Oglinda de mai bine de 2000 de ani expusa la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Secretul artefactului

TIMISOARA. ‘Zeii Tangibili. Gemele si Cameele Antice intre Utilitate si Estetica’ este una dintre expozitiile noi propuse de Muzeul National al Banatului din Timisoara in acest an.

CITESTE SI: Restrictii de trafic pe Autostrada Vestului, langa Timisoara. Se circula pe banda de urgenta 

Printre piesele prezente se afla si o oglinda care dateaza din secolele 3-2 inaintea erei noastre. Obiectul a fost restaurat o data in anii 80, iar in prezent a mai avut parte de o interventie de curatare si conservare, astfel incat deteriorarea metalului sa fie oprita. Operatiunea a dot realizata de Mariana Matyas, unul dintre specialistii Muzeului.

In prima instanta s-a crezut ca oglinda avea origine romana, insa este de fapt etrusca.

Pe reversul oglinzii este reprezentata o zeița razboinica inaripata cu scut rotund in mana stanga (posibil Nike sau Athena). Parul îi este ridicat la ceafa si poarta cercei.
Oglinzile pot fi adesea gasite in mormintele romane impreuna cu alte obiecte din viata de zi cu zi dar care o insotesc pe decedata si in lumea de dincolo: piepteni, chei, recipiente de parfum, instrumente de tors si o mare varietate de bijuterii. Obiectele personale care i-au adus decedatei succes si prosperitate in viata devin simboluri legate de statutul ei social in lumea de dincolo, fiind in acelasi timp o afirmare a imortalitatii sale„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Oglinda poate fi vazuta de marti pana sambata in cadrul expozitiei „Zeii Tangibili. Gemele si Cameele Antice intre Utilitate si Estetica”, intre orele 10 si 18 in mansarda 1 a Bastionului Theresia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.