In prima zi a noului an se sarbatoreste Sfantul Vasile. Aproape 594.000 de romani, majoritatea barbati, isi sarbatoresc onomastica cu aceasta ocazie. Ziua este marcata de ritualuri menite sa aduca noroc casei sau sa prezica viitorul.
Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI 593.906 de cetateni romani, dintre care 505.906 barbati si 88.000 de femei, poarta numele Sfantului Vasile. Din totalul romancelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 – Vasilca, 557 – Vasila, iar 947 – Sica.
Majoritatea barbatilor care isi sarbatoresc onomastica respectiv 484.541, se numesc Vasile, 20.228 – Vasilica, 229 – Silica, iar 80 – Vasi.
Cele mai multe obiceiuri legate de prima sarbatoare din an au ca scop atragerea fertilitatii si bogatiei.
Obiceiurile ce au drept scop uratul in prima zi din an revin la domeniul fundamental al vietii omului simplu de la tara: muncile agricole, fertilitatea campului, roadele bogate etc. Astfel, „Semanatul”, „Plugusorul”, „Plugul cel Mare” si „Vasilica” sunt cele mai importante texte „magice” care se rostesc in prima zi a anului si au o valoare colectiva puternica. De asemenea, in categoria manifestarilor colective bazate pe principiile „magiei primei zile” se integreaza si textele ce ureaza bunastare fizica si materiala individului: „Sorcova” sau colindele de Sfantul Vasile.
In traditia populara se mai spune ca asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.
Tot in ziua de Sfantul Vasile se zice ca e bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat vin cat va bea omul in aceasta zi, atat sange va avea in obraz in timpul anului.
In ziua de Anul Nou, copiii umbla cu Sorcova din casa in casa, in special pe la cunoscuti. Sorcova este un substitut al divinitatii fitomorfe, invocata de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviti viata lunga, sanatate si prosperitate.
Si in ceea ce priveste vremea, traditia populara are numeroase interpretari. Astfel, conform traditiilor, cum e ziua de Anul Nou asa va fi tot anul: bun sau rau.
Sfantul Vasile cel Mare, sarbatorit in prima zi a anului nou, a trait intre anii 330 si 379, in vremea imparatului Constantin.