Medicii si asistentii din Timisoara care nu primesc spaga. ‘La noi e sport extrem’

TIMISOARA. Ii vedem zilnic in actiune, urcand in viteza in masini, strecurandu-se cu greu prin trafic, alergand sa salveze vieti, luptandu-se adeseori sa le smulga din ghearele mortii.

CITESTE SI: ‘Soferi din Timisoara, va multumim’. In cat timp ajunge ambulanta la oamenii aflati in suferinta 

Vorbim despre echipajele de pe ambulantele din Timis. Medici, asistenti, ambulantieri angajati intr-o cursa permanenta contracronometru. Fiecare apel la 112 e o noua provocare pe care o duc la bun sfarsit, in batranele autosanitare ale judetului, multe dintre ele chiar si cu 1 milion de kilometri la bord.

De la situatii de oameni prabusiti in strada si pana la o banala durere de burta, echipajele de pe ambulanta trebuie sa onoreze orice solicitare, chiar daca de foarte multe ori oamenii apeleaza la ele si in cazuri in care lucrurile ar putea fi rezolvate de medicii de familie, a explicat medicul Iancu Leonida, seful Serviciului de Ambulanta Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studioul HDV.

Noi suntem interfata lumii medicale cu populatia. Linia de front. Aici n-ar trebui sa facem economie la fasa sau la gloante. Mai ales ca celalalte linii nu functioneaza prea bine. Lumea sesizeaza acest lucru si lumea gaseste o supapa de refugiu la noi. Lumea suna la noi ca nu are unde sa sune. In alte parti, ambulantele merg, in primul rand, la evenimentele stradale sau din institutii sau din locuri publice. In al doilea rand, acasa merg la cazuri foarte grave – infarctul, de exemplu, pacientul inconstient, ca niciodata nu stii ce e in spatele acestui lucru. Este un grup de afectiuni care nu face parte din acestea, la care ar trebui sa mearga medicul de familie. Abia atunci medicul de familie ar trebui sa ne anunte, si tot el sa ne spuna si de ce tip de masina este nevoie. De multe ori, daca nu ai masina corespunzatoare, se urca medicul de familie si vine la spital. Noi avem si masini mici, cu medic de consult de urgenta la domiciliu. Tocmai datorita faptului ca, uneori suna copiii, care sunt in alte orase, sa spuna ca parintii se simt rau, dar care nu stiu ce date sa dea. Noi am inventat acest serviciu de consult la domiciliu, care ar fi trebui sa fie facut de medicii de familie, dar nu prea ne-am inteles, pentru ca nu au fost de acord sa faca acest serviciu de urgenta. Atunci trimitem aceste masini mici, la cazurile usoare, iar daca este nevoie, si este un caz grav, cheama ambulanta„, explica medicul iancu Leonida, seful Serviciului de Ambulanta Timis.

Pacientul care a chemat salvarea de 100 de ori intr-o luna

Echipele medicale sunt adeseori chemate in ajutor pentru o durere de cap, pacientul exagereaza simptomele si suna la 112. Pun salvarea pe drum, fara sa-si puna problema ca, poate, in alta parte, cineva este intr-adevar intr-o situatie limita.

CITESTE SI: 14 ambulante ajunse deodata la Urgente la Spitalul Judetean Timisoara. Sau cand banateanul cheama salvarea pentru o durere de cap ori de burta… 

Pot sa fie sanctionati cei care isi bat joc de noi, dar noi suntem obligati sa raspundem, noi ne lovim de aceasta problema, pentru ca nu putem merge la toate prostiile. Legea la noi spune ca trebuie sa onoram toate solicitarile, in functie de codurile de culoare, de gravitate. Pacienti cu afectiuni grave, in general intelectuali, minimizeaza cazul. Persoanele mai rutinate stiu sa solicite salvarea pentru orice maruntis, stiu sa asigure o constelatie de simptome incat trimitem cele mai bune masini. Ei au pe fond probleme, dar poate nu atat de grave. Am fost la un bolnav de 100 de ori. Era bolnav, dar nu grav. A 101 oara l-am gasit in stop„, mai spune Iancu Leonida.

Echipele medicale de urgenta nu primesc ‘atentii’ de la pacienti

Medicii care salveaza vieti luptand cu fiecare secunda, care preiau raniti in stare grava din accidente, de pe strazi, ori de acasa, n-au cum sa primeasca spaga. Misiunea lor e aceea de a castiga fiecare clipa in lupta cu moartea.

Atat SMURD-ul, cat si echipajele de pe Ambulanta sunt prima interfata intre lumea medicala si pacienti. Oamenii care slujesc astfel viata si sanatatea au chemare pentru ceea ce fac.

Cine vine intr-un serviciu de acest gen este pasionat de asta. E adrenalina, e sport extrem. Aici nu te plictisesti, nu lucrezi intre 4 ziduri, vezi toata scara sociala, de la boschtari pana la dl senator, intri in toate casele. Legiuitorul le-a dat un spor de conditii deosebite, ei nu pot si n-au beneficiat pana acum de ‘atentii’. Si, ganditi-va, cand ajungem acasa la un pacient grav, nici nu sta mintea familiei sa dea o ‘atentie’ si nici noua, cand ii vedem pe membrii familiei disperati, agitati, nu stim cum sa rezolvam mai repede problema, nicidecum nu ne sta mintea la asa ceva„, explica directorul SAJ Timis.

CITESTE SI: In Medicina de Urgenta nu exista cazuri de conditionare a actului medical! Interviu VIDEO cu dr. Mihai Grecu, sef SMURD si UPU Spitalul Judetean din Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu primesc spaga? E o gluma buuuna! Singurul medic SMURD care nu a a primit spaga a fost un medic de origine araba, sirian parca. Restul? Sa fie primit! In jur de 50 ron/vizita, chiar si de la pensionari diagnosticati cu Alzheimer! Rusine sa va fie!