Noutati :

‘Nu cautam gaze de sist si nu provocam explozii!’. Sunt prospectiunile din zona de vest inofensive? FOTO si VIDEO!

2 octombrie, 2014 - 08:42 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SOCIAL
0

Prospectiunile facute in  judetul Timis, in jurul localitatilor Sannicolau Mare – Cenad – Dudestii Vechi – Beba Veche, au starnit ingrijorarea localnicilor si protestele activistilor ecologisti. Teama ca prospectiunile vizeaza gaze de sist, incertitudinea legata de metodele folosite si temerea ca terenurile agricole vor fi distruse au dus la organizarea de mitinguri de protest, la ciocniri intre activisti si reprezentantii firmelor implicate in prosepctiuni si chiar la distrugerea unor utilaje ale acestora.


In zona a castigat licenta de explorare compania sarbeasca NIS Petrol, detinuta de gigantul rus Gazprom.  La sfarsitul lunii august, reprezentantii acesteia au ajuns  in perimetrul unde se vor desfasura prospectiunile iar acestea au demarat la sfarsitul lunii septembrie.

„Exista doua faze de prospectare si de cercetare. Una este obligatorie, cealalta este optionala. Bazata pe acordul petrolier explorarea obligatorie dureaza doi ani. A doua faza, cea optionala, are o durata tot de doi ani, dar depinde de rezultatele din prima faza. In urma explorarii, daca obtinem rezultate favorabile, exploatarea poate dura 30 de ani, depinde de marimea zacamintelor . Pentru rezultate precise nu sunt suficiente cercetarile efectuate acum, pentru aceasta este nevoie de forare. Cercetarea seismica este doar o focusare asupra anumitor terenuri.” a declarat Mikhail Danilin, director executiv Upstream, NIS Petrol.

Activitatile de prospectare ii deranjeaza insa pe localnici. Dupa mai multe actiuni de protest, neplacerile au culminat cu distrugerea unor utilaje ale firmei, incendiate la marginea unui camp de pe care au fost scoase de detinatorul terenului.

” Nu-mi convine sa intre pe terenul meu. N-am semnat nimic, nu mi-am dat acordul … Astia vin si pleaca si eu raman cu pagube. Ce se distruge acum nici nu e principala problema, dar cum afecteaza lucrarile lor terenul pe termen lung, asta spune cineva?” se intreaba un localnic din zona Sanicolau Mare.

„De promisiuni si asigurari sunt satul. Vreau sa traiesc sanatos, la fel si familia mea. Nu vreau poluare si alte traznai aici, la mine acasa …” adauga un altul.

Citeste si : EXCLUSIV! Apa otravita de gazele de sist, in Timis? Mai multe localitati dau in clocot! Speriati, oamenii au iesit in strada! FOTO si VIDEO!
Reprezentantii firmei NIS considera ca toate problemele provin din faptul ca oamenii se tem de necunoscut si, in plus, subiectul gazelor de sist este unul extrem de sensibil. Pe de alta parte, neaga categoric ca ar fi interesati de gazele de sist.

„Noi nu utilizam explozii, ci sistemul de vibrare obtinut cu utilaje speciale. Cautam petrol si gaze naturale si sa le transpunem in productie. Repet, nu cautam gaze de sist si nu suntm interesati de gaze de sist. In plus, studiile geologice arata ca nu este potential pentru gaze de sist in aceasta parte a tarii. Oricum, nu face parte din interesele sau activitatile noastre.”  a mai precizat Mikhail Danilin, director executiv Upstream, NIS Petrol.

Singurele distrugeri provocate de prospectiuni, mai spun reprezentantii firmei, sunt cele create de utilajele care se deplaseaza pe terenurile agricole. Ei dau insa asigurari ca proprietarii si arendasii terenurilor vor fi despagubiti, mai intai in avans, cu cate 100 de lei pe hectar, dupa care urmeaza o analiza a pagubelor si estimarea lor exacta, in functie de suprafata afectata, tipul de sol, cultura agricola de pe respectivele terenuri. Estimand astfel productia care ar fi putut fi recoltata de pe aceste terenuri se calculeaza, la pretul pietei, despagubirea acordata.

Citeste si: Banatenii ies din nou in strada! Concerte si mars de protest fata de exploatarea gazelor de sist in Timis!

Proprietarii terenurilor sau localnicii nu prea au cum sa se impotriveasca prospectiunilor, deoarece legea prevede ca statul are drept de acces si executare a unor lucrari in subsolul unui teren aflat in proprietate privata, NIS Petrol fiind, in acest caz beneficiarul contractului petrolier.

O problema o constituie si terenurile care, din diverse motive, nu au un proprietar cu toate actele in regula, caz in care acordarea despagubirilor devine anevoioasa.

Cat despre metoda de prospectare in sine, aceasta consta in amplasarea unor picheti care marcheaza punctele de generare si receptie a semnalului seismic. Urmeaza generarea unor unde, prin vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic, printr-o imensa placa metalica amplasata si ancorata de utilaje speciale.

Lucrarile de prospectiuni se desfasoara pe 580 de km patrati, pe aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosu Mare, Gottlob si Sanicolau Mare. Prospectiunile pe teren se vor incheia in ianuarie 2015 fiind urmate de perioada de prelucrare si interpretare a rezultatelor obtinute.

Video-ul nu poate fi incarcat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...