La Multi Ani, Timisoara! 103 ani de cand trupele romanesti intrau in oras, in 3 August, si era instaurata administratia romaneasca. Povestea zilei orasului

TIMISOARA. Primul Razboi Mondial se incheiase, Marile Imperii se prabuseau, iar granitele Europei urmau sa fie redefinite. Asta se intampla si in Banat, odata cu data de 3 August. Era ziua in care trupele romanesti intrau in Timisoara, cea in care administratia romaneasca era instalata aici si cea in care era consfiintita unirea Banatului cu Romania.

In urma cu mai bine de un secol, se incheiau doi ani teribili, de cand Regatul Romaniei intrase in Primul Razboi Mondial alaturi de fortele Antantei, si, cu toate ca Puterile Centrale erau aproape invinse, conflagratia nu se incheiase pe deplin in cancelariile Europei. Intre timp, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Transilvania se unise cu Regatul si lua nastere Romania Mare, care avea sa fie recunoscuta mai apoi in urma tratatelor de pace.

Cu doar cateva saptamani inainte, in 15 noiembrie, militarii sarbi intrau in Timisoara, urmati de trupe franceze, conduse de generalul Gambetta, care aveau rolul de a asigura pacea in zona, dupa ce prabusirea Imperiuui Austro-Ungar a fost un motiv intemeiat pentru Regatul sarbo-croato-sloven sa revendice intreg Banatul.

Administratia sarba prelua controlul provinciei, si avea sa ramana aproape 8 luni de zile.

Au urmat negocieri dure intre romani si sarbi pentru Banatul istoric, arbitrate de americani, francezi şi britanici. Intr-un final, Comisia Teritoriala accepta propunerea ca linia de demarcatie sa porneasca de la gurile Muresului si in linie diagonala sa ajunga la Dunare langa Bazias. In cadrul Conferintei de Pace de la Paris, in 22 iunie 1919, Consiliul Suprem decide divizarea Banatului.

La jumatatea lunii iulie, la Timisoara ajung mandatarii Consiliului Dirigent al Romanilor de la Sbiu, care trebuia sa convina cu trupele sarbe si franceze asupra unui calendar al retragerii acestora din Banat. Trupele sarbe si incep sa se retraga, iar la 27 iulie ultimele subunitati parasesc Timisoara.

A doua zi dimineata, insotit de generalul De Tournadre şi de dr. G. Craciun, dr. Aurel Cosma in calitate de prefect s‑a prezentat la Primaria orasului, care functiona in acel timp in Piata Libertatii. Cu acest prilej, el l‑a informat oficial pe primarul Geml József ca a preluat administratia judetului, interimarul orasului si l‑a somat totodata sa‑si continuie in conditii normale activitatea alaturi de toti colaboratorii. Membrii delegatiei s‑au deplasat apoi intr‑un elegant automobil pavoazat cu drapelele Frantei si Romaniei la sediul Prefecturii, in Piata Unirii. Aici, ei au constatat ca prefectul ing. Martin Filipon, instalat de catre sarbi la 20 februarie 1919, parasise pe furis localitatea. In aceasta situatie, a fost luata legatura cu loctiitorul acestuia, „alispanul” Ferenczy Sándor. Ca si primarului, si lui i s‑a adus la cunostinta ca incepand cu acea zi, in judet functioneaza o noua administratie romaneasca. In sfarsit, delegatia a poposit la sediul politiei orasenesti. Aici s‑a dispus inlocuirea comandantului M. Jivanovici cu Eusebiu Stoica, locotenent in armata romana„, scrie banatulistorievie.ro.

In data de 3 August, militarii romani, condusi de colonelul Virgil Economu, intrau in Timisoara, fiind primiti de prefectul Aurel Cosma, primarul Jozsef Geml si alte oficialitati ale orasului.

