Metoda revolutionara pentru chirurgia ortopedica, la Timisoara. Aparatura folosita este unica in tara. VIDEO!

Medicii din Timisoara vor folosi, in cazul implantarii protezelor de genunchi, sold sau cot, dar si penru alte tipuri de operatii care necesita un grad inalt de precizie, un sistem de navigare care le permite pozitionarea protezelor cu o precizie de microni. Sistemul este unic in Romania, dar foarte raspandit in clinicile occidentale.

“Este maximum a ceea ce s-a obtinut pe plan mondial, in domeniul endoprotezarii soldului, genunchiului si in chirurgia coloanei vertebrale. Precizia acestor transe realizeaza o montare foarte solida a protezelor, supravietuire mult  mai mare – cu 60% a acestor proteze, deci suferinta mai mica pentru pacient si costuri sociale mai mici.” a spus prof. dr. Dan Poenaru, coordonator al disciplinei de Ortopedie Traumatologie II, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara.

Interventia chirurgicala in sine devine mai complcata in momentul in care se foloseste sistemul de navigatie pentru amplasarea protezelor, pentru ca medicii trebuie sa urmareasca in permanenta anumiti parametrii si sa insereze senzori de mare finete la nivelul articulatiei care urmeaza sa fie protezata. In aceste conditii, creste si durata interventiei chirurgicale cu aproximativ 30 de minute. Rezultatele merita insa orice efort.

“Este indicata folosirea acestui sistem, deoarece rezultatele post-operatorii se apropie de perfeciune. Realinierea articulatiei si a lantului cinematic se face cu ajutorul  unui soft care determina cu exactitate locul si modul in care trebuie aplicata aceasta proteza.” a declarat conf. Jenel Marian Partascu, director departament, sef de sectie Clinica de Ortopedie II.

La Timisoara s-au realizat in aceste  zile doua interventii cu ajutorul noului sistem de navigare, urmeaza alte doua operatii maine, la genunchi, iar joi va avea loc o endoprotezare a soldului. Aparatul va intra apoi in circuitul obisnuit al operatiilor, existand deja o lista de asteptare a pacientilor. Acestia vor fi evaluati, iar cei carora li se poate face acest tip de interventie, in functie si de fondurile primite pe Programul National de Endoprotezare, vor fi operati prin noua metoda.

Contraindicatii sunt doar in cazul pacientilor care mai au si alte tipuri de implanturi, care pot sa modifice softul sistemului de navigatie.

Interventiile de endoprotezare sunt gratuite pentru pacientii asigurati.  Odata cu cresterea mediei de varsta, creste si numarul cazurilor in care este nevoie de astfel de operatii, deoarece varsta constituie un factor important in declansarea acestor afectiuni. In judetul Timis sunt operati pacienti din toata tara, anul trecut acestia provenind din 17 judete. Pe lista de asteptare a medicilor ortopezi se afla in jur de 600 de persoane, operatiile fiind programate in functie de fondurile primite prin programele nationale de ortopedie.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.