Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, atacat dur la bilantul Judecatoriei Timisoara

TIMISOARA. Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, prezent la  bilantul Judecatoriei Timisoara, a declansat un atac dur la adresa ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pe care l-a acuzat ca, din cauza unor discursuri si declaratii politice, a dat peste cap activitatea multor instante din Romania.

Mi-as fi dorit un ministru mult mai dibaci, care sa se fi consultat si cu noi inainte de a anunta intrarea in vigoare a noilor coduri. Era de dorit ca Ministerul Justitiei sa aiba un calendar al implementarii noilor legi, nu sa devina o anexa a Parlamentului. Inexplicabil, dupa ce Codul de procedura civila a stat sase luni pe masa ministrului, acum cateva zile a fost trimis in Parlament. Sunt avansate date contradictorii privind intrarea in vigoare a codurilor de Procedura civila, Penal si de Procedura penala. Suntem in fata unui eveniment fara precedent in istoria ultimilor 20 de ani, intrucat cele trei coduri vor schimba radical anumite institutii de drept din Romania”, a declarat Horatius Dumbrava.

La randul sau, judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, a atras atentia ministrului Predoiu ca pentru implementarea codurilor este nevoie de timp, de o anumita predictibilitate.

Pentru implementarea celor trei legi este nevoie de 175 de milioane de euro. Nu se spune de unde vor fi luati acesti bani, care este sursa de finantare. Pentru ca legile sa functioneze, avem nevoie de timp. Este necesar sa marim numarul de locuri de la Institutul National al Magistraturii, pentru ca va fi nevoie de mai multi judecatori, trebuie sa organizam concursuri de promovare la noile instante. Ministerul Justitiei nu se consulta Consiliul Superior al Magistraturii, iar acest lucru va duce la bulversarea instantelor de judecata in momentul in care vor intra in vigoare noile coduri”, a precizat Danilet.

Pe de alta parte, reprezentantii CSM au laudat activitatea Judecatoriei Timisoara, pe care au catalogat-o ca fiind una dintre cele mai bune instante din tara.

La Timisoara am constatat o grija a conducerii pentru performanta instantei. S-au infiintat comisii pentru verificarea dosarelor mai vechi de doi ani, ceea ce facem si noi, la nivelul CSM, cu alte instante din tara”, a spus Danilet, dezvauind ca, in urmatorii trei ani, in Judecatoria Timisoara vor fi investiti 12 milioane de euro pentru marirea arhivei, amenajarea a noi sali de judecata si implementarea sistemelor IT, dar si 14 milioane de euro in salariile magistratilor.

De asemenea, s-a mai scos in evidenta faptul ca, in 2011, des incarcatura pe magistrat a fost de 1300 de dosare, nu mai putin de 96% dintre sentinte au ramas definitive si irevocabile.

Acest bilant reprezinta o munca enorma, raportat la un personal insuficient, cum este in cazul instantei noastre”, a caracterizat munca judecatorilor timisoreni si Mihai Andrei Balan, presedintele Judecatoriei Timisoara.

Sa mai spunem ca, in 2011, pe rolul Judecatoriei Timisoara au fost rulate 50.124 de dosare, incarcatura medie pe fiecare dintre cei 51 de judecatori fiind de 1319 dosare. Ponderea atacabilitatii a fost de 13,7% in cauzele civile si 21,8% in cauzele penale.

Cu alte cuvinte, una dintre cinci solutii din penal a fost atacata la instanta superioara. Procentul desfiintarii solutiilor in caile de atac a fost de 3,68% in civil si 6,50% in penal. in ciuda celor aproape 1500 de sentinte nelegale, care au fost desfiintate ulterior de instantele superioare, indicele de operativitate general a crescut fata de anul 2010 de la 78,21% la 82,85%.

In final, ca o pata de culoare in bilantul Judecatoriei Timisoara, sa mentionam ca in 2011 au fost emise 212 autorizatii de interceptare a unor convorbiri telefonice. Nu s-a specificat daca, printre acestea, s-au aflat si cereri ce vizau telefoanele unor jurnalisti…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.