Licitatie de peste 200.000 de euro pentru gasirea unei firme care sa faca documentatia si proiectul pentru regenerarea urbana a unei piete istorice din Timisoara

TIMISOARA. Primaria Timisoara vrea sa reconfigureze Piata Mocioni, cunoscuta de-a lungul timpului si drept Piata Kuttl sau Piata Sinaia.

Municipalitatea pregateste o licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice prin care sa gaseasca o firma care sa asigure servicii de proiectare si asistenta tehnica (DALI+PT+AT) pentru un proiect de „Regenerare urbana – Zona Piata Mocioni”.

Planuri in acest sens au fost facute inca de acum cativa ani, iar acum primaria anunta ca vrea sa schimbe infatisarea acestei piete istorice aflata intre cele doua cartiere emblematice ale orasului, Elisabetin si Iosefin.

Avem acel proiect pentru Magistrala Verde pe Bulevardul 16 Decembrie, care vine de la intersectia cu Piata Mocioni, in aceeasi zona, pana in Sagului, iar acest proiect de bulevard este mai degraba un proiect de infrastructura rutiera.

Zona Mocioni este mai degraba spatiu public. Vrem sa regandim un pic toata zona, intersectia, toate strazile care dau in piata. E o zona foare frumoasa, cu o valoare arhitecturala foarte importanta, dar care nu e pusa in valoare. O sa tratam si bucata de bulevard pana la Splaiul Vladimirescu, cu intrarile de pe strazile aferente, pana la pod (dinspre Piata Maria catre Catedrala, n.r.), ca sa avem un spatiu public coerent si uniform in toata zona.

Se vor pastra benzile de circulatie auto. Proiectantul are ca obiectiv sa analizeze si posibilitatea de a regandi circulatia. Ne propunem prin proiectul acesta sa reusim sa aducem si in Iosefin un inceput de regenerare urbana„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

Valoarea estimata a contractului este de 907.563 lei fara TVA, adica aproape 216.000 de euro cu TVA.

Licitatia pentru gasirea proiectantului va fi lansata in aceste zile.

***

Va reamintim, ideea reabilitarii Pietei Mocioni nu este una noua, despre ea vorbindu-se inca din 2019. De atunci, exista o fisa ce a fost trimisa spre ADR Vest, pentru obtinerea unei finantari europene pentru proiectul de „Regenerare Urbana in Piata Mocioni”, care, inca de atunci, se afla pe o lista de asteptare.

Spațiul initial al pietei a fost definit drept un spatiu rectangular similar pietelor din celelalte zone istorice ale orasului, bazate pe structura stradala ortogonala, cu loturi dreptunghiulare de dimensiune apropiata orientate cu latura scurta catre piata.

Din punct de vedere teritorial insa, bulevardul 16 Decembrie 1989 (denumit anterior 6 Martie si Hunyadi) a constituit intotdeauna granita intre cartierele Iosefin si Elisabetin.

Piata Alexandru Mocioni este segmentata de bulevard in doua parti distincte, de forma si suprafata inegale. Aceste doua parti, din punct de vedere administrativ, au fost dintotdeauna separate ca apartenenta si au avut inclusiv denumiri diferite.

Fragmentul de nord-vest, apartinand cartierului Iosefin si avand o forma triunghiulara, a fost denumit initial Piata Küttl, dupa numele unui fost primar timisorean de marca, iar ulterior, in anii comunismului, era cunoscuta drept Piata Sinaia, dupa numele restaurantului din zona.

Concomitent, fragmentul de sud-est, avand forma trapezoidala si fiind organizat initial ca parc urban, apartinea administrativ cartierului Elisabetin si s-a numit inițial Piata Josif, iar ulterior Asanesti.

Spatiul construit aferent Pietei Küttl se dezvolta in timp inainte de restul pietei.

