Noutati :

Licitatii fara surse de finantare la Primaria Timisoara. Elevii invata in santier la Lenau, Nicolae Robu spera la bani europeni pentru continuarea lucrarilor

29 aprilie, 2014 - 03:22 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Primaria Timisoara incearca o noutate: face licitatii pentru anumite lucrari fara sa aiba sursa de finantare. Edilul Nicolae Robu sustine ca procedura este perfect legala, fiind conditionata de faptul ca nu se semneaza contractul decat in momentul in care se gasesc banii pentru investitie.

S-au incheiat deja 3 astfel de licitatii la Primaria Timisoara, pentru reabilitarea cladirilor in care functioneaza liceele Nikolaus Lenau, C.D. Loga si Jean Louis Calderon. La Liceul Lenau se lucra deja, pe fonduri nemtesti, obtinute prin Banca de Dezvoltare si Reconstructie a Germaniei prin Kfw, insa firma care executa lucrarile a dat faliment, asa ca elevii invata acum in santier.

„Am organizat licitatii pentru reabilitarea cladirilor liceelor Loga, Lenau si Calderon fara a avea sursa de finantare garantata, cu o conditionare a semnarii contractului de gasire a banilor, clauza prevazuta in caietul de sarcini, pe ideea ca dupa ce vom fi pregatiti sa incepem imediat executia lucrarilor vom reusi sa accedem la fonduri europene aflate la redistribuire acum la sfarsit de exercitiu financiar”, a explicat primarul Nicolae Robu.

CITESTE SI: Au inceput lucrarile de renovare la Liceul Lenau, cu bani de la nemti. Primaria Timisoara va inapoia 700.000 de euro Germaniei

700.000 de euro alocase Banca Germana pentru Dezvoltare si Reconstructie pentru reparatiile la liceul din zona Unirii. Nu se mai lucreaza de cateva luni, insa reprezentantii primariei sustin ca banii nu sunt pierduti. Spera doar sa continue lucrarile pe fonduri europene, pe banii ramasi necheltuiti din exercitiul financiar 2007 – 2013, pentru ca procedura e mai… simpla. Da pasarea din mana pentru cea de pe gard? Primarul spune ca nu.

„Vom relua lucrarile la Lenau si vom incepe lucrarile si la Calderon. La Lenau intrucat firma care a castigat licitatia a intrat in faliment, noi am reziliat contractul. Intrucat pe aceasta varianta de finantare, daca reusim sa accedem la fonduri, lucrurile ar merge mult mai fluent decat pe finantare de la nemti, la reluarea lucrarilor am merge pe un alt drum. Nu se da cu piciorul la nimic, daca reusim sa obtinem finantare europeana vom continua lucrarea, daca nu, atunci vom continua pe Kfw. Noi am prefera sa avem finantare europeana pentru ca procedurile sunt mai rapide”, a mai spus primarul.

Firma care a lucrat pana acum pe santierul de la Lenau si-a primit banii pe munca depusa, de la Kfw, sustine edilul. Intrebat daca licitatiile sunt legale in conditiile in care nu exista surse de finantare, primarul sustine ca s-a interesat si totul este in conformitate cu legea. Nu stie insa sa existe un termen de expirare a licitatiei.

„Este legala daca se prevede aceasta clauza, legea permite cu aceasta clauza anuntata prin caietul de sarcini. Din start s-a anuntat ca semnarea contractului de executie se va face doar daca se va gasi sursa de finantare. Daca nu s-ar fi facut acest anunt, atunci nu ar fi legal. Nu cred ca exista termen limita, nu-mi aduc aminte de acest detaliu. Avem si castigatorii licitatiilor, dar suntem in perioada in care inca s-ar mai putea depune contestatii, desi nu ar exista temei, s-a trecut de etapa licitatiei electronice”, a completat Nicolae Robu.

Ramane de vazut daca se vor gasi si surse de finantare pentru reparatiile a 3 dintre cele mai importante unitati de invatamant din Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. 1.Pina se gaseste sursa de finantare , firma care a cistigat licitatia nu mai exista . Cum dracu sa organizezi o licitatie dar habar nu ai cind si cu ce bani ?. Ce ar fi sa ma interesez si eu de o parcela , sa discut cu proiectanti , cu muncitori , sa le spun ce vreau , cum vreau … dar de casa nu stiu cind ma apuc , momentan nu am niciun ban !.
    2. Cum vrea Robu sa ingroape liniile CFR , 2 miliarde de Euro , iar el nu are bani sa repare un acoperis ?!.