Opera Romana din Timisoara a devenit albastra! Culoarea atrage atentia asupra luptei cu autismul

TIMISOARA. Timp de o ora si jumatate, fatada Operei Romane din Timisoara a fost scaldata in lumina albastra, simbol al constientizarii problemelor persoanelor care se confrunta cu autismul. Totodata, in centrul orasului s-a desfasurat un mars cu aceeasi tema.

Cei mai multi dintre oamenii care au participat la mars au purtat vesminte albastre, tot in mod simbolic si au afisat pancarte cu mesaje legate de autism. Ei au strabatut centrul orasului in acordurile muzicii interpretate de fanfara din Giroc.

Manifestarile au avut loc cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului si au fost organizate de Fundatia “Pentru Voi”, pentru cel de-al saselea an consecutiv, sub titulatura de Light It Up Blue, o actiune ce se desfasoara pe plan mondial in 1 si 2 aprilie, cladiri importante din intreaga lume fiind iluminate in albastru.

„Este pentru a sasea oara cand facem aceasta actiune si, din pacate, situatia este in continuare foarte dificila pentru persoanele cu autism, in special pentru persoanele adulte cu autism, pentru ca in Romania nu exista servicii de sprijin. de abia de anul trecut a fost recunoscut in mod oficial diagnosticul de autism pentru adulti, dar serviciile lipsesc, lipsesc programe de angajare in munca, oricum personale cu autism sunt o categorie defavorizata pe piata muncii peste tot in lume. De exemplu, in Marea Britanie, unde se cheltuie niste sume care noua ni se par incredibile pentruo persoana cu autism, de-a lungul intregii vieti, in ciuda acestor sume , procentul persoanelor cu autism angajate in munca este sub 20%, deci este mic. In Romania nu avem nici macar statistici, dar cazurile de adulti cu autism care lucreaza sunt exceptii, iar reusita lor se datoreaza intotdeauna eforturilor individuale ale familiilor” a declarat Lalia Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care apare in cele mai multe cazuri in primii 3 ani de viata. Studii recente arata ca 67 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de autism. Nu se cunoaste nici cauza, nici tratamentul, iar cei diagnosticati traiesc toata viata cu aceasta afectiune.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.