O noua descoperire arheologica pe santierul din Piata Sfantul Gheorghe din Timisoara. FOTO!

TIMISOARA. Arheologii au deschis santierul in Piata Sfantul Gheorghe din Timisoara, acolo unde saptamana trecuta s-a descoperit zidul unei biserici. Nici nu s-au apucat bine de treaba ca au si facut o noua descoperire.

In Piata Sfantul Gheorghe a fost gasit zidul unei foste biserici iezuite saptamana trecuta. Atunci, muncitorii au intrerupt lucrul si au lasat arheologii sa se desfasoare. Santierul arheologic este coordonat de arheologul Florin Drasovean.

Deocamdata am gasit biserica iezuita. Se presupune ca in 1323 a fost construita, nu exista niciun document in acest sens, este o traditie istoriografica. In prima atestare a unui edificiu de cult dateaza din 1660. Evliya Celebi  vorbeste de Moscheea sultanului invingator. Acesta era un calator care a scris foarte mult despre zona asta. Heinrich Ottendorf este cel care face un plan al orasului in aceeasi perioada, in care este trecuta aceasta moschee. Moscheea apare pe planurile capitanului Perette, un italian, cu aceeasi orientare pe care o cunoastem acum. Dupa 1716-1718 moscheea e transformata in depozit de pulbere, in praf de pusca si in 1718 este data Ordinului Iezuitilor care o transforma in  biserica. In 1754 partea din fata este daramata si este adaugat un zid de inspiratie baroca. Partea din spate este daramata dupa cativa ani„, a declarat Florin Drasovean.

Arheologul povesteste ca alaturi de biserica se afla seminarul iezuitilor, o cladire aflata in prelungirea bisericii.

Bisericii ii este adaugata o cladire  care era seminarul iezuitilor, era in prelungirea fatadei si iesea undeva la coltul Episcopiei Romano-Catolice. Biserica functioneaza ca atare pana in 1913 cand incepe demolarea ei, demolare care este finalizata in 1914„, a mai spus el.

Drasovean a mai declarat ca odata intrati pe santier, arheologii au descoperit inca un zid despre care nu se stie nimic, deocamdata.

Ceea ce este foarte important, este un alt zid care probabil apartine unei faza anterioare de care nu se stia. O sa mergem in zona respectiva, sa vedem exact despre ce este vorba. Inca nu avem detalii despre acest zid„, a spus Drasovean.

CITESTE SI: Primele vestigii scoase la iveala de sapaturile din Piata Sfantul Gheorghe din Timisoara. Ce descoperire arheologica a fost facuta? FOTO!

Lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se vor executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se vor face insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele.

Lucrarile ar trebui sa fie gata pana in luna iulie a anului 2015.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.