Mozaicul Amintirilor – Romania celor 100 de ani, la Timisoara

TIMISOARA. Proiect inedit care marcheaza Centenarul Marii Uniri, pus la cale de Institutul Roman de Educatie a Adultilor.

Un arc peste timp va fi “construit” de copii si seniori deopotriva, in 30 de ateliere care vor avea loc simultan.

Este vorba despre un proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si care ofera oportunitatea ca prin cele 30 de ateliere, tineri si seniori sa lucreze impreuna pentru crearea de produse culturale – obiecte de artizanat, un documentar si o carte de istorii orale, care sa reflecte mostenirea istorica a perioadelor ulterioare Marii Unirii si a patrimoniului imaterial (prin memoriile seniorilor) .

Prin derularea acestor activitati, proiectul va contribui la dezvoltarea de competente de promovare a patrimoniului imaterial al Banatului in randul tinerilor, prin realizarea unui documentar si prin contributia adusa la scrierea unei carti care include memorii, dar si felul in care acestea sunt percepute de tineri.

De asemenea, programul va duce la imbuntatirea cunoasterii despre viata cotidiana perioadele istorice dintre Marea Unire si contemporaneitate – perioada interbelica, al doilea Razboi Mondial, perioada comunista, perioada tranzitiei si consecintele acesteia in societatea noastra, prin ansamblul activitatilor de educatie culturala adresate locuitorilor Timisoarei.

Proiectul mai contribuie si la promovarea si dezvoltarea invatarii permanente prin reducerea decalajului dintre generatii, prin interactiunea seniorilor din comunitate cu tinerii, precum si la promovarea identitatii nationale si a identitatii etnice a Banatului prin interactiuni culturale si educationale la nivel regional – Timisoara, din judetul Timis si international – Italia.

Intreaga activitate a Institutului Roman de Educatie a Adultilor s-a concentrat, inca de la infiintare, pe dezvoltarea de solutii pentru invatarea pe tot parcursul vietii. In contextul acestui proiect ne-am propus promovarea actiunii sinergice a educatiei formale, non-formale si informale, din perspectiva interculturala, si  mai ales promovarea unui real dialog inter-generational”, a declarat Ana-Simona Negomireanu, director IREA si coordonator al proiectului ‘Mozaicul Amintirilor’.

Se spune ca cea mai inalta forma de cercetare este joaca … Analog si digital, vechi si nou, tineri si seniori… Aceasta nu este o insiruire de concepte aflate in antiteza asa cum este incriptat in constiinta colectiva. Mozaicul Amintirilor este un proiect care indrazneste sa conecteze experienta si curiozitatea, sa reconstruiasca un sistem al valorilor intr-o lume insetata de cunoastere”, mai spune Ana-Simona Negomireanu.

De ce Mozaicul Amintirilor? Pentru ca mozaicul este o lucrare de tehnica decorativa, care consta in asamblarea artistica a unor elemente eterogene.  Unitate in diversitate. Si nu orice fel de diversitate, ci una care se etaleaza in doua dimensiuni pe care organizatorii le-au considerat esentiale: particularitatile diferentelor dintre generatii si complexitatea experientelor aceleiasi generatii.

Cu alte cuvinte, o punte intre tineri si senori, dar si o punte intre amintirile celor care au participat activ la construirea realitatii noastre cotidiene, asa cum o stim astazi.

Va fi facut, astfel, un salt peste  generatii, pentru a ajunge la inceputurile Romaniei de acum 100 de ani.

Tinerii sunt curiosi, ei pun intrebari. De multe ori se simt neascultati, simt ca nu sunt luati in serios. Seniorii au multe de impartasit, dar pare ca nimeni nu mai are timp sau interes sa ii asculte. Prin acest proiect, generatiile vor fi conectate, iar astfel, Mozaicul Amintirilor va deveni complet.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.