O banca din Romania promite reconversia in lei a creditelor in franci elvetieni, dar pune conditii!

O banca din Romania contraataca intr-un proces al francilor elvetieni. Raiffeisen Bank se ofera de bunavoie sa transforme din franci in lei creditele a 180 de clienti cu care se judeca intr-un proces colectiv, dar la dobanzile de acum sapte ani, duble fata de 2014.

Peste 250.000 romani platesc rate impovaratoare pentru imprumuturi in franci. Pentru ei, propunerea este revoltatoare.

Problemele celor care acum se lupta in instanta cu banca au inceput in 2007. Atunci, ca alte cateva mii de romani, cei 180 s-au imprumutat in franci elvetieni ca sa cumpere locuinte, atrasi de dobanzile bune. Intre timp, insa, valuta a ajuns sa valoreze aproape dublu fata de moneda naționala. Asa ca oamenii au apelat la instanta si au cerut transformarea creditelor in lei, la cursul din momentul acordarii lor.

„Banca vrea sa fie oamenii acestia obligati, daca tot vin sa ceara inghetarea cursului, la o dobanda de 14% sau cat era atunci, in 2007. E ca un fel de blackjack. 14% ar fi o dobanda pe urmatorii 25 de ani, dar chiar si pentru aceia ar fi un avantaj, pentru ca, din start, rata se reduce la jumatate”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Bancherii de la Raiffeisen se ofera sa satisfaca cererea clientilor, transformarea imprumutul din franci in lei, dar impune si dobanda de atunci. In asemenea conditii, „fiecare client ar avea de platit sume mai mari cu 45 – 99%, cu alte cuvinte costul pentru client ar putea fi dublu”, arata reprezentantii bancii. Este asadar greu de presupus ca oferta va fi acceptata.

Pe rolul instantei din Bihor, acolo unde se judeca procesul, mai sunt si alte dosare similare.

„In momentul de fata, pe rolul Tribunalului Bihor exista patru dosare, in care aproximativ 400 de reclamanti au actionat in instanta o unitate bancara”, spune Mirela Popa, expert relatii publice la Tribunalul Bihor.

Contextul pare sa le fie favorabil. Recent, un client din Galati al Volksbank a castigat transformarea creditului din franci in lei la cursul din 2007. Iar Ungaria au rezolvat deja problema. Parlamentul de la Budapesta a aprobat o lege prin care obliga bancile sa plateasca despagubiri de trei miliarde de euro clientilor care s-au imprumutat in franci si ale caror rate au crescut enorm.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.