Noutati :

La Multi Ani, Timisoara! 102 ani de cand trupele romanesti intrau in oras la 3 August si era instaurata administratia romaneasca. Povestea zilei orasului

3 august, 2021 - 07:15 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
37

TIMISOARA. Primul Razboi Mondial se incheiase, Marile Imperii se prabuseau, iar granitele Europei urmau sa fie redefinite. Asta se intampla si in Banat, odata cu data de 3 August. Era ziua in care trupele romanesti intrau in Timisoara, cea in care administratia romaneasca era instalata aici si cea in care era consfiintita unirea Banatului cu Romania.

In urma cu mai bine de un secol se incheiau doi ani teribili, de cand Regatul Romaniei intrase in Primul Razboi Mondial alaturi de fortele Antantei, si cu toate ca Puterile Centrale erau aproape invinse, conflagratia nu se incheiase pe deplin in cancelariile Europei. Intre timp, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Transilvania se unise cu Regatul si lua nastere Romania Mare, care avea sa fie recunoscuta mai apoi in urma tratatelor de pace.

Cu doar cateva saptamani inainte, in 15 noiembrie, militarii sarbi intrau in Timisoara, urmati de trupe franceze, conduse de generalul Gambetta, care aveau rolul de a asigura pacea in zona, dupa ce prabusirea Imperiuui Austro-Ungar a fost un motiv intemeiat pentru Regatul sarbo-croato-sloven sa revendice intreg Banatul.

Administratia sarba prelua controlul provinciei, si avea sa ramana aproape 8 luni de zile.


Au urmat negocieri dure intre romani si sarbi pentru Banatul istoric, arbitrate de americani, francezi şi britanici. Intr-un final, Comisia Teritoriala accepta propunerea ca linia de demarcatie sa porneasca de la gurile Muresului si in linie diagonala sa ajunga la Dunare langa Bazias. In cadrul Conferintei de Pace de la Paris, in 22 iunie 1919, Consiliul Suprem decide divizarea Banatului.

La jumatatea lunii iulie, la Timisoara ajung mandatarii Consiliului Dirigent al Romanilor de la Sbiu, care trebuia sa convina cu trupele sarbe si franceze asupra unui calendar al retragerii acestora din Banat. Trupele sarbe si incep sa se retraga, iar la 27 iulie ultimele subunitati parasesