolvent al Facultatii de Horticultura, a fost incantat de idei.

Vom prelua toate aceste idei, ii vom chema alaturi de noi pe studenti, care au sansa pe care noi nu am avut-o la momentul respectiv, de a pune in practica ideile. In sensul ca vor fi alaturi de noi la partea de proiectare si la punerea in practica a proiectului… O sa alegem un mix de idei pentru ca vrem sa se regaseasca ideile frumoase din aceste proiecte la un loc„, a declarat Adrian Bere, directorul Directiei de Mediu din Primaria Timisoara.

concurs-proiecte-amenajare-parc Dambovita (4)

Viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu, a asistat la prezentarea catorva dintre proiecte si spune ca studentii vor fi cooptati in proiectarea pentru noua amenajare a Parcului din zona Dambovita.

Sunt proiecte frumoase si in primul rand e de apreciat entuziasmul cu care au fost realizate de catre studentii Facultatii de Horticultura. Sigur, sunt diferente intre ele date de experienta pe care o au in realizarea unor astfel de proiecte. Chiar daca nu e generos ca spatiu, parcul din zona Dambovita dintre Paul Constantinescu si Lacului, e extrem de important pentru cetatenii din Dambovita, iar implicarea lor nu poate duce la un proiect extrem de reusit. Castigatorii vor fi prezenti cu ideile lor in procesul de proiectare, care se desfasoara in momentul de fata si sper ca cel mai tarziu, in toamna sa incepem lucrarile de executie si tinerii care au muncit aici sa poata sa isi vada parte din idei puse in practica, in poate cel mai nou parc al Timisoarei„, a declarat viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu vreau sa tai aripile celor care fac macar ceva, dar nici nu pot sa ii las sa se minta singuri, asa ca domnule student, in 20000 de lei poti baga 10banci x 350 ron=3500 2 locuri de joaca x 3000ron=6000 infiintare gazon 8ron/metru x 1000 metri=8000, pana acum sunt 17500 si am amenajat sumar 1000m2 din 7000? nu intru la alei sau altele, asta dupa 5 min de cautat pe internet…

    concluzia mea e ca un pas inainte s-a facut, sunt implicati studentii, ceea ce e un mare plus, dar totusi sa nu se imbete cu apa rece, pana vor fi capabili sa duca un proiect, e cale lunga, chiar unul facut cu copy paste…

    • poate ca studentul chiar stie ce spune cu o adnotare: materrialul dendro-floricol sa fie sponsorizat, la fel si mobilierul urban si sa fie manopera efectuata de catre voluntari( beneficiarii din cartier) !

      • acu’ inteleg, 20000 e spaga si asta cu reducere, ca sunt cei ce aproba proiectul buni la inima cu studentul, restul vine de la sfantul duh pogorat in biserica din curtea usamvbrmIrtm

  2. E o greșeală acolo.
    Era vorba de aproximativ 350.000-400.000 lei.

  3. De mult trebuia cooptat mediul universitar in dezvoltarea orasului! Pe partea de arhitectura, proiectele studentilor ar fi fost mult peste ceea ce a oferit „la cel mai mic pret” firmele care au castigat licitatiile. Ar fi si pentru ei un mijloc de afirmare iar pentru municipalitate un real castig! Sigur studentii nu pot da „comisioane”!