Mai intarzie primul tramvai de la Bozankaya in statia de la Timisoara. Momentul in care il vom vedea pe linii in oras

TIMISOARA. Este asteptat cu nerabdare primul tramvai dintr-un lot de 21 de bucati nou-noute, care urmeaza sa ajunga la Timisoara. Chiar daca fosta administratie anunta ca prima garnitura avea sa soseasca in toamna lui 2020, asta nu s-a intamplat, intrucat la fabrica din Turcia activitatea a fost suspendata mai multe luni din cauza pandemiei de coronavirus.

CITESTE SI: Drumul Boilor, inca in aer, cu lucrarea blocata si cozi infernale intre Timisoara si Mosnita. Viceprimarul Ruben Latcau: Centura si terenul sunt doar varful aisbergului. Video 

La finele lunii martie, primarul Dominic Fritz a anuntat ca in iunie va veni primul tramvai nou la Timisoara, insa nici acest termen nu a fost unul realist.

Acum  conducerea primariei da asigurari ca prima garnitura va ajunge undeva in iulie, iar in toamna ar putea chiar sa inceapa sa circule in regim de transport calatori, dupa ce vor fi fost facute toate testele necesare.

„Asteptarea este ca undeva in mijlocul lunii iulie sa vina primul tramvai, daca totul decurge bine. Atunci va intra in probe in Timisoara, atunci va veni AFER-ul la Timisoara, probabil va veni si cineva de la Bozankaya. Este esential sa vina cineva de la fabrica, care sa insoteasca tramvaiul si care sa raspunda. Ar fi un pic ciudat sa facem asta prin video-conferinta, dar daca nu exista o alta varianta o facem si asa.

Testele au fost finalizate in Spania, in Cehia inca sunt in curs. In urmatoarele doua saptamani se va finaliza partea de testare, iar apoi urmeaza sa se faca asamblarea efectiva a tramvaiului. Ei au, in momentul asta, primul tramvai construit, doar ca este in perioada de testare si ulterior va fi o perioada de teste in Timisoara, cu AFER, si doar dupa ce primesc licenta de la AFER noi putem sa incepem comanda. In momentul in care noi avem licenta de la AFER si ei au dat ordinul de incepere, ei vor livra doua tramvaie pe luna„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

Va reamintim, noile tramvaie ce vor ajunge la Timisoara vor fi articulate, cu podea coborata, actionate prin invertoare si motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la retea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montata in tramvai), cu post de conducere la un singur capat si usi de acces pe partea dreapta fata de directia de mers.

Proiectul prin care s-a castigat finantarea europeana a fost impartit in 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzand cate 7 garnituri. Astfel, odata cu semnarea ultimului contract, la Timisoara erau prevazute sa ajunga, in urmatorii ani, 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaya Otomotiv, cu posibilitatea extinerii pana la 40 de garnituri.
Iata insa ca, in urma aprobarii celei de-a treia finantari, zestrea de mijloace de transport noi de la Timisoara e prevazuta sa creasca, cel putin deocamdata, la 21, conform actului aditional la contract incheiat acum de Primarie. Ramane de vazut daca, in cele din urma, flota de tramvaie a orasului va fi innoita cu 40 de garnituri.

Valoarea totala a fiecarei garnituri se ridica la 9.736.875 lei, fara TVA, adica aproximativ 2,4 milioane de euro bucata, cu TVA.

Pornind de la primele imagini din fabrica Bozankaya cu primul tramvai pentru Timisoara, dar si tinand cont de descrierile tehnice, un timisorean iscusit a realizat in urma cu ceva timp o serie de imagini cu noile garnituri, pe care le-a ‘asezat’ pe linii in diverse locuri din oras, aratand cum ni se vor infatisa la un moment dat.

Si le-a inchipuit circuland pe Preyer, pe bulevardul Dambovita sau pe Stan Vidrighin. Initiativa a fost primita cu entuziasm de timisoreni, acestia analizand indelung randarile.

Imaginile au fost postate pe Forumul STPT.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sigur își ia Fritz Șpriț ceva bani pentru întârzierile astea, nu vor ajunge nici în iulie cu siguranță. Când ai un contract ai o data de livrare, lasa ca turcaleții isi trimit tramvaiele in alte părți unde sunt penalizate iîntârzierile, lu’ Fritz îi dă un șpritz si e multumit omu’.

    • Bă, voi mai aveți tupeul să comentați după ce NicRobu a cumpărat pe bani mulți niște turcisme în locul unor tramvaie produse în UE, de la Siemens, Alstom, etc. sau chiar de la vecinii de la Astra din Arad?

      • Suferi de demență senilă băiatu. De 10 ori ai mai subliniat asta până acuma și tot de 10 ți-am subliniat și eu faptul că Astra Arad nu produce tramvaie pe acumulatori electrici. Mai insistă, că și eu insist să te jignesc.

        • la ce dreq iti trebuie tramvaie pe baterie?…merg astea d’acum pe baterie?….de 50 de ani tot pe baterie merg tramvaiele prin timisoara
          bani aruncati pe fereastra ca si prostiile de vaporase…pe alea de ce nu le-am luat pe baterie?

        • Vorbim dupa ce apar probleme si se repara tipic turcesc….

    • Ataca l pe Fritz ptr ce comite EL greșit, nu predecesorii. După mintea ta ce ar trebui sa facă, ia luminează ne

  2. Terasamentele de linii vechi vor FISTRUGE NOILE TRAMVAIE ÎN MAI PUȚIN DE UN AN. Asta e treaba tipic mioritică, doar fațadă la români. Vor zornai la fel ca tramvaiele vechi primite cadou de la nemt, cît și cele noi de la Arad. Nu am văzut sa refacă liniile în aceste luni pina la sosirea celor contractate recent, plătite din taxele noastre

    • Te pricepi la tot, psihoticule?

  3. Ce este cel mai ciudat, nici în aceste faze de testare, din SP și Cehia, nu exista fotografii ale tramvaiului, să vadă publicul cum arată de fapt acesta în realitate, ci doar imagini randate în Photoshop realizate de un iscusit cititor.

  4. o sa scrie pe ele PESCHES ?