Mancarea bolnavilor de la Spitalul Judetean Timisoara, un mar otravit. Batalie in instanta pentru contractul de preparare si livrare a meniurilor pacientilor

TIMISOARA. Nebanuite sunt caile prin care mancarea ajunge de trei ori pe zi la bolnavii de la Spitalul Judetean din Timisoara.

A trecut aproape un an si jumatate de cand cel mai mare spital din vestul tarii lansa o licitatie prin care cauta o firma care sa se ocupe de prepararea si livrarea meniurilor catre pacientii internati in unitatea medicala, intrucat contractul cu cei care au asigurat serviciul in ultimii ani, Titan Edilitara, urma sa expire la finalul anului 2022.

Iar de aici pana la o adevarata telenovela nu a mai fost decat un pas.

La licitatia pornita in martie 2022 s-au inscris 3 firme: Titan Edilitara, companie ce a prestat serviciile pana acum, Ansamble Catering si Mark’us Unltd SRL.

Firma Ansamble Catering a fost imediat descalificata, dupa ce oferta depusa a fost declarata neconforma, astfel ca lupta pentru noul contract s-a dat intre cele doua companii ramase in cursa. In cazul ambelor societati, Spitalul Judetean a cerut clarificari suplimentare, la unele raspunsurile fiind oferite in scurt timp, in vreme ce la altele nu s-a raspuns deloc sau raspunsurile primite au fost considerate neconcludente.

Intrucat au considerat ca procedurile nu s-ar fi desfasurat conform legii, ambele firme ramase in competitie au depus contestatii la CNSC inca din timpul licitatiei.

A urmat apoi si o actiune in instanta, initiata de catre compania Titan Edilitara, in care administratorii societatii au cerut magistratilor sa decida corectitudinea procedurilor si reevaluarea ofertei concurente.

Cu toate acestea, Spitalul Judetean a decis sa declare castigatoare firma Mark’us Unltd SRL, desi judecatorii inca nu se pronuntasera in privinta legalitatii derularii procedurilor de licitatie.

Curtea de Apel Timisoara a decis sa admita plangerea formulata de Titan Edilitara SRL, si a „dispus anularea adresei reprezentand comunicarea rezultatului procedurii nr. 10744/20.02.2023, anularea raportului procedurii nr. 10742/20.02.2023, precum si a tuturor actelor anterioare si subsecvente acestora, cu privire la aspectele care vizeaza declararea ca admisibila si castigatoare a ofertei depusa de Mark’us UNLTD SRL. Obliga autoritatea contractanta la reluarea procedurii de atribuire si la reevaluarea ofertei depusa de Mark’us Untld SRL, de la etapa verificarii admisibilitatii ofertei depusa de societatea Mark’us Unltd SRL, in conformitate cu prevederile legale si cu documentatia de atribuire„.

A urmat apoi o intreaga epopee, in care Spitalul Judetean, in urma clarificarilor primite de la ambele firme, a luat mai multe decizii contradictorii, astfel ca Titan Edilitara a transmis o noua solicitare unitatii medicale, pentru a afla in ce stadiu este punerea in aplicare a hotararii Curtii de Apel Timisoara.

„1. La data de 17.03.2022, ati publicat in SEAP Anuntul de participare cu nr. CN1040412/17.03.2022, avand drept obiect atribuirea acordului cadru- ”Servicii de preparare si livrare- asigurare a hranei”.
Fata de modalitatea de evaluare realizata de comisia de evaluare in cadrul procedurii de atribuire indicata anterior, au fost formulate o serie de Contestatii, atat de catre subscrisa TITAN EDILITARA, in calitate de ofertanta a carui oferta a fost declarata admisibila, cat si de catre ofertantul MARK’US UNLTD SRL, solutia definitiva a instantelor de judecata fiind retinuta in cuprinsul Deciziei Civile nr. 517/11.05.2023, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, prin care s-a dispus reevaluarea ofertei MARK’US.

2. La data de 18.04.2023, anterior pronuntarii Deciziei Civile nr. 517/11.05.2023, ati procedat la semnarea Acordului Cadru de servicii nr. 918/18.04.2023 si a Contractului subsecvent de servicii inregistrat sub nr. 919 din data de 18.04.2023 cu operatorul economic MARK’US UNLTD SRL.

3. La data de 24.04.2023, ne-ati comunicat ca ultima zi de valabilitate a contractului nr. 3071/23.12.2022 de prestare a serviciului de preparare si livrare/asigurare a hranei, incheiat cu subscrisa TITAN EDILITARA, este data de 30.04.2023, ultima livrare find masa de pranz de la acea data.

4. La data de 08.06.2023, ne-ati transmis Adresa nr. 32087/08.06.2023 impreuna cu Adresa de incetare nr. 29188 din data de 23.05.2023, transmisa societatii MARK’US UNLTD SRL cu privire la Acordul cadru de servicii nr. 918/18.04.2023, respectiv cu privire la Contractul subsecvent de servicii nr. 919/18.04.2023.

