Necazul timisorenilor, bucuria Bugetului local. Vezi cati bani a strans Primaria Timisoara din divorturi in ultimii 2 ani!

TIMISOARA. 320 de cupluri au divortat fara probleme in ultimii 2 ani la Directia de Evidenta a Persoanelor din Timisoara. Fiecare si-a rascumparat libertatea cu 500 de lei. Banii adunati de functionarii de acolo au intrat in bugetul institutiei, iar din luna mai a acestui an direct in bugetul Timisoarei.

Daca este sa facem un simplu calcul, putin peste 35.000 de euro a incasat Timisoara in urma necazurilor cuplurilor, din luna martie a anului 2011 si pana in septembrie 2013. Mai exact, 160.000 de lei, potrivit informatiilor obtinute de opiniatimisoarei.ro de la Directia de Evidenta a Persoanelor din subordinea Primariei Timisoara.

„Pana in luna mai, banii intrau ca venituri proprii ale directiei noastre. Suma totala care s-a incasat este 160.000 de lei din 2011 pana in septembrie 2013. O parte au ramas la noi si o parte s-au dus la Primarie, din mai anul acesta. Din 160.000 de lei, s-au dus direct la bugetul local 22.500 de lei”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Vasile Tarciatu, seful Directiei de Evidenta a Persoanelor.

Asadar, doar anul acesta, din mai si pana in septembrie, in bugetul Timisoarei au intrat 5.000 de euro din divorturi. Taxa de divort la Timisoara, pentru cei care vor sa desfaca o casatorie la Directia de Evidenta a Persoanelor, este de 500 de lei. Administratia locala poate mari taxa cu cel mult 20%, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, insa pana acum nu a facut-o, spune Tarciatu.

„Cei mai multi se duc sa divorteze la notar, ei au taxe ceva mai piperate. La noi vin numai cei fara copii minori in intretinere. Noi ii divortam in 30 de zile de la data depunerii cererii, cand trebuie sa vina impreuna sa spuna ca persista dorinta lor si in cateva zile se elibereaza certificatul de divort. La instanta dureaza mai mult”, ne-a mai spus Vasile Tarciatu.

Mai putine nunti la Timisoara

In ceea ce priveste numarul casatoriilor acesta a scazut.  Doar in 2013, si-au unit destinele la Timisoara 1.800 de cupluri. Mult mai putine ca anul trecut, recunoaste Tarciatu, care a observat de ceva vreme o scadere a numarului cununiilor civile oficiate. Nu semnificativ insa. Diferenta fata de 2012 este numai de cateva zeci.

A crescut insa numarul divorturilor la Judecatoria Timisoara

Numarul cererilor de divort inregistrate, saptamanal, la Judecatoria Timisoara a crescut, in ultimii ani, de la o medie de 50-60 pana la 100-120. Taxa judiciara de timbru in cazul unei cereri de divort este cuprinsa intre 50 si 200 de lei. In cazul divortului prin acordul ambelor parti, taxa este de 200 de lei, cand exista motive temeinice, respectiv raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casniciei nu mai este posibila – taxa este 100 de lei, iar cererea introdusa de un sot a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei – taxa este de 50 de lei. De la 1 iulie 2013, in urma unei Ordonante de Urgenta (OUG 80/2013), 30% din banii incasati din taxa judiciara de timbru merge la bugetul de stat, iar 70% ramane la bugetul local.

Numarul cererilor de divort inregistrate la Judecatoria Timisoara a crescut constant in ultimii ani, in conditiile in care exista posibilitatea ca, la cererea ambilor soti, cand nu exista copii minori, procedura judecatoreasca sa fie simplificata, iar hotararea sa fie pronuntata mult mai repede. Nu mai exista acea tendinta, de dinainte de ’89, cand instanta de judecata tergiversa pronuntarea unei hotarari pentru a permite cuplurilor ajunse în pragul separarii o eventuala impacare. Nu am facut o statistica a celor mai frecvente motive de divort, insa, de obicei, izbucnesc certuri de la bani, cand unul dintre soti face cheltuieli nejustificate, se acuză infidelitatea, neintelegerile privind aparitia unui copil sau ingerintele părintilor in viata cuplurilor aflate în primii ani de casnicie. De asemenea, mai exista categoria cuplurilor erodate de trecerea timpului, cand fiecare dintre soti doreste sa devina liber pentru a-si reface viata conjugala”, ne-a dezvaluit unul dintre judecatorii care au pronuntat solutii in procesele de divort.

De fapt, dupa opinia magistratului, indicatorul divorturilor din statisticile Judecatoriei Timisoara se inscrie in trendul national si chiar european al divorturilor, in conditiile in care, spre exemplu, in Austria, unul din doua cupluri se destrama in primul an de casnicie.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.