Noutati :

Ministrul Apelor si Padurilor, la Timisoara: Ati pus caruta inaintea boilor. Problema vaporaselor va fi rezolvata de Guvern saptamana viitoare

17 mai, 2018 - 04:52 PM
Autor: Carla Chiu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Aflat la Timisoara pentru a participa la inaugurarea reabilitarii Palatului Apelor, ministrul Apelor si Padurilor Ioan Denes da si el asigurari ca Timisoara nu va fi nevoita sa returneze UE cele 6 milioane de euro din proiectul de Reabilitare a malurilor canalului Bega, intrucat problema vaporaselor va fi rezolvata in timp util.

CITESTE SI: O splendoare. Unul dintre cele mai incantatoare palate ale Timisoarei, readus la frumusetea de odinioara. Sarbatoare la Palatul Apelor 

Chiar daca au trecut deja 2 sedinte de guvern de cand Ministerul Transporturilor a si primit un sediu la Timisoara pentru viitoarea Regie Autonoma ‘Administratia Canalului Navigabil Bega’ Timis, iar proiectul de modificare a legislatiei a stat in Palatul Victoria fara sa primeasca unda verde, Ioan Denes anunta ca la urmatoarea intrunire a Executivului soarta acestei structuri va fi transata.

Ministrul a tinut sa sublinieze ca in chestiunea vaporaselor de la Timisoara a fost pusa caruta inaintea boilor.

Municipiul Timisoara a accesat bani europeni pentru a face pe canalul Bega turism, agrement, cum doriti sa-i spuneti, si bineinteles ca a si achizitionat 7 vaporase in valoare de 2 milioane de euro. 6 milioane a fost valoarea proiectului. Problema este ca la acest proiect, la aceasta investitie din fonduri europene, s-a pus caruta inaintea boilor. In sensul ca etapele corecte pentru ca o astfel de investitie sa se deruleze pe circuitul si pe pasii normai, trebuiau parcurse urmatoarele etape: in primul rand ca sa faci agrement pe un luciu de apa trebuie sa se infiinteze o administratie fluviala a canalului Bega. Lucrul acesta nu s-a intamplat. S-au cumparat vaporasele fara ca aceasta administratie sa existe. Exista pericolul ca in luna iunie 2018, acesti bani, care au fost luati de la UE pe acest proiect, sa fie returnati de catre Consiliul muninicipal Timisoara inapoi Uniunii Europene. Acest lucru mi s-a adus la cunostinta abia in toamna anului trecut la nivelul Ministerului Apelor si Padurilor. Eu am inteles ca acesti bani trebuie sa-i dea inapoi cetatenii timisoarei Uniunii Europene si am inceput sa cautam, din acel moment, toate solutiile legale astfel incat acest proiect sa mearga si sa rezolvam noi pasii care trebuiau facuti de la inceput. Adica trebuia infiintata aceasta administratie fluviala pe raul Bega, apoi solicitati acesti bani europeni pe acest tip de investitii„, a spus ministrul Ioan Denes.

Ministrul Apelor si Padurilor a dat asigurari ca epopeea transportului in comun cu vaporase pe Bega se va incheia saptamana viitoare in sedinta de guvern.

La ora actuala suntem in urmatoarea situatie: Exista un proiect de hotarare de Guvern facut de catre Ministerul Transporturilor in care Ministerul Apelor si Padurilor este minister care avizeaza aceasta hotarare de guvern. Noi am avizat-o. Sunt cateva observatii facute de catre Ministerul Justitiei, doua din cate am inteles, care se rezolva saptamana aceasta, urmand ca saptamana viitoare sa intre in sedinta de Guvern si sa fie aprobata modificarea domeniului sau completarea domeniului de activitate a Ministerului Transporturilor cu infiintarea acestei administratii fluviale a Canalului Bega, astfel incat cetatenii Timisoarei sa nu fie nevoiti sa returneze banii Uniunii Europene„, a mai precizat Ioan Denes.

Va reamintim, Timisoara risca sa dea banii inapoi Uniunii Europene – 6 milioane de euro – bani cu care a fost finantat proiectul de reabilitare a malurilor Begai, daca pana in 30 iunie vaporasele nu efectueaza curse de transport in comun.

Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionare de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega, insa, ca acestea sa si poata circula, conform proiectului, ca transport in comun, este nevoie de introducerea unei noi reglementari la nivel national.

Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Primarul Bour de unde dracu sa stie ce face? El se simte tare in instalatie, norocul lui este ca ministerul il scoate din rahat

  • MAIMUȚOIULE PSD-IST, AM SĂ TE NUMESC AȘA CA SĂ REALIZEZI CE ÎNSEAMNĂ SĂ JIGNESTI PE CINEVA CU BUNĂ ȘTIINȚĂ.
   TU EȘTI UN IDIOT PSIHOPAT CARE MERIȚI SĂ FII DEPORTAT ÎN TELEORMAN IMEDIAT.
   PROBLEMA VAPORETELOR ESTE DE 3 ANI ȘI FAC PARTE DINTR-UN PRIECT PE CARE NU ȚI-L VOI EXPLICA PENTRU CĂ EȘTI PREA PROST CA SĂ ÎNȚELEGI.
   ACEST BOU CARE A CONFUNDAT VAPORETELE CU CARUL DIN CARACAL TREBUIE SĂ NE SPUNĂ CÂT VA MAI DURA PÎNĂ CÂND VA VENI APROBAREA DE MUTARE A INSTALAȚIEI DE MĂSURARE A POLUĂRII AERULUI DIN CALEA ȘAGULUI ÎN AL CĂRUI ATRIBUȚIUNE INTRĂ.

 2. Cred ca primaria ar trebui sa invite guvernul (parte din ) la o sedinta-excursie comuna pe Bega, cu vaporasele. Apoi la Sinmihaiul Roman sa organizeze o chermeza de „avizare/inagurare” a canalului (cu mici si bere si … cele cuvenite)