O noua performanta la Timisoara. Tratamentul impotriva coronavirusului folosit in premiera de medicul Virgil Musta da roade. Niciun pacient care a primit noua schema nu a mai ajuns la intubare

TIMISOARA. O noua reusita a medicului Virgil Musta din Timisoara. Noua schema de medicatie folosita la Spitalul de Boli Infectioase, care include anticoagulante, antivirale si antiinflamatorii, a facut ca toti pacientii tratati in acest mod sa aiba evolutii dintre cele mai bune.

CITESTE SI: Toti bolnavii vindecati de coronavirus la Timisoara se intorc la spital. Medicul Virgil Musta anunta un program in premiera, la Victor Babes

Astfel, cei care au venit la spital in timp util, chiar daca au dezvoltat forme medii sau severe ale boli, nu au mai ajuns sa fie intubati.

„Am facut o analiza sumara in care am vazut ca de aproximativ o luna, de cand dam tratatament anticoagulant precoce la pacientii nostri, nu am mai avut bolnavi care sa ajunga pe Terapie Intensiva. Toti evolueaza in forme medii sau severe ale bolii, dar nu au ajuns la intubare. Daca ei ajung in timp util la spital, sa se poata introduce corticoterapia, au sanse mai mari decat pentru cei care ajung direct pe ATI”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara.

Practic, noua schema de tratament este legata de procesul patogenic care intervine in boala, si care este abordat din 3 directii in care evolueaza terapia pacientului cu coronavirus.

„Este vorba despre terapia antivirala, unde apar o serie de noi medicamente, terapii, cum este cea cu imunoglobuline, cu plasma, cum este Remdesivirul, la pacientii de la Terapie Intensiva. Sunt diferite antivirale care incearca sa diminueze cantitatea de virus, care este conduce la procesul inflamator.

A doua directie este cea de coagulare, pentru ca s-a constat ca este o hipercoagulitate in aceasta boala, si inflamatia stimuleaza coagulitatea. La necropsie, in tari precum Italia si Elvetia, care au fost mult inaintea noastra, au constat un numar foarte mare de pacienti care au prezentat tromboze pe vasele pulmonare. Au presupus ca exista aceste complicatii, si atunci eu am studiat aceste analize ale lor si am introdus acest tratament, ca sa prevenim aceste cascade patogenice.

A treia directie de tratament este cea de diminuare a inflamatiei, pentru ca virusul produce o reactie cu eliberare de toxine. Aici avem criterii bine stabilite, cand dai aceasta terapie, cum o dai. Sunt medicamente care moduleaza si inhiba aceasta inflamatie.

Jocul pe care il facem este intre <cand dai> si <in ce doze dai> acest tratament”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Virgil Musta.

In acest moment, la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara mai sunt internati putin peste 80 de bolnavi infectati cu coronavirus. Tot aici, de la inceputul pandemiei, au fost vindecati peste 420 de pacienti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.