Muzica, dansuri, rochii viu colorate, sortulete, esarfe si palarii impodobite cu panglici. Sarbatoare mare nu departe de Timisoara. Foto si video

TIMISOARA. Au pus umarul la inflorirea Banatului, au mai ramas putini la numar, dar isi pastreaza cu sfintenie traditiile din mosi stramosi. Vorbim de urmasii svabilor de pe aceste meleaguri, carora si romanii, deopotriva, le cinstesc istoria.

In micuta localitate timiseana Sandra, vineri nemtii au pornit sarbatoarea e Kirchweih sau hramul bisericii catolice din comuna.

Evenimentul a debutat cu o incantatoare parada a costumelor populare pe strada principala din Sandra. Incolonate frumos si insotite de fanfara, 20 de perechi de tineri in vesminte populare traditionale svabesti s-au indreptat spre biserica.

In fruntea alaiului doi tineri au purtat un buchet de rozmarin ce se scoate la licitatie, iar banutii astfel obtinuti sunt donati unei familii sarmane din localitate.

Pe drum, tinerii canta si danseaza, iar oamenii se aduna sa-si bucure privirile. Costumele populare atrag toate privirile. Fetele poarta rochii viu colorate, cu jupoane, sortulete si esarfe, in vreme ce baietii au camasi albe si veste cu multi butoni, dar si palarii decorate cu panglici multicolore.

Batranii svabi din Sandra isi aduc aminte cu nostalgie de anii tineretii cand Kirchweih-ul era cea mai asteptata sarbatoare de peste an, dupa Pasti si Craciun.

Sarbatoarea nemtilor din Sandra este prima de acest fel din 2019 in Banat. Sezonul de Kirchweih abia incepe, iar pana in toamna petrecerile se vor tine lant in localitatile in care traiesc comunitati de svabi, la care romanii participa cu mare drag.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.