Noutati :

Litigiul agrar dintre Asociatia ‘Avram Iancu’ si Primaria Timisoara, solutionat doar dupa interventia presedintelui Traian Basescu

13 mai, 2012 - 08:50 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
3

Asociatia Agricola „Avram Iancu” din cartierul Mehala a reusit, dupa ani si ani de confruntari in justitie cu Comisia Municipala de Fond Funciar si Comisia Judeteana pentru stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor, sa oblige autoritatile locale sa retrocedeze membrilor sai aproape 30 de hectare de teren intravilan aflat la periferia Timisoarei.

Partile din dosarul 857/30/2011 aflat pe rolul Tribunalului Timis au renuntat la judecata in luna decembrie a anului trecut, cand Primaria Timisoara a fost obligata sa retrocedeze terenurile revendicate de Asociatia „Avram Iancu”.

Unul dintre functionarii publici din Primarie care s-a opus, ani la rand, acestei retrocedari a fost secretarul Ioan Cojocari, care pana la urma nu a mai avut incotro si recunoscut drepturile de proprietate ale celor 72 de membri ai asociatiei.

„De ce m-as opune sa se retrocedeze acel teren? Nu au avut acte prin care sa demonstreze continuitatea asociatiei, asta e! Sa castige in instanta! Ce, era absolut obligatoriu ca daca prefectul a fost de acord cu retrocedarea terenului sa fim si noi!?”, ne-a precizat Ioan Cojocari la ultima discutie pe acest subiect.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat, dupa ce conducerea asociatiei a decis sa se adreseze cu un memoriu presedintelui tarii, Traian Basescu.

„Am castigat procesul cu ei inca din noiembrie 2010, insa punerea in posesia nu a inceput decat in decembrie 2011, dupa ce ne-am adresat presedintelui tarii. Dupa sosirea raspunsului la Prefectura, in 10 zile s-a rezolvat ceea ce se taragana de ani de zile. Si asa, nu ni s-a dat terenul pe vechiul amplasament, nu avem drum de acces, iar cativa dintre membrii asociatiei inca nu au fost pusi in posesie”, ne-a declarat presedintele asociatiei, Adam Rachitovan.

Mai mult, pentru a face retrocedarea pe vechiile amplasamente cat mai greu de pus in aplicare, Primaria a alocat o parte din terenul asociatiei pentru construirea unui cimitir al minoritatii musulmane din oras.

„Trei persoane decedate, citate la proces!”

„Avem acte de proprietate prin care am dovedit ca acest teren ne apartine. Prefectura Timis ne-a avizat pozitiv cererea de retrocedare, insa aceasta decizie a fost atacata in instanta de Primaria Timisoara. Va dati seama, 72 de membri ai asociatiei au fost citati la Judecatorie pentru a fi audiati in legatura cu acest dosar de retrocedare. Atat de tare s-au grabit cei de la Primarie sa atace hotararea prefectului si sa ne cheme in judecata, incat nici nu au mai verificat in registrele Starii Civile si au lasat pe lista celor ce-si cereau pamantul inapoi si trei persoane decedate, care au primit citatii sa se prezinte la proces”, ne-a mai relatat Adam Rachitovan.

Asociatia Agricola „Avram Iancu” a luat fiinta in anul 1932 si era formata din ardelenii care au venit si s-au stabilit la marginea Timisoarei, in cartierul Mehala. In baza Legii Colonizarii, semnata de Regele Carol, in anul 1930, fiecare membru al asociatie a fost improprietarit cu noua iugare de teren, loc de casa si gradina, pe care le-a platit in mai multe rate cu suma de 13.197 de lei. Pentru a avea unde sa-si creasca animalele, ardelenii au primit, in aceeasi zona, o suprafata de teren de 51 iugare si 49 de stanjeni, pe care au transformat-o in pasune. Aceasta suprafata este revendicata de urmasii ardelenilor stabiliti, in urma cu 80 de ani, in colonia Mehala, iar pana la urma, cu ajutorul presedintelui Basescu, au obtinut-o inapoi. La ora actuala, un metru patrat de teren in aceasta zona valoreaza intre 50 si 70 de euro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. cum e nenea cojocari inainte de alegeri, ai emotii? cistiga micul barbos alegerile?

  2. Nimic de mirare in cerbicia cu care s-a opus retrocedarii autoritatea locala in acest caz. Administratia ciuhandu a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a incapea cat mai mult pe mana minoritarilor, nu a romanilor. Politica clasica a cozilor de topor ciuhorziste.

  3. alta furaciune la drumul mare, facuta de presedintele Basescu! oare cat are el cota parte din terenul revendicat?ciumele portocalii inca mai trag fraiele acestei tari! urgent cu ei in puscarie!