Nicio garantie de la Primaria Timisoara pentru cumpararea certificatelor de poluare de catre Colterm. Anuntul lui Dominic Fritz

TIMISOARA. De 80 de milioane de lei e nevoie pentru cumpararea certificatelor de poluare aferente anului trecut. Colterm, prin administratorul judiciar, a instiintat Primaria Timisoara si a solicitat banii pentru achizitionarea a 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, aceasta pe langa banii ce vor fi prevazuti in bugetul pe acest an drept subventii si pierderi tehnologice, care erau initial estimati la un necesar de 180 de milioane.

Primarul Dominic Fritz anunta insa ca in proiectul de buget pe 2023, ce va fi publicat in cursul zilei de marti, au fost prevazute doar 165 de milioane de lei pentru Colterm. Despre cele 80 de milioane in plus, necesare achizitionarii certificatelor EUA pentru a impiedica falimentul termoficarii nu spune insa nimic concret.

CITESTE SI: Recensamantul la Timisoara, un dezastru. Oficial, suntem doar 250.489 locuitori, cu aproape 70.000 mai putini decat la numaratoarea trecuta. Prefectul: Primaria nu a fost in stare sa recenzeze toata populatia. Vom primi mai putini bani de la bugetul national

Noi sustinem toate aceste lucruri…azi publicam bugetul, sunt 165 de milioane de lei pentru Colterm. Ne asumam sa platim atat subventia pe care am dublat-o, cat si pierderile tehnologice si din aceasta suma, Colterm poate achita certificatele. Problema e de cash flow, ca ei trebuie sa cumpere certificatele pana in aprilie, iar din subventia de la noi mai trebuie sa cumpere si gaz si carbune pana in aprilie. Dar noi suntem deschisi la orice solutie legala si sustinem activ conducerea Colterm, iar administratorul judiciar sa gaseasca solutii„, a declarat marti edilul.

Intrebat daca garanteaza ca vor fi cumparate certificatele de poluare, Dominic Fritz a evitat un raspuns clar.

Garantez ca Primaria Timisoara va face tot ce este legal pentru a respecta obligatiile sale„, a declarat scurt primarul Dominic Fritz.

Va reamintim, daca nici a treia oara la Timisoara nu vor fi cumparate certificatele anti poluare, urmeaza falimentul companiei de termoficare.

O spune si administratorul judiciar in notificarea transmisa primariei.

In ipoteza in care Colterm SA nu va achizitiona pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2023 certificatele de emisii de gaze cu efect de sera aferente anului 2022, contributia si penalitatile de intarziere pe care le va aplica AFM debitoarei Colterm SA (…) prin decizie de impunere ce constituie titlu executoriu, vor conduce la declansarea procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA”, se arata in notificarea transmisa Primariei Timisoara in 26 ianuarie de catre administratorul judiciar Alfa & Quantum Consulting SPRL – Maestro SPRL – Insolvein SPRL.

Firma de insolventa sugera 2 solutii: marirea capitalului social sau achitarea pierderilor induse tehnologic. Daca nu se va lua o decizie, Colterm va intra in faliment la data de 1 mai, iar cei aproximativ 50.000 de abonati, persoane fizice, scoli, spitale si alte institutii vor ramane fara apa calda si caldura.

Consilierul local Radu Toanca cerea luni conducerii primariei sa convoace o sedinta inainte de adoptarea bugetului pe 2023 in care sa fie gasita o cale legala prin care sa se evite falimentul companiei de termoficare.

Solicitam conducerii Primariei Timisoara convocarea de urgenta a unei sedinte de Consiliu Local, inainte de adoptarea Bugetului pe anul 2023, unde sa se stabileasca o modalitate legala de sprijin financiar care sa impiedice falimentul societatii de termoficare.
Atragem atentia ca o adresa similara trimisă PMT la inceputul anului 2022 a fost ignorată de edili, iar consecintele pentru Colterm au fost catrastrofale: incasarea unei amenzi de 14,5 milioane de euro!„, preciza consilierul local al PSD Radu Toanca.

Deja Colterm are doua amenzi de peste 35 de milioane de euro pentru necumpararea de certificate EUA, este vorba despre cele aferente anilor 2020 si 2021. O a treia va insemna sfarsitul termoficarii centralizate la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Jack spune:

    Tre’ sa fii idiot sa dai bani pe certificatele lu’ peste in loc sa cumperi carbuni de banii aia. Colterm oricum moare

  2. bla bla spune:

    inca nu s-a inchis Colterm ? au cerut majorarea pretului la gigacalorie, s-a aprobat, de ce nu au bani de certificate ? ce face administratorul judiciar ? nu le-au inclus in costurile totale ? tot cersesc bani in plus pe langa ce platesc clientii, inclusiv primaria, pentru apa calda si caldura. sa inchida daca nu sunt in stare sa functioneze rentabil. de ce sa le dea cineva bani in plus ? mai ales primaria care de fapt da din banii nostri celor care nu suntem clienti colterm ?