Miscarea, alimentatia sanatoasa si apa conduc la evitarea depresiei. Sa nu neglijam mineralele, vitaminele si proteinele!

TIMISOARA. Nu o data s-a intamplat sa venim abatuti de la serviciu sau copiii sa vina suparati de la scoala, iar starea de deprimare sa se intinda pe mai multe zile. Cea mai buna aparare impotriva instalarii unei depresii o reprezinta  miscarea fizica.

Sunt trei lucruri foarte importante care conteaza atunci cand vorbim despre crearea unei stari de bine si de evitarea depresiei. Vorbim despre activitate fizica regulata, despre un regim alimentar echilibrat si despre consumul unei cantitati optime de apa, de cel putin doi litri pe zi. Atentie, de apa, nu de lichide, cum vedem la televizor“, ne spune Adrian Irode, consultant de nutritie si alimentatie sanatoasa in Timisoara.

Miscarea fizica
Specialistii spun ca pentru evitarea depresiei este nevoie de tratamente de durata si de medicamente periculoase, ce pot da dependenta. insa starea de depresie poate fi evitata. Iar acest lucru este foarte simplu de facut. Primul lucru si cel mai important il reprezinta activitatea fizica regulata. Fie ca vorbim despre orele de sport de la scoala, despre mersul la sala de fitness sau despre o partida de fotbal impreuna cu colegii de la serviciu sau cu prietenii, miscarea nu trebuie sa lipseasca din programul nostru saptamanal.

Activitatea fizica inseamna eliberarea de endorfine la nivelul creierului. De acolo vine si senzatia de bine, de relaxare. Iar acest lucru este cel mai important pentru prevenirea depresiei“, explica Adrian Irode. Miscarea, trebuie, bineinteles, coroborata cu odihna. Asta inseamna ca trebuie sa dormim 7-8 ore pe noapte „dar nu de la miezul noptii la 7 dimineata. Perioada ideala de refacere a celulelor nervoase este intervalul 22-02. Deci de pe la 22-23 ar trebui sa dormim pana pe la 6-7 dimineata“, precizeaza consultantul in nutritie.

Mancarea sanatoasa
Al doilea aspect important ce trebuie luat in vedere in ceea ce priveste depresia il reprezinta regimul alimentar. Acesta trebuie sa fie cat mai echilibrat. Echilibru nu inseamna doar mancare sanatoasa, ci si cele trei mese zilnice, obligatorii, fara a sari peste vreuna. Abia apoi discutia se poarta la nivelul alimentelor din farfurie. „Acestea trebuie sa contina vitamine, minerale si proteine, dar si carbohidrati, dar intr-o proportie mai mica“, spune Adrian Irode. Vitamina B, explica acesta, are un important rol in energia celulara, iar vitamina C intareste organismul. Vitamina D poate fi gasita in  legume, peste, banane, avocado, precum si legume inchise la culoare. Nu trebuie sa omitem nici acidul folic din spanac, broccoli, portocale si varza. Proteinele sunt foarte importante in refacerea la nivel de celula a organismului. Acest lucru inseamna consumul de legume ca soia, fasole sau mazare, dar si a produselor din carne, oua si lapte, intr-o proportie echilibrata. Din masa zilnica nu trebuie sa lipseasca nici fibrele, care se gasesc in legumele si fructele proaspete.

Consum de apa
Pe locul trei in ceea ce priveste alimentatia echilibrata si sanatoasa care previne instalarea unei stari depresive se afla consumul de apa. Cei doi litri de apa zilnica nu trebuie sa lipseasca din organism, dar sa fie apa si nu lichide. Pentru ca nu toate lichidele sunt sanatoase: bauturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul care contine cofeina sau ciocolata calda neagra, mai ales consumate in exces este recomandat sa le evitam.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.