Duminica, in 3 august 1919, trupele romane, sub comanda colonelului Economu intra in Timisoara, in urale nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrearea se face la 8.30 dimineata pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili dreptatea istorica. Multimea, insotita de crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele judetului subprefectul, in numele sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar al ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretoia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc la Timisoara, venind dispre Arad I. Bratianu, prim-ministru, si Stefan Cicio Pop, ministru in consiliul dirigent„, se arata in volumul „Timisoara, monografie istorica”, scris de Nicolae Iliesiu.

Povestea unirii Banatului cu Romania nu avea sa se incheie insa aici. Dupa semnarea tratatelor de pace de dupa razboi, Banatul a fost impartit in 3 parti, dintre care doua au revenit Romaniei, iar una Regatulul Sarbilor si Croatilor. La o saptamana de la instaurarea administratiei romanesti in Banat, la Timisoara are loc o mare adunare populara, pe modelul celei din urma cu 8 luni de la Alba Iulia. 40.000 de oameni s-au adunat la Timisoara, iar in urma acestui eveniment a fost adoptata o Rezolutie cu mai multe puncte.

1. Declaram unirea pe vecie a intregului Banat cu Statul roman sub sceptrul dinastiei romane.
2. Juram credinta si supunere M.S. Regelui Ferdinand I, domnitorul tuturor romanilor.
3. Aducem omagiile noastre glorioasei armate romane pentru mareata opera si jertfa depusa pe altarul dezrobirii noastre de sub jugul de o mie de ani, pentru invingerea bolsevismului maghiar si pentru intrarea triumfala in capitala Ungariei.
4. Luam cu multumirea la cunostinta hotararile Suveranului nostru si a sfetnicilor sai de a impune tuturor respectarea drepturilor istorice, teritoriale si suverane ale statului si neamului romanesc.
5. Pretindem respectarea tratatului din 4 august 1916, încheiat de catre Regatul roman cu marile puteri aliate, pretindem intreaga provincie „Banatul” cu hotarele sale naturale Dunarea, Tisa si Muresul, din punct de vedere istoric, etnografic si economic, protestam prin urmare contra oricarei incercari de schimbare arbitrara a hotarelor Romaniei Mari.
6. Protestam contra oricarei incercari de a stirbi, sub orice pretext, suveranitatea neamului si statului romanesc, contra oricarui amestec în chestiunile interne ale statului roman„, scrie timpul.md.

Ziua de 3 August 1919 este prezenta in Timisoara si prin denumirea data unui bulevard, cel care face legatura intre Podul Decebal si Piata Traian.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Partidul Salvati Detinuti spune:

  103 ANII DE CAND NE CONDUC SUDISTI .
  Trist ca de atunci Banatul a involuat cu conducere de la bucuresti unde pompam banii ca prostii si politicinei loacli sclavi nu se bat ptr judetul lor .

 2. Vasile Olteanu spune:

  adevarat greiesti , atunci au venit verisori mei mexicani din sud sa se minuneze ca nu aveti bordeie din pamant si wc in fundul curtii.

 3. Fritz huiduit spune:

  TVR Timișoara a dat o știre din care a cenzurat huiduielile. Ca și cum n-ar fi fost. Minciună prin omisiune. Ce poate fi mai bolșevic?

  La 32 de ani de la moartea primilor români în revoluția anticomunistă, la Timișoara, conducerea locală a principalului post național așa a înțeles să aniverseze sacrificiul lor pentru libertate și ziua orașului: prin cenzură. La fel ca și în 1989.

 4. Belzebut spune:

  De ce a fost huiduit Fritz ? In nici un caz pentru ca este incompetent si periculos pentru Timisoara. Atunci de ce ?