Precum reiese din cuprinsul Adresei nr. 29188/23.05.2023, ati procedat la notificarea societatii MARK’US UNLTD SRL cu privire la incetarea Acordului cadru si a Contractului subsecvent, precum si cu privire la faptul ca acesta va fi aplicabila incepand cu data de 23.05.2023, ultima masa livrata fiind masa de pranz.

5. La data de 27.06.2023, prin intermediul Adresei nr. 35932/27.06.2023, ne-ati instiintat cu privire la faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 6 pct. 6.2 din contractul de prestari servicii nr. 3071/23.12.2022, ultima zi de valabilitate a contractului de prestare a serviciului de preparare si livrare-asigurare a hranei, este data de 30.06.2023, ultima livrare fiind masa de pranz.

Astfel fiind, avand in vedere ca, nici pana la acest moment, conform informatiilor existente in mod public pe platforma SEAP, procedura de atribuire a Acordului cadru ”Servicii de preparare si livrare – asigurare a hranei”, nu a fost finalizata, precum si in considerarea faptului ca, Notificarea de incetare comunicata ofertantului MARK’US UNLTD SRL, reprezinta un act irevocabil, intrat in circuitul civil, va rugam sa ne comunicati societatea care presteaza, la acest moment, serviciile de preparare-livrare-asigurare a hranei pentru SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA „PIUS BRINZEU” TIMISOARA, precum si contractul incheiat cu respectivul operator economic„, cereau lamuriri reprezentantii Titan Edilitara de la Spitalul Judetean Timisoara la sfarsitul lunii iunie.

La inceputul lunii iulie, compania Titan Edilitara a primit un raspuns din partea unitatii medicale, o adresa prin care i se solicitau, din nou, clarificari suplimentare.

Cateva zile mai tarziu, dupa ce in spatiul public au aparut deja discutii legate de situatia contractului de preparare si livrare a meniurilor pentru unitatea medicala, Spitalul Judetean transmitea o alta adresa firmei Titan Edilitara, prin care anunta ca oferta companiei s-a clasat pe locul 1 in cadrul licitatiei, astfel ca, odata cu semnarea contractului, firma ar urma sa reinceapa sa presteze serviciul.

Insa, conform legii, acest ping-pong nu s-a incheiat nici macar acum.

Firma Titan Edilitara mai trebuie sa primeasca un raport din partea Spitalului Judetean, in care sa fie detaliata intreaga procedura de declarare a castigatorului. Odata cu publicarea respectivului raport, firma Mark’us Unltd SRL mai poate depune o contestatie, in termen de 10 zile. Abia daca nu va face contestatie, Titan Edilitara va putea semna contractul, pe 4 ani, cu Spitalul Judetean.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. pai ce mare filozofie sa angajezi 10 bucatarese care sa gateasca in incinta spitalului? zeci de ani mancarea a fost preparata in spital..dar deh…contracte..chestii…scheme…socoteli…

 2. Antecomentatorul vorbește să se afle în treabă. Din nefericire, am mâncat și din mâncarea celor… 10 bucătărese…, și din mâncarea de catering. Nu mă pot plânge de mâncarea de catering. A fost bună. Asta a fost în martie a. c. Dar ceea ce m-a frapat, la etajul V, a fost calitatea lucrărilor de renovare, încă în garanție: garniturile de la geamurile termopan sunt varză, vântul șuieră ca la viscol, pacienții trebuie să astupe cu hârtie, la uși sunt puse cearșafuri să nu tragă curentul, rezervoarele de la toalete se blochează de la bavuri și doamne ferește de vreunul cu diaree. Cică firma care a renovat refuză să revină asupra lucrărilor. Colac peste pupăză, după ce scapi de acolo, ai parte de două sondaje de opinie consecutive, venite prin Sms. Ambele cu link spre sondajul propriu-zis. Întâi de la o firmă probabil privată, al doilea, mai târziu, de la Ministerul Sănătății. Cine-l plătește pe primul, tot M. S.?

 3. Pare se ca nu ai vizitat un spital din vest …vei ramane socat pe viata ….

 4. Mincarea nu-i mincare, managerii nu-s manageri, licitatiile sunt ridicole. Doar bolnavii sunt adevarati. Cartaginem esse delendam. (pt cine nu stie – inlocuiti Cartagina cu Spit Jud Tm)

 5. Lupta dupa ciolan…
  Corect ar fii sa se faca intern nu de alta dar vorbim de o institutie unde este nevoie constanta de mancare si sunt sigur ca daca s-ar pune la punct si ar fii vointa ar oferii si mancare de calitate ! Doar ca in RO e vorba de bani si avutii nu de pacienti !!!!!
  @Un anonim nu e vorba de care mancare e mai buna, mai buna este cea pentru care se da silinta fie ca e catering fie ca e 10 bucatarese interne ! E vorba de optimizare costurilor si clar ca o firma de catering va avea nevoie si de un profit in plus (castigul lor) deci clar bani mai multi !!!!

 6. Bine ar *fi să mai pui mâna pe o carte de gramatică!

 7. Pruteanule tu esti tată?