Mircea Cartarescu, aproape de castigarea premiului Nobel pentru Literatura. Are aceeasi cota la Nobel ca Umberto Eco. Peste Rushdie si Ishiguro

Comisia Academiei Suedeze care acorda prestigioasele distinctii Nobel a anuntat oficial, luni, ca Premiul Nobel pentru literatura va fi decernat joi. Printre favoriti, conform caselor de pariuri din Marea Britanie, se numara si Mircea Cartarescu.

Mircea Cartarescu are cota de 26,00 ca va castiga Premiul Nobel, la egalitate cu Umberto Eco si Leonard Nolens. La casa de pariuri Ladbrokes, Cartarescu este mai bine cotat decat nume grele ale literaturii, ca Salman Rushdie, Ian McEwan, Dai Sijie, Kazuo Ishiguro sau Michael Ondaatje. Favorit este Haruki Murakami, cu o cota de 3,00.

Data decernarii unuia dintre cele mai asteptate si mult discutate premii Nobel, acela pentru literatura, este anuntata, de obicei cu siguranta, cu cateva zile inaintea acordarii lui, desi zilele in care vor fi decernate celelalte premii sunt cunoscute cu mai multe luni inainte.

Sezonul Nobel debuteaza luni, cu premiul pentru medicina si va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.
Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Printre personalitatile de origine romana care au fost recompensate cu Nobel se numara George Emil Palade, care a primit trofeul pentru fiziologie / medicina in 1974, Ioan Moraru, recompensat in 1985 cu premiul pentru pace, Elie Wiesel, recompensat cu premiul pentru pace in 1986, si, mai recent Herta Muller, care a primit premiul pentru literatura in 2009.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.