Legende ale jazz-ului, dar si artisti din noul val vin in iulie a editia aniversara a Garana Jazz Festival

CARAS-SEVERIN. Festivalul de jazz de la Garana a ajuns la editia cu numarul 20. editia aniversara aduce in localitatea caraseana 20 de trupe si nu mai putin de 90 de artisti.

Garana Jazz Festival se pregateste de editia cu numarul 20. Cinci zile de muzica si evenimente culturale stabilesc coordonatele celui mai intens maraton de jazz din aceasta vara, care va avea loc intre 7 si 11 iulie, in Muntii Semenic. Programul editiei aniversare Garana e construit ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte, aducand impreuna prezente legendare ca Jack DeJohnette, dar si tineri artisti contemporani, intr-un mix dens si vibrant.

Noi prezente in line-up-ul Garana
Jazz-ul est-european si balcanic isi aduce reprezentantii cei mai de seama pe scenele Garana. Wojtek Mazolewski, artistul care a pus jazz-ul in mainstream-ul muzicii poloneze si apoi pe scenele marilor festivaluri internationale, se numara printre cele mai recente nume confirmate in line-up. Cu sprijinul Institutului Polonez din Romania, Wojtek Mazolewski va canta pe scena din Poiana Lupului pe 8 iulie, alaturi de excentricul quintet format din Wojtek Mazolewski (chitara bass), Joanna Duda (clape) Oskar Török (trompeta), Marek Pospieszalski (saxofon, clarinet) si Jakub Janicki (tobe).
Grupul Eyot (Serbia), supranumit de presa ”nirvana jazz-ului European”, concerteaza pe scena din Poiana Lupului, vineri, 8 iulie. Dejan Ilijić (pian), Slađan Milenović (chitara), Miloš Vojvodić (tobe) si Marko Stojiljković (chitara bas) si-au consolidat un stil unic prin mixul de pian clasic, elemente folk est-europene si fusion electronic.
Tot pe lista de nou-veniti se afla si americanul Kurt Rosenwinkel, descris de Chicago Tribune ca ”unul dintre cei mai aclamati chitaristi internationali din generatia artistilor sub 50 de ani”, alaturi de Tim Motzer (chitara) si Gintas Janusonis (tobe), ce vor concerta pe 9 iulie in Poiana Lupului.

Sambata, 10 iulie, scena principala va gazdui prezenta bandului de origini elvetiene Rusconi, condus de pianistul elvetian Stefan Rusconi. Prezent pentru prima data in Romania cu sprijinul fundatiei Pro Helvetia, grupul Rusconi promite un concert ce combina stilul free-rock, noise, groove si electronica.
Din Finlanda vine amestescul exploziv de jazz progresiv si experimental, pus in scena de acordeonul lui Kimmo Pohjonen, tobele lui Patt Masteloto si chitara lui Trey Gunn, in formula trio-ului KTU. Pe scena din Poiana Lupului va concerta si norvegianul Arild Andersen, cel mai popular basist de jazz al Norvegiei, alaturi de Tommy Smith (saxofon), Helge Lien (pian) si Paolo Vinaccia (tobe). Programul complet poate fi consultat pe www.garana-jazz.ro.

Jazz ”fabricat in Romania” la Hanul La Rascruce si Biserica Catolica Valiug
Cele mai curajoase proiecte de jazz romanesc ocupa un loc de seama la Garana 2016. Printre acestea se numara Raul Kusak, Sebastian Spanache Trio, Jazzybit, Nicu Patoi & Platonic Band sau TROMPETRE, grup inedit al carui miez este trompetistul timisorean Petre Ionutescu, alaturi de prietenii Artur Balogh (chitara bass), DJ-ul Alin Constantin (K-lu), percutionistul Sergiu Catana si Gabriel Almasi (chitara). Experimente muzicale romanesti la cea mai inalta calitate vor putea fi descoperite de public in 2 locatii inedite: scena Hanul la Rascruce si scena amenjata in biserica catolica din satul Valiug.

Trei scene si 90 de artisti la editia aniversara
intr-o formula concentrata pe durata a cinci zile, Garana Jazz Festival 2016 pune in valoare mostenirea naturala a imprejurimilor spectuloase in care se desfasoara festivalul. Muzica se va auzi pe trei scene, amenajate in Poiana Lupului, Hanul La Rascruce si Biserca Catolica din satul Valiug. Printre artistii ce vor cunoaste publicul roman intre 7 si 11 iulie se numara Jack Dejohnette (USA), Yuri Honing Acoustic Quartet (Olanda), Kari Ikonen Trio (Finlanda/ Armenia), Magnus Öström Band (Suedia), FOOD (Marea Britanie, Norvegia), Nils Petter Molvær Quartet (Norvegia) si Louis Sclavis Trio (Franta).
Biletele pentru Garana Jazz Festival 2016 pot fi cumparate online, pe site-ul biletmaster.ro, in trei variante: bilet de 1 zi, la pretul de 90 de lei, festival pass pentru 4 zile, la pretul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la pretul de 400 de lei. Biletele si abonamentele pot fi cumparate si la fata locului, din Poiana Lupului, in limita locurilor disponibile. Mai multe detalii pe www.garana-jazz.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.