Lampioane tricolore la Timisoara pentru aniversarea unirii Basarabiei cu Romania! ‘Pana in 2018, Republica Moldova se va uni cu tara!’, sustine Platforma Actiunea 2012

TIMISOARA. Militantii revenirii Republicii Moldova la patria-mama au inclus si Timisoara in randul celor 40 de orase de pe ambele maluri ale Prutului unde s-a marcat, prin lansarea de lampioane tricolore, aniversarea a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.

Astfel, de la ora 19, in Parcul Rozelor, reprezentantii Platformei unioniste Actiunea 2012 au lansat 27 de lampioane tricolore in semn de solidaritate cu toti romanii care sustin refacerea Romaniei Mari.

“Pe fondul contextului national extrem de prielnic, sustinem unirea Basarabiei cu Romania si crearea unui stat puternic, reintregit. Este pentru prima oara cand aceasta actiune pro-unionista se organizeaza si la Timisoara, in acelasi timp ce alte 39 de orase de pe ambele parti ale Prutului. Platforma unionista Actiunea 2012 are ca scop crearea at 127.000 de semnaturi pentru elaborarea unei legi de catre Parlamentul Romaniei care sa adtuturor conditiilor ca, pana in 2018, Basarabia sa revina la patria-mama. In perspectiva acestui moment istoric, asteptat de peste 70 la suta dintre romanii de pe ambele maluri ale Prutului, am adunuca o serie de facilitati pentru cetatenii moldoveni in Romania. Astfel, cerem eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni care doresc sa calatoreasca in Romania, mai multe burse pentru studentii moldoveni care doresc sa studieze aici, eliminarea garantiei de 500 de euro ce trebuie prezentata la solicitarea vizei pentru Romania, dar si liberul comert intre cele doua state romanesti”, ne-a declarat Victor Sarbu, student basarabean la Universitatea Politehnica Timisoara, liderul Filialei Timis a Platformei Actiuea 2012.

In opinia sa, curentul unionist este in crestere, atat in Republica Moldova, cat si in Romania, iar unirea nu va fi decat un act istoric de dreptate.

“In Timisoara ne-a fost mai greu sa adunam semnaturi pentru promovarea Legii privind statutul cetatenilor Republicii Moldova pe teritoriul Romaniei din cauza refuzului primarului Nicolae Robu de a ne autoriza anumite puncte de colectare a semnaturilor. Spre exemplu, in Piata Libertatii ni s-a spus ca nu se poate autoriza o astfel de actiune din cauza santierului reabilitarii, in timp ce grupului de cantareti indieni li s-a permis sa se desfasoare!”, a mai precizat Victor Sarbu, dezvaluind ca la Timisoara s-au adunat doar 760 de semnaturi, in timp ce, spre exemplu, la Calarasi s-au adunat 7.000 de semnaturi, iar la Bucuresti – peste 23.000.

“Sustin revenirea Basarabiei la Romania Mare, indiferent de consecintele economice pe termen mediu sau lung. Asa s-ar face o dreptate istorica”, spune si timisoreanul Alexandru Coras, elev al Liceului “Vlad Tepes”, care recent s-a inscris in Platforma Actiunea 2012. De asemenea, din grupul de initiativa al actiunii “Lampionul unionist” au mai facut parte Oana Fornade, secretar Filiala Timis a Platformei Actiunea 2012, Laurentiu Matusa, elev la Liceul “Vlad Tepes”, Darius Ienci, student, fost campiona national la karate, Victor Ciovirnache, inginer electronist si Alexandru Lup, inginer.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. o mica rectificare la articol va rog! Alexandru Lup este numele meu .multumesc!