Noutati :

Majorarea tarifelor RETIM a fost lasata in mana consilierilor locali din Timisoara

2 februarie, 2017 - 06:58 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Consilierii locali vor trebui sa decida in plenul viitor daca timisorenii vor plati mai mult pentru deseurile colectate.

CITESTE SI: Specialistii din Timisoara cauta solutii pentru ca sistemele de iluminat de siguranta din Romania sa ajunga la nivel european. Cum vor reusi?

Dezbaterea publica la care a fost supusa majorarea sumei pe care timisorenii o vor plati RETIM a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara. Majorarea ar urma sa aiba loc in urma implementarii unei taxe la nivel national de depozitare pentru „deseuri inerte si periculoase”.

Taxa este in acest an de 80 lei pe tona, insa anul viitor va creste la 120.

Atat noi, cat si RETIM-ul, am trimis adrese ministrului Mediului, pentru ca nu e clar ce se doreste. Ministerul nu vrea sa-i spuna taxa, vrea sa-i spuna contributie ca sa ne ia si TVA. Nu e corect, aceasta taxa ne e impusa, e ca o penalizare pentru ca depunem prea multe deseuri”, a declarat Petru Olariu presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara.

CITESTE SIMaladia secolului, tot mai raspandita in Timis. Numarul bolnavilor de cancer, mai mare de la un an la altul 

Directorii societatii de salubrizare au explicat de ce este necesara aceasta majorare, care este una mica ce-i drept.

Legile care guverneaza serviciul de salubrizare prevad in mod clar ca la o modificare a echilibrului contractual, inclusiv a costurilor generate de taxele de mediu se trece la modificarea de tarif. Asta e si situatia noastra. Inca din 12 ianuarie am facut o solicitare, din care pentru cetateni a rezultat o crestere de 1,31 pe persoana, respectiv de 13,1 lei pe metru cub pe deseurile colectate de la agenti economici.Aceasta taxa e redusa in comparatie cu alte localitati din Romania, in principal datorita investitiilor pe care le-am facut. Am reusit prin reciclarea de materiale si prin pregatirea si transmiterea spre incinerare la fabricile de productie a cimentului, sa reducem cu 15% cantitate de deseuri depozitate. Legiuitorul ne spune ca instituie o taxa care se asteapta sa fie suportata de operatori, dar finantata si de utilizatori. Se doreste ca prin introducerea acestei taxe sa se atinga 2 obiective: sa se dezvolte infrastructura prin contruirea de noi statii de reciclare, producerea de deseuri si lipsa colectarii colective costa„, a afirmat Dan Pascu, directorul economic al RETIM.

CITESTE SI: Nicolae Robu face apel la unificarea dreptei si critica PSD: Oare la cate si la ce alte marsavii va fi dispus PSD sa se dedea? 

In cele din urma, reprezentantii asociatiilor de locatari au fost de acord cu majorarea taxei cu 1,31 lei, insa au venit si cu cateva cerinte, cum ar fi amendarea celor care nu colecteaza selectiv deseurile. De asemenea, atat societatea de salubrizare cat si asociatiile de locatari si-au luat angajamentul ca pe viitor sa incerce si o educare a timisorenilor, pentru ca acestia sa colecteze selectiv.

O propunere agreata de RETIM a venit din partea consilierului local Daniela Maris.

Vreau sa fac o propunere RETIM-ului, ca in factura sa apara aceasta taxa de 1,31 separat pentru ca probabil vom recupera mai multe deseuri si va fi mai mica in viitor„, a spus consilierul.

Cum o decizie exacta nu a putut fi luata, consilierii locali vor trebui sa decida in plenul viitor daca facturile timisorenilor pentru serviciile RETIM vor creste sau nu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. RETIM sa vada cata mizerie lasa in urma lor angajatii RETIM pe careii doare la sex pentru ce iau salariu