Pandemia ne-a adus aer curat in Timisoara, spun specialistii de la Mediu. Orasul ramane pe lista neagra a poluarii din Romania

TIMISOARA. Sedinta la Prefectura Timis, pe tema poluarii in Timisoara, dupa ce Comisia Europeana a avertizat Romania sa respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) in Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj – Napoca si Timisoara.

CITESTE SI: Se taie copaci la Timisoara, pe locul unde va fi construita prima parcare etajata intre blocuri. Cum explica primaria lipsa autorizatiei de Mediu 

CITESTE SI: Primaria vrea sa interzica in oras autobuzele si camioanele sub Euro 4. Timisoara, pe lista neagra a poluarii in Romania 

Reprezentantul Agentiei pentru Protectia Mediului Timis, care a participat la sedinta de la Prefectura Timis a aratat ca in comparatie cu anul trecut, in 2020 s-au inregistrat mult mai putine depasiri ale limitei maxime admise de NO2, in special din lipsa ploilor si ninsorilor.

Potrivit datelor prezentate, in cazul indicatorului particule in suspensie PM10, in luna aprilie a anului 2020, comparativ cu luna aprilie a anului 2019, procentul de reducere a mediei lunare este cuprins intre 6 și 26%.

Pentru indicatorul dioxid de azot (NO2) in anul 2020 s-a inregistrat o scadere a nivelului poluantilor atmosferici, fata de aceeasi perioada a anului 2019, in cazul dioxidului de azot (NO2), mediile lunare inregistrate s-au redus cu un procent cuprins intre: 10 si 38 % in luna martie; 17 si 54 % in luna aprilie; 22 si 69 % in luna mai.

Comisia Europeana a decis sa trimita Romaniei, la finalul lunii aprilie, o scrisoare de punere in intarziere prin care-i acorda patru luni pentru a lua masurile necesare pentru rezolvarea deficientelor cu privire la calitatea aerului constatate de Executivul comunitar.

Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.

Romania nu a reusit sa respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) in Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, si nu a luat masurile adecvate pentru a pastra cat mai scurte posibile perioadele in care s-au inregistrat depasiri„, precizeaza Executivul comunitar, in scrisoare.

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotararea privind condamnarea Romaniei pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa. Documentul se refera la depasiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, in Bucuresti, in perioada 2007 – 2016, dar si la problemele pe care le inregistreaza tara noastra in procesul de combatere a poluarii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai doar asa putem avea un oras curat , altfel orasul este sub orice critica de poluat chiar daca primarul se lauda ca avem aer curat , la el totul e curat insa doar vorbe atat!