Nicolae Robu isi aminteste in al 12-lea ceas de afacerile puse pe butuci de santierele din centrul Timisoarei. Ce vrea sa faca pentru patroni?

TIMISOARA. Localurile si magazinele din zona istorica a Timisoarei au mult de suferit de pe urma lucrarilor de reabilitare a centrului, lucrari programate sa tina cel putin pana in luna iulie a anului viitor. La fel de se intampla si pe alte strazi din oras, care stau in santier vreme de luni bune.

Primarul Nicolae Robu si-a amintit de patroni abia dupa ce mai multi comercianti de pe strada Lidia s-au plans ca musterii nu prea le mai calca pragul.

Oamenii au facut petitii la Primaria Timisoara, asa ca Robu cere sprijinul parlamentarilor. Edilul-sef al Timisoarei ar vrea ca municipalitatea sa reduca taxele si impozitele firmelor care functioneaza pe strazile aflate in santier. Legea nu-i permite insa, asa ca cere ajutorul deputatilor si senatorilor de Timis, la care face apel sa gandeasca o initiativa legislativa care sa le permita administratiilor locale sa ofere reduceri de taxe si impozite.

„Avand in vedere ca avem foarte multe lucrari in oras, am dorit sa venim cu un sprijin pentru agentii comerciali, a caror activitate este perturbata de aceste lucrari, cum este si cazul celor care au fie spalatorii auto, fie alte activitati, pe strada Maresal Constantin Prezan, respectiv cum este cazul unitatilor comerciale din zona Cetate. Chiar astazi ne-a fost prezentata o informare in urma solicitarii mele de a se gasi o modalitate prin care sa putem sa le reducem taxele si impozitele locale acestor unitati comerciale pe perioada in care activitatea lor este perturbata de lucrari ale municipalitatii. Din pacate, nu avem cadrul legal sa facem lucrul acesta, pentru ca eu consider ca ar fi meritat agentii economici sa beneficieze de un ajutor din partea noastra, in compensarea, macar partiala, a perturbarii pe care o producem activitatii lor. Cer public parlamentarilor de Timis, in primul rand celor liberali – de la PNL, respectiv PDL, ii consider liberali si pe unii, si pe altii – sa vina cu o propunere legislativa pentru a permite administratiilor publice locale sa vina cu astfel de facilitati catre agentii economici. Noi, liberalii, trebuie sa intelegem mai bine activitatea economica si sa actionam in consecinta”, a explicat primarul Nicolae Robu.

In centrul orasului, de exemplu, cafenelele sunt mai mult goale de anul trecut, de cand au fost incepute sapaturile in zona Cetate. In luna martie, doi notari publici au reusit sa obtina o chirie mai mica pentru doua spatii ale primariei. Consiliul Local le-a oferit o reducere de pret consistenta, de la peste 1.500 de euro la aproape 400 si de la peste 2.700 la aproape 700 de euro.

CITESTE SI: Primaria Timisoara ieftineste chiriile din centru din cauza lucrarilor de reabilitare a zonei Cetate. Afla cu cat!

Oricum, foarte multe afaceri se desfasoara in spatii inchiriate, iar reducerea taxelor si impozitelor nu i-ar ajuta prea mult pe afaceristi. Robu sustine ca lucrurile se pot aranja: „daca proprietarul nu plateste, legea poate prevede sa se rasfranga asupra celor care au activitate”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sinugra masura cu cap este sa ii puneti la treaba pe puturosii de la firmele care se fac ca lucreaza.
    Ritmul este de melc, si nu de scutiri de taxe au comerciantii nevoie, ci sa le redati spatiile indarat, finalizati odata lucrarile alea !!!

  2. ..asta e tampenie. Afacerile, prin definitie, sunt si cu pierderi, si cu castiguri. Cand au avut profit substantial nu au avut impozit mai mare decat acum cu cand au un profit mai mic- exista o medie in toate.

    • Te-ai trezit si tu vorbind…Cand ai profit impozitul e direct proportional…daca lucrezi in pierdere nu vine nimeni sa te ajute sau sa iti dea bani inapoi sau sa te intrebe cum iti platesti angajatii..Vedea-te-as angajat la o firma din zona respective si pus pe liber ca n-au cum sa-ti mai dea salariul..sa te vad atunci vorbind..

  3. Ce minte ingusta (sau sufocata de freza…) trebuie sa ai ca sa spargi o data tot orasul iar apoi sa stai sa astepti sa miste cate un Dorel in transee? Iti vine sa o iei la fuga si sa nu te mai uiti inapoi! Timisoara arata ca si cum ar fi orasul cartitelor. Dom’ Strateg, pentru dumneata: management inseamna printre altele gestionarea corecta si realista a resurselor. Esti responsabil de acest oras (ca te-au ales niste naivi) si iti bati joc de el. Huo!