Legendara trupa Phoenix ar putea avea un muzeu la Timisoara

TIMISOARA. Propunere surpriza a Consiliului Judetean Timis. Legendara trupa Phoenix, cea care a scris o pagina importanta in istoria muzicii romanesti si este un simbol al Timisoarei, ar putea avea un muzeu in Bastionul Theresia.

Respectam istoria Timisoarei si cred ca avem datoria de a ne promova valorile, de aceea, in plenul Consiliului Judetean voi sustine alocarea unui spatiu în cadrul Bastionului Theresia pentru realizarea unui muzeu al legendarei trupe rock Phoenix.
Astazi a fost publicat proiectul de hotarare conform caruia spatiul expozitional va trece in administrarea Muzeului National al Banatului incepand cu data de 1 iulie 2024. Votul consilierilor judeteni va fi in cadrul plenului ordinar, pana atunci, asteptam parerile timisorenilor despre cum putem operationaliza mai bine cei 160 mp.
Vrem sa pastram memoria modului în care trupa Phoenix a deschis drumuri în muzica si a dus spiritul Timisoarei la cel mai înalt nivel„, a transmis vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa.

Phoenix, una dintre primele trupe de muzica rock din Romania, a demonstrat si demonstreaza in continuare, ca este un reper in existenta si spiritul orasului Timisoara.

In 1961, legendarii Nicu Covaci si Bela Kamocsa au pus bazele unei formatii dupa „modelul” The Shadows. Un an mai tarziu, infiinteaza trupa „Sfintii”, in cadrul brigazii artistice de elevi de la scoala Gimnaziala nr. 2 din Timisoara. Titulatura initiala a fost schimbata in „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritatile vremii. Prima compozitie proprie a fost piesa „Stiu ca ma iubesti si tu”, inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari: „Bun e vinul ghiurghiuliu” si „Padure, padure”, care au fost primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.

Phoenix a hranit spiritual generatii de romani, a lansat mari muzicieni si piese nemuritoare. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formatiei pornind de la muzica beat, rock psihedelic, hard rock, ajungand la etno – rock. Piese celebre au fost si inca sunt fredonate de generatii intregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta” sunt capodopere, care inca scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Noi nu avem funcțional muzeul național dar facem altele… Nu sunt contra acestor demersuri privitoare la trupa Phoenix dar consider că timișorenii au fost privați prea multișor de instituția de cultură a Muzeului Național al Banatului, în deosebi clădirea Castel Huniade. Nu este normal ca în asemenea oraș cu istoric cultural să ai niște expoziții într-un pod trist.

  2. Sa le facă muzeu cei din străinătate unde au plecat,nu au stat cu noi aici sa mince salam cu soia.Ar fi sfidător fata de noi rămași aici

    • doamnelor si domnilor, motivul pentru care Timișoara nu are muzeu… lipsa salamului cu soia din alimentatie
      si litera î substituind â

      #poftim cultura

      #🤪

      • du-te mai Fake si fa-ti update la android pe iphone.

        #pawasonic

        #🤪

  3. Mai ales față de tine care ai rămas aici și în urmă mental ,ești un model emblematic .

  4. In curand si Poli o sa aiba muzeu, atat mai ramane de istoria si elementele acestui oras, Muzee pt X si Y pe care nu le viziteaza nici draq