Noul director de la Muzeul Satului Banatean vrea sa amenajeze un han tipic romanesc, sa paveze aleile si sa atraga turistii

TIMISOARA. Planuri mari pentru Muzeul Satului Banatean de langa Padurea Verde din Timisoara. Noul director, Claudiu Ilas, vrea sa aduca aici cat mai multi turisti, mai ales elevi, si sa reabiliteze unele obiective.

Claudiu Ilas, noul director al Muzeului Satului Banatean, a propus Consiliului Judetean Timis, o colaborare cu Muzeul de Arta din Palatul Baroc. Acesta din urma ar urma sa gazduiasca expozitii mobile ale Muzeului Banatului. De asemenea, la parterul cladirii in care functioneaza Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National sunt doua spatii expozitionale cu vitrine largi pe frontul stradal, unde pot fi organizate expozitii tematice. Conducerea Muzeului Satului doreste sa organizeze si expozitii in diferite localitati din judet.

Conform noului director al Muzeului Satului, actualmente colectia de bunuri imobile a Muzeului Satului Banatean este incomplet expusa, o parte fiind doar depozitata in incinta muzeului, iar o alta parte nefiind nici azi stramutata cu toate ca achizitiile sunt efectuate cu 30 de ani in urma

O alta masura pe care o va lua Muzeul Satului in perioada urmatoare este promovarea in randul scolilor, organizarea de concursuri de cunostinte pentru scolari, cu premii, dar si un parteneriat cu muzee din Timisoara pentru gruprui de copii si bunici care sa vina la sfarsit de saptamana sa viziteze muzeul. De asemenea, Claudiu Ilas propune ca o zi pe luna intrarea sa fie gratuita in muzeu.

Claudiu Ilas mai propune, in planul de management, construirea unui han tipic romanesc a carui studiu de fezabilitate este deja finalizat, dar si amenajarea Aleii etniilor, „cea mai originala forma de exprimare a particularitatii etnigrafice, unic la nivel national, pentru ca mai apoi sa prezinte unelte si gospodarii mestesugaresti ale satelor de multiple etnii in convieturire, bunuri si servicii ale obstei de care beneficiau toti locuitorii asezarilor, indiferent de majoritatea sau caracterul minoritar al acestora in comunitatea respectiva”, dupa cum se arata in planul de management pentru Muzeul Satului Banatean.

La Muzeul Satului Banatean sunt si unele probleme pe care noul director isi propune sa le remedieze. De exemplu, zona cu luciul de apa este neamenajata, iar zona cu vaiegi (pive randuite pe firul apei – n.r.) si moara cu ciuturi este impracticabila din cauza desisului, iar exponatele sunt aproape distruse in acea zona. Din cauza lipsei de spatiu sunt inchise unele obiective care contineau expozitiile temporare (Casa Nationala, Primaria si Scoala), iar Casa Sarba este nefinalizata, ii lipseste acoperisul.

„Majoritatea obiectivelor din muzeu necesita lucrari de reparatii, intretinere, restaurare, reabilitare: poarta de intrare in Muzeul Satului Banatean, scaunele interioare de la Biserica din Topla”, se mai arata in planul de management.

Claudiu Ilas crede ca existenta cailor, a magaritei si a caprelor in incinta muzeului reprezinta un pericol pentru vizitatori si propune construirea unor adaposturi speciale pentru animale, punerea lor in tarcuri amenajate si angajarea unor ingrijitori. „Un parteneriat cu satele din judet si infiintarea unui club de genul Prietenii muzeului ar veni in sprijinul acestor animale”, mai crede Ilas.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se pare ca Muzeului timisorean îi place planul de dezvoltare a Muzeului satului din Bucureşti de vreme ce vrea sa-l copieze .Avem si alte idei .N epoate scrie.