‘Mutam bolnavii de cancer si cerem din nou bani europeni pentru Centrul Multifunctional din fosta Dermatologie’. Primarul Nicolae Robu a gasit un spatiu, in chirie, pentru pacienti, la Timisoara

TIMISOARA. Anul 2016, an electoral, venea cu promisiunea unui nou spatiu cultural, in buricul targului, pentru timisoreni. Un Centru Multifunctional, care sa gazduiasca centre culturale si reprezentante diplomatice, urma sa fie amenajat in cladirea in care a functionat Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal.

CITESTE SI: Va intra din nou in santier Liceul Lenau din Timisoara. Mai multe greseli din lucrarile de reabilitare facute trebuie indreptate cat mai grabnic, pentru ca singura scoala care a dat doi castigatori de Nobel se pregateste de aniversari importante

Totul insa, urma sa fie realizat din fonduri europene, insa proiectul nu a fost eligibil, intrucat intr-o aripa a cladirii sunt ingrijiti bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie. Asa ca, primii bani europeni pe care se baza proiectul, n-au mai venit.

„Pentru Centrul Multifunctional de pe Marasesti, la fosta Dermatologie, nu a fost eligibil proiectul. Principalul motiv a fost ca avem pe o aripa a cladirii bolnavii de cancer care fac radioterapie. Pana nu ii mutam de acolo, nu putem sa fim eligibili. Am preferat sa se intample asa, sa ni se refuze finantarea, pentru ca trebuie sa fim umani, mai intai de toate. Am ratat sansa de a obtine finantare pentru ca nu ne permitem sa ne jucam cu niste oameni care si asa sunt in suferinta”, spune Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Acum, administratia locala sustine ca a gasit un spatiu in care ar urma sa fie mutati pacientii, intr-o cladire mai apropiata de Clinicile Noi, pentru care Primaria ar urma sa achite chirie lunar, insa, deocamdata, nu-l dezvaluie. Iar in acest fel, proiectul de atragere de fonduri europene pentru realizarea Centrului Multifunctional la fosta Dermatologie va putea fi depus din nou.

„Ii vom muta in aceasta toamna. Solutia este gasita, o sa o anuntam. Este rentabil sa platim chirie, ca sa putem obtine fondurile pentru realizarea Centrului Multifunctional. O sa mai depunem o data proiectul, acelasi, pentru ca e in regula,. Daca specificatiile de aplicare ne vor pretinde sa facem modificari, noi le vom face, dar in principiu este bun proiectul”, a spus primarul Robu.

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in toamna anului trecut, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.

Batrana cladire de pe Marasesti a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.