TIMISOARA. Aprobata inca din 2018, cand a fost pusa pe o lista scurta, posibilitatea finantarii actualizarii documentatiilor de catre Institutul National al Patrimoniului pentru reabilitarea cladirilor Palatului Culturii din Timisoara devine, in sfarsit, o certitudine.
Acum patru ani, Primaria Timisoara inainta INP documentatiile pentru refunctionalizarea si reabilitarea Palatului Culturii, un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic realizate in vremea administratiei CIuhandu pentru toate cele patru corpuri de cladire. Lucrarile vizau consolidari si restaurari interioare si dotari.
In paralel, Primaria Timisoara avea sa se ocupe de reabilitarea fatadei, incheiata in 2021 si reabilitarea termica si reamenajarea partiala a parterului, inca nerealizate, pentru documentatia carora a fost organizata o licitatie in primavara.
Acum, municipalitatea incheie un protocol cu INP pentru ca Institutul National al Patrimoniului, prin Programul National de Restaurare a monumentelor istorice 2022, „sa asigure organizarea, desfasurarea si finalizarea procedurilor de achizitie publica privind contractarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentatiei tehnico-economice faza DALI si decontarea serviciilor de proiectare„.
La finalizarea documentatiei, aceasta va fi transferata Primariei Timisoara.
„Scopul proiectului este aducerea Palatului Culturii la o stare de conservare optima si punerea sa in valoare printr-o abordare unitara din punct de vedere structural, arhitectural si artistic, indeplinirea cerintelor functionale – la standardele actuale – specifice activitatii celor 4 institutii culturale care isi desfasoara activitatea in cladire„, se arata in textul protocolului ce va fi incheiat in acest sens intre INP si Primaria Timisoara, protocol ce va fi supus aprobarii Consiliului Local.
Ramane de vazut cand va si finaliza documentatia Institutul National al Patrimoniului avand in vedere intarzierea uriasa cu care a realizat-o si pe cea de la Castelul Huniade.
In Palatul Culturii, cunoscut si ca Opera sau Teatrul National, activeaza Opera Nationala Romana, Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely si Teatrul German de Stat.
Pareri
Jos cu ea ! O parare supraetajata in loc, de ast are nevoie orashu