Noutati :

O sufragerie din comunism, o sala de clasa cu soimi ai patriei, UTC-isti si pionieri, dar si muncitori in intreprinderi, intr-o expozitie inedita in vestul tarii

12 octombrie, 2015 - 01:44 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

HUNEDOARA. O sufragerie din timpul comunismului, cu mobila din acele vremuri cu televizorul alb- negru cu nelipsitul peste din sticla si cu mileu, cu reviste si ziare din acele vremrui, dar si o sala de clasa cu soimi ai patriei, cu pionieri si UTC-isti, toate acestea vor fi adunate intr-o inedita expozitie care se va deschide in vestul tarii.

Muzeul de Arheologie, Istorie si Arheologie din Hunedoara, caci acolo va fi inedita expozitie, face apel locuitorii din vestul tarii ca in cazul in care mai detin obiecte de pe vremea comunismului, sa le doneze pentru aceasta expozitie.

Apelam la cetateni ca obiecte comune, care inca se mai gasesc in locuinta lor sa le doneze muzeului. Muzeul prin definitie este un reprezentant al tuturor cetatenilor. Apelam la cetateni sa doneze aceste obiecte care nu au o valoare mare. Spre exemplu, o sticla de lapte din acea perioada, nu stiu ce valoare i-am putea pune, dar care din punct de vedere istoric sunt obiecte importante pentru ca reprezinta o perioada din viata unora dintre noi. Cei mai tineri nu au trait asemenea vremuri, iar atunci cand li se vorbeste despre ele, se uita ca atunci cand ma uitam eu cand bunicii imi vorbeau de razboi. Mi se pare important sa ilustram si aceasta perioada care a facut parte din trecutul nostru, care intr-un fel sau altul a contribuit la ceea ce suntem astazi”, a declarat Sorin Tincu, directorul muzeului.

sufragerie-comunism

Asadar, oamenii sunt indemnati sa doneze de la ziare si reviste cum ar fi ”Scanteia”, respectiv ”Flacara” si ”Cutezatorii”, la sticle de lapte ori sticulte de parfum ”Lacramioara”, dar si mobilier sau chiar obiecte de imbracaminte.

Sorin Tincu spune ca aceasta expozitie va recrea viata oamenilor din vremea comunismului.

Noi vedem expozitia aceasta prin reconstituirea unei sufragerii din acea perioada, cu un televizor alb- negru, cu acel peste din sticla si cu un mileu. La acel televizor vrem sa ruleze un program alb- negru cu sedinta Comitetului Central, cu desenele animate «Mihaela», acele cinci minute de desene animate”, a declarat Sorin Tincu.

Directorul Muzeului de Arheologie, Istorie si Arheologie din Hunedoara spune ca alte doua segmente din viata in communism va fi recreata in aceasta expozitie.

Al doilea segment pe care incercam sa il reconstituim este o sala de clasa cu trei randuri de banci in care sa ilustram soimii patriei, elevii din cliclul primar, pionierii si UTC-istii. Vor fi imbracate manechine. Iar dupa aceea, fiind vorba totusi de Hunedoara, vrem sa ilustram in cel de-al treilea segment, acea perioada, tot pe manechine, dorim sa reconstituim un otelar, un minier si o muncitoare in confectii”, a declarat Sorin Tincu.

Se doreste, daca toate obiectele necesare vor fi donate pana atunci, ca aceasta expozitie inedita sa se deschida pana la sfarsitul acestui an, mai exact pana in decembrie, la aniversarea celor 21 de ani de la Revolutie.

Expozitia va fi deschisa la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie si Arheologie din Hunedoara care este situat langa Castelul Corvinilor din Hunedoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...