In anul 1894, municipalitatea devine proprietar pe terenul fostei esplanade, insa incearca fara succes sa gaseasca cumparatori pentru noile parcele propuse spre vanzare. Ca solutie la lipsa de atractivitate a zonei propuse spre dezvoltare, municipalitatea decide sa realizeze prin fonduri proprii un imobil in cadrul pietei, unind doua parcele pe latura de vest a pietei pentru a construi intre anii 1896–1897 Palatul Fondului de Pensii al Municipiului, un palat monumental ce functiona ca o casa de raport. Actiunea isi atinge pe deplin scopul, astfel incat pana la sfarsitul anului 1896 sunt vandute cinci parcele din vecinatatea palatului, iar dupa anul 1901 s-a ocupat cu cladiri si frontul de sud al pietei, apartinand cartierului Elisabetin.

In anul 1921 avea sa se construieasca pe fostul parc al cartierului Biserica Nasterea Maicii Domnului, inspirata de Sfanta Sofia de la Istanbul.

Scuarul de pe partea apartinand cartierului Iosefin se pastreaza ani buni ca o mini gradina publica, pentru ca mai apoi sa devina terasa de restaurant, iar astazi un platou inconjurat de copaci.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. PNL= PSD = 30 de ani de hoție. Sunt Fitz si atata pot

  2. Ma adresez idiotilor care au asemenea idei. NU mai regenerati nimic. NU faceti decat sa mutilati fata orasului. CONSERVATI si RESTAURATI ceea ce am mostenit cu totii. Cladirile istorice, sufletul si spiritul Timisoarei. Orice oltean care vine din Germania are ideii cum sa faca el sa isi lase amprenta asupra orasului. Ma intreb cum ar fi sa se apuce italienii sa regenereze Domul din Milano, Turnul din Pisa, Coloseumul, Piata Sfintul Petru (Vatican) etc. Oamenii cu cap conserva si restaureaza trecutul pentru a se putea bucura si nepotii lor. La noi nu e cazul.

    • F simplu, făcând piața pietonala in fata domului din Milano. Sau crezi ca regenerare = dărâmare ?

    • Corect. Maturati piata, asfaltati soseaua, curatati cladirile, plantati folri si este gata. NU bagati buldozerul sa faceti rahatul prastie.

  3. Aoleu, mai cateva ore si posteaza Robi pe Facebook ca e proiectul lui si asta. 🤣🤣

  4. Dar mi se pare absolut corect …, de asta avem noi acuma nevoie …de PROIECTE ..,
    Pai nu le e asa umpic rusine !? Ieri a fost o stire ca se renunta la nustiu ce proiect de o baza sportiva sa se realizeze pentru ca sau marit preturile, iar azi baga stirea asta ca se mai arunca niste bani pe niste harti !!!??? da chiar asa in halul asta pe fata sa ne ia pe toti de prosti si de fraieri !? … ma rog, poate asa o fi, pentru ca in tarile civilizate poate s-ar iesi in strada pentru apararrea interesului comunitatiilor .., sau acolo poate oamenii chiar isi fac treaba !!
    La noi,ca daca mai si trebuie sa facem ceva e de munca dom’le si nu e bine .., mai bine sa vina banul si noi sa ne facem ca muncim ..!!

    • Și interesul comunitar care e ? Sa ramina cum este ? Pe scurt dacă vrem sa facem ceva, nu e bine, dacă se propune ceva , nu e bine, dacă nu se face nimic, iar nu e bine.

    • Din pacate toate proiectele lui Robu erau cu bani imprumutati care trebuie returnati, asta in timp ce sute de mil de euro stau nefolositi.

  5. 200 mii oiro…miroase a licitatie cu dedicatie…cat are piata aia, 1ha?

  6. Mai intii regenerati piața Bălcescu, acolo este doar un hectar de iarba pirjolita.

  7. Administrația actuală se pregătește de debarcare și încearcă să umple buzunarele clientelei politice prin tot felul de studii fanteziste. Este absolut ridicol cum o primărie care nu are bani să întrețină parcuri, să construiască baze sportive și să se ocupe de infrastructura orașului aruncă banii pe lucruri inutile. Faptul că vicele dublu repetent penal se ocupă de acest proiect este emblematic.

  8. Totuși ar trebui ca aceste minunate studii sa fie puse la dispozitia cetățenilor, prinse într-un „muzeu al Figurilor de ceară ” in care sa apară si cei care au facut comanda,
    beneficiarii sumelor si alte detalii. Sa vadă timișorenii „unde sau dus banii lor, ai orasului”