Oportunitati de finantare AFIR 2023-2027, prezentate oamenilor de afaceri din Timis, intr-un seminar de informare organizat de CCIAT

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a continuat seria sesiunilor de informare a agentilor economici, cu seminarul de prezentare a oportunitatilor de finantare oferite prin Planul Strategic PAC 2023-2027, care a avut loc in parteneriat cu Centrul Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 5 Vest.

Iata, suntem la al III-lea seminar, si ne face placere ca este alaturi de noi un partener deja traditional. Este domnul Iulian Bucataru, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 5 Vest, Sigur ca interesul ar trebui sa fie foarte mare al fermierilor, al investitorilor, si nu in ultimul rand al administratiilor locale care vor sa atraga fonduri pentru investitiile rurale din localitatea in care activeaza. Noi ne bucuram ca am avut un numar destul de mare de confirmari, interesul exista. Ce as vrea sa mai spun e ca lista continua. O sa organizam saptamana viitoare seminarul cu AJOFM-ul, dupa aceea urmeaza cu mediul, dupa aceea constructiile, DSVSA-ul, DSP-ul, fostul OPC. Nu o sa lipseasca nicio instituie a serviciilor deconcentrate. Sunt firme care sunt interesate si ar trebui sa le intereseze, pentru ca de pe o zi pe alta vedem firme care se inchid, magazine care se inchid, si daca ar fi preventia inainte, acele firme nu ar mai fi inchise„, a spus Florica Chirita, presedintele Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

Seminarul s-a adreaat in mod special fermierilor, investitorilor si autoritatilor locale, adica cei care pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltare rurala.

Suntem aici pentru a aduce in atentia celor interesati acelasi Fond European pentru Dezvoltare Rurala din care vin resursele financiare pentru a implementa programele pe care Romania le deruleaza. Am vorbit pana acum despre un Program de Dezvoltare Rurala 2007-2013, urmat de perioada de programare 2014-2020, iar acum vorbim in contextul schimbarii regulamentelor europene de un program national strategic, sau, pe scurt PS-PAC 2023-2027.

Anul acesta Ministerul are in vedere lansarea sesiunii de depunere de proiecte pentru 17 interventii, care insumeaza aproximativ 1,3 miliarde de euro, valoare nerambursabila. Alocarea este nationala…Aceste interventii au in vedere o larga arie de adresabilitate, componenta agricola este majoritara, dar exista si o componenta care vizeaza investitii in zona ne-agricola, dar suma este mica acolo„, a explicat Iulian Bucataru, director adjunct general al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 5 Vest.

Planul Strategic PAC 2023-2027 include 89 de interventii prin care fermierii pot accesa fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala si are un buget de 15,8 mld. euro.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.