O statuie cu doua capete, simbolul vietii, exponatul lunii la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Video

TIMISOARA. Vizitatorii Muzeului National al Banatului vor putea vedea in aceasta luna un exponat care a fost scos la iveala de arheologi in sanctuarul neolitic de la Parta.

Artefactul a fost descoperit intr-una dintre camere, intr-un altar, si reprezinta o statuie dubla, cu doua capete, care este un simbol al vietii.

Aflat la mai putin de 20 km distanta de Timisoara, templul de la Parta este cel mai bine pastrat sanctuar neolitic din Romania. Acesta este unic in lume. A fost descoperit la sfarsitul anilor `70 de arheologul banatean Gheorghe Lazarovici. Avea o forma rectangulara, cu o lungime de 11,5 m şi o latime de 6 m, fiind compartimentat in doua: camera altarului şi camera ofrandelor. In altar se gasea o statuie dubla, dintr-un singur bloc, decorat cu incizii in culorile galben si rosu, cu doua capete, unul de taur, celalalt, de femeie cu fata acoperita de o masca rituala. Cele 2 personaje simbolizeaza forta creatoare, simbolul vietii, fiind legate de Cultul fecunditatii si fertilitatii…

Cercetatorii arata ca in perioada in care a fost construit sanctuarul, constelatia Taurului apunea la momentul rasaritului soarelui la echinoctiul de toamna, iar la momentul echinoctiului de primavara, constelatia rasarea din nou. Astfel, cele doua siluete din templul de la Parta priveau spre constelatie, despre care se presupune ca ar fi reprezentata si in picturile rupestre vechi de 17.000 de ani, gasite in pestera din Lascaux, Franta„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Cercetarea in sanctuarul neolitic de la Parta s-au incheiat in 1985.

Rezultatele investigarii arheologice au demonstrat existența aici a doua etape principale ale sanctuarului, suprapuse, amandoua apartinand neoliticului mijlociu, din care cel de al doilea avea doua etape de refacere. Sanctuarul din etapa initiala a fost probabil incendiat si refacut ulterior, sub forma unei cladiri cu mai multe incaperi ridicata in jurul unei statui monumentale care a fost realizata din pamant nisipos, acoperit de o lipitura de lut si pleava. Statuia dubla a fost consolidate prin ardere, apoi s-a construit restul sanctuarului. Structura sanctuarului este formata din incaperea statuii monumentale, de dimensiuni mari, si incaperile destinate unor activitati functionale, revelate de prezenta unor altare-masa pentru pregatirea alimentelor, pastrarea ofrandelor si prelucrarea textilelor. Pe peretele vestic, pe langa o intrare de mai mici dimensiuni, se gasea un orificiu circular de 35 cm, marginit de o reprezentare din lut modelat a Lunei. La baza acestora era plasat locasul unei pietre de moara. Prezenta acestor elemente arhitecurale, alaturi de inventarul mobil al incaperilor cu altare, a permis formularea unor spectaculoase ipoteze legate de orientarea astronomica si vocatia mitologic-rituala a acestui monument preistoric cu caracter de unicitate„, spun reprezentantii Muzeului.

https://vimeo.com/782834479?fbclid=IwAR3Y_9JTOhRY8AAQLPxsmgfCe42pWAyI9m3xYwn7BWgzdOipEhOLZB8B4EA

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.