Nautul, un aliment minune pentru un stil de viata sanatos. Ajuta in cura de slabire si e plin de vitamine

Multi si-l amintesc doar din reteta mult hulitei cafele cu naut de dinainte de 1989. Altii nici n-au auzit de el. Cu toate acestea nautul este un aliment folosit pe scara larga in bucataria internationala, cu certe beneficii pentru organism.

Desi in trecut era recunoscut ca fiind un produs utilizat de clasele sarace din Egipt, Atena si Roma, multi dintre nobilii vremurilor savurau totusi, din cand in cand si cu mare placere, o mancare delicioasa de naut, conform csid.ro

Nautul este folosit in retetele asiatice, mai ales in bucataria libaneza si araba. Din naut se pot prepara o varietate de retete: de la aperitive si supe, la feluri principale

In Europa, aceasta leguminoasa a devenit apreciata datorita deschiderii europenilor catre experientele culinare exotice si, in acelasi timp, din dorinta de a gasi o alternativa la proteinele din carne. Toata lumea a auzit de humus si cred ca foarte multe persoane l-au incercat deja sub o forma sau alta.

Pe langa continutul de proteine vegetale, minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor, calciu, seleniu sau de oligoelemente (oxid de fibre), nautul are in structura sa fibre insolubile, extrem de benefice pentru combaterea constipatiei si pentru controlul poftei de mancare, producand rapid senzatia de saturatie. Aceste fibre nu sunt absorbite in intestine. Se umfla in prezenta apei si curata intestinele.

Consumul de naut reduce nivelul colesterolului rau din sange, prevenind astfel si afectiunile cardiovasculare.
Poti folosi boabele de naut fie in salate, fie sub forma unor preparate cum ar fi: houmus (piure de naut), falafel (piure de naut prajit) sau couscous (cu boabe intregi de naut). Daca nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate la inmuiat (in apa) timp de 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine, dupa care poti incepe sa le pregatesti la foc mic.

In unele parti, boabele de naut se folosesc sub forma de faina pentru obtinerea produselor de panificatie: Italia, Iran, India, Afganistan (faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.