Moara de lemn din Sasca Montana va fi renovata de oameni cu inima buna si va fi introdusa in circuitul turistic

Asociatia Acasa in Banat, in colaborare cu Primaria si Consiliul Local Sasca Montana va organiza in data de 29 februarie o actiune de renovare a morii de lemn din Sasca Montana.

Situata aproape de scoala din localitate, Moara de lemn din Sasca Montana nu mai macina din anul 2006, iar de atunci, cladirea a inceput sa se degradeze si canalul de apa s-a colmatat.

Vrem sa reparam aceasta moara si sa o repunem in functiune. Este o moara taraneasca, cu ciutura, amplasata chiar in centrul satului si poate fi un extraordinar obiectiv turistic. Interventia este urgenta pentru ca in acest moment, moara inca se mai pastreaza in conditii bune, dar se degradeaza rapid. Vom schimba acoperisul, vom decolmata canalul de apa, reconstrui puntea, dar vom face si o ecologizare a raului”, a declarat Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Primaria si Consiliul Local Sasca Montana sustin acest demers si suntem convinsi ca si oamenii din sat vor pune umarul ca sa repornim moara de langa scoala. Este foarte important pentru noi sa pastram patrimoniul si sa-l punem in valoare, pentru ca sunt multi turisti care ne viziteaza si trebuie sa le aratam frumusetile pe care le avem”, a spus si Ion Popliceanu, primarul comunei Sasca Montana.

Renovarea morii din Sasca Montana este prima actiune de acest gen a Asociatiei Acasa in Banat. Obiectivul asociatiei este de a repara, alaturi de comunitatile locale, mai multe mori de apa din Banatul de Munte.

In cadrul proiectului „Tara Morilor de Apa”, in anul 2019, voluntarii Asociatiei Acasa in Banat au strabatut localitatile din judetul Caras-Severin si au identificat si cartografiat nu mai putin de 243 mori de apa existente, dintre care 82 sunt folosite in mod regulat, 47 sunt in stare buna de conservare dar sunt oprite iar 114 sunt nefunctionale sau in stare critica.

Interventia de sambata, 29 februarie 2020, va incepe dimineata la ora 09.00 si se va incheia seara la ora 18:00. Pentru a se inscrie, voluntarii care vor dori sa participe sunt rugati sa contacteze Asociatia Acasa in Banat prin intermediul paginii de facebook sau la adresa de email [email protected].

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.