  • @Belzebut spune:

   a fost huiduit ca nu a dat gratis neste mici cum se face prin sud de ziua orasului ….din pacate „‘civilizatia” din sud se vede din ce in ce mai des in trafic in comportamentul nesimtit al unora ‘. OLTENI GO EAST

 5. ghitza spune:

  se vede in tot banatul constructiile si organizarea Austro-Ungara.daca pompam la VIENNA era altceva.in timisoara majoritatea locuintelor aveau baie cu apa curenta WC-uri canalizare …

  • Oare CUM ARĂTA TIMISOARA DACA RAMINEA LA AUSTROUNGARI? spune:

   Ne-au DISTRUS CU UNIREA LUI PEȘTE…NE-A CONDAMNAT LA BALCANISM și PROMISCUITATE.
   Nici chiar un neamț ca Fritz nu mai poate schimba mare lucru. E prins în gheara oltenească…
   Cei drept că nici nu se ostenește el să impună MODELUL GERMAN. Mai mult isi vede de cariera lui personală

   • Unualtu spune:

    Ma, prostani, pe care nu va duce mintea! Mexicanii s au bagat peste tot pentru ca au fost lasati, asa cum dupa 89 nu ne au furat strainii, ne am vandut noi! Iar daca eram in continuare la ungurieni, tot ca pe niste vite ne tratau, tot slugi eram. N aveam azi nimic, cum n am avut nici atunci. Ei aveau, cu munca tuturor! Cum sa ti glorifici vremelnicii asupritori?!? Pic de demnitate nu aveti

 6. ghitza spune:

  toti cei care ii primeau cu urale pe invadatorii venist din sud-est , erau adusi cu cateva zile inaintea momentului unirii tot din sud-estul tarii.localnicilor li se rupea sufletul de durere!

 7. George spune:

  Ce unire? Tot o dati cu unirea Banatului…pai daca o parte este in Serbia? Sa intelegem ca Banatul Sarbesc este in Romania si nu stim?

 8. 314zde_PSD spune:

  cum intra postaci pesedeu in actiune …Fritz huiduit pai si normnal cand e o actiune gratis si normal ca vin si fripturisti de serviciu care huiduie la comanda

 9. 103 de prostie spune:

  103 ani de cand suntem condusi de oameni care dau 2 banii pe zona asta . Politicieni locali sunt ca vasali cand merg la bucuresti nu se bat ptr oras / judet . Nica &Tabara 2 flausati din noua genaratie care nu au realizat nimci ….Fritzache altul care se agita dar cu USL la putere e mort din pct de vedere politic , blocheaza tot stadion , sala polivalenta , centura ….sunt istorie .

 10. hastag spune:

  primarule ti-ai luat numai ovatii cand ai urcat pe scena , a fost ca atunci cand ai sarbatorit cu sampanie castigarea alegerilor , ai mirosit in parc numai parfumul de trandafiri si ai vazut numai verdeata in ochi , ti-a placut cum arata parcul?? ai incercat sa faci bai de multime dar s-a intors totul impotriva ta , de ce??? pentru ca tu si echipa de someri adusa in fruntea administartiei ai adus numai verdeata si curatenie in orasul asta , la fel va arata si cand vom fi capiatala culturala !!! primare esti primul huiduit in acest oras , nici un predecesor al tau nu am mai fost huiduit ca tine !!! FELICITARI PENTRU DISCURS AI VORBIT CATEVA SECUNDE SI HUIDUIELI MULTE MULTE!!!

 11. POLI_Giroc spune:

  sa vina ultracinstitul ROBU sa-l apaludam …degeaba sa diluat populatia si civilizatia e istorie prin zona asta .

 12. of spune:

  Foarte multe acuze nefondate de solutii pertinente.
  Trece timpu si potentialul generatiei care „inlocuieste” coruptia se complace intr-o mica evaziune si multa ura ca asa fac adultii din jur.
  Cei care ne spala banii si drepturile sub aripa statului au invatat de la sistem, tac si supravegheaza prezentul pentru ca asa viitorul e asigurat de functie.
  Comunitatea se dizolva din probleme cu borduri si primari de carton, de care nu se plange nimeni care sa nu fie cumparabil cu un pachet de cafea.
  E bine ca plangerile nu se materializeaza nici macar intr-o miime de birocratie, revolutia e departe, totu merge ca uns pentru cine trebuie.

 13. Numai prostii pe aici spune:

  Cred că marele regret al Timişoarei în era postdecembristă este faptul că n-a avut politicienii redutabili care să impună la Bucureşti vocea şi spiritul oraşului

  • Bratianu spune:

   Ce să impuneți voi la București, pârliților?! Spiritul ”maroniu” al orașului vostru infect, spiritul lui Cârpaci și al lui Fritz?! Nu ajunge că ne trimiteți (voi, banatustanezii, împreună cu ceilalți țărănoi nespălați, ardelenii) toate gunoaiele în sud, gunoaie care ajung la cerșit pe străzi, dar și la Cotroceni și prin ministere?! Brătianu e vinovat că nu a curățat Ardealul și Banatul imediat după ce le-a smuls cu forța armelor din ghearele asiaticilor în 1919, trebuia să expedieze la Büdöspesta toate leprele băștinașe!

   • @Bratianu spune:

    Mai tampitule, prin ceea ce spui arăți ca esti de o prostie rară. Cum sa trimiți la Budapesta ” bastinasii” ? Tampitule! Băștinașii acestorc tinuturi sunt ardelenii si banatenii care v- au adus voua limba romana. Daca nu era Scoala Ardeleana, astazi ati fi scris si vorbit ca romanii din Transnistria. Adică pe jumătate in slavonz, pe jumătate in latina, dar alfabetul era ala chirilic Esti un jeg ordinar. Pana nici Victor Orban nu ar fi spus asemenea tampenii. Mai zici ca esti roman?

 14. AURolacii spune:

  ELIBERATI TUNELURILE DACICE SA PLECAM SPRE SUD .

 15. Robert Nedelcu spune:

  103 de saracie si noi tot votam cu hotii

 16. adam spune:

  Orasu era populat 50% de nemti 50% de unguri. de aia era civilizat. Civilizatia e data de populatie nu de ziduri. zidurile se construiesc/darama dupa nevoi. Si Berlinu in 30 de ani o sa arate ca Istambulu

  • @adam spune:

   Mai madame, asa era pe vremea ta. Tu erai 50% si Eva era 50%. In 1918 in Timisoara nu era asa. Daca esti prost, stai acasa. Stii tu unde ! Pana la 1716 Banatul Timisoara era pasalac, deci avea tot sistemul turcesc, inclusiv armata. Spre deosebire de Ardeal unde populatia era „supusa” sultanului. Adica se platea un bir, si in rest era o organizare proprie. Asa se explica faptul ca dupa eliberarea de sub turci, austriecii au reconstruit cetatea Timișoarei si au colonizat acest teritoriu. Evident in orasul Timisoara populatia majoritară era de origine germană. Ungurii nu au participat la eliberarea cetatii Timisoarei si nici a Banatului . Asa se explica faptul ca ei sunt mai putini in Banat decat in Ardeal. Au fost colonizati tarziu, mai ales după compromisul austro- maghiar, 1867, de cand s-a numit imperiu austro maghiar. Deci romanii erau pe la sate, asa cum a fost intreaga istorie a acestui neam, neinteresat de formarea unei organizări statale. Cand s-au trezit si ei ( după 1330) vecinii erau mai puternici si si-au facut statul lor. Vezi ungurii, bulgarii, polonezii, rusii si chiar sârbii, iar mai jos grecii care au distrus populatia băștinași, aromânii. Sa revin, în 1918 erau in Timisoara 32 000 de germani, 28 000 de unguri, 8000 de români, si aproape tot atâția sârbi si evrei. Prin urmare nicio națiune nu era majoritară. Abia după 1950 Romanii au devenit majoritari. Populatia românească de la sate, dar și din alte parti a venit in Timisoara. Pana si ASTAZI mai mult de jumătate din populația Timișoarei nu s- a născut în Timisoara. Asa ca fii destept! Nu te lasa păcălit de „nationalism” caci o sa pari prost.

   • Adam spune:

    … A început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIII-lea, devenind pentru scurt timp şi capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, şi pentru aproape două secole a devenit un important centru militar turcesc. În 1716 istoria Timişoarei a luat o puternică întorsătură, când cetatea a fost cucerită de Imperiul Habsburgic şi a început reconstrucţia şi dezvoltarea oraşului drept capitală a Banatului.

    Romanii din banat, in marea lor majoritate sunt veniti din oltenia dupa cucerirea otomana. Si urmatoarea tura, dupa 1918.

    • @Adam spune:

     Asa Adame, dupa teoria ta, romanii din Banat sunt olteni veniti dupa cucerirea otomana! Eu sunt ardelean si dupa teroria ta probabil si ardelenii sunt olteni veniti in Ardeal, tot dupa cucerirea otomana. Bihorul a fost pasalac turcesc intre 1660 si 1692. In 32 de ani s-a umplut de olteni. Ba s-au dus si in Ungaria la Debrecen si Gyla. Au mai ramas cateva mii. Fi-mi-ar al dracului neamul! Nu stiam de ce sunt asa destept! Sunt oltean ! Hahahhahahaha! Acum stau si-mi bat capul cum o fi ajuns (romanii) oltenii in Maramuresul istoric? Ala de dincolo de Tisa, care acum este in Ucraina.Dar in Transnistria? Poate-mi spui tu holtene!

 17. Jack spune:

  Si M… Fritz!

 18. NICA Pavarotti spune:

  mai bine cantam eu cu Nicu Robu si nu era scandal ….un deliciu .

 19. Daxa Paxa spune:

  De ce prezentati articolul ca si cum ar fi ceva de sarbatorit? Este o zi de doliu, ziua in care regiunea a ajuns sub papucul conducerii sudistilor, oras invadat de nesimtiti, inculti, badarani si hoti veniti din zonele rurale sudice, inainte timisoara era plina de maghiari si nemti

 20. 3AUG spune:

  Ziua invadari oltenilor in Banat

 21. vand Golf 4 spune:

  Bun venit in Oltenistan !!! 103 ani de la cucerirea Banatului de catre Oltenia .

 22. Gogu spune:

  „103 ani de cand trupele romanesti intrau in oras…” Mai bine nu intrau niciodata!

 23. Gelu spune:

  Ziua in care am scapat de mizeria ungureasca! Atat romanii, cat si svabii le-au dat atunci un sut in dos migrantilor asiatici.

 24. tramvaiu tras de iapa lu voda spune:

  Sunteti visu umed a coruptilor care ne conduc :))
  Va certati ca niste pietari pe situatii expirate de secole..
  Ura asta ancestrala nu rezolva probleme prezente ca nu merge cu genocidu si banatenii nu sunt rasa pura blestemata.
  De bine de rau traim tot in capitalism americanesc corupt de nepotism sistematic ca nu a mers istoria cum voiam noi.
  Aia e.
  Cu xenofobie si lipsa deplina de toleranta schimbarea ramane in 89 cand s-a putut calca peste trecut pentru un scop comun.
  Bartai adultu e razboinic la tastatura pentru un pulau cu cascheta care putea sa fie oricine a omis istoria sa il declare. Tristut.

 25. sorin spune:

  ii bine ca asa au venit oltenii sa civilizeze aceasta zona. Fara olteni, moldoveni si alte regiuni erati ca Resita.🤣🤣 Timisoara este singura insula de prosperitate din Banat cum te indepartezi 30 de km de Timisoara in orice directie vezi o saracie lucie demna de Caras – vecina in clasament cu Vaslui ca si poli de saracie.

 26. Paul spune:

  La Alba Iulia nici nu sa cerut unirea, e fost o oportunitate dar şi un pericol de război cu Serbia. Mai bine rămânea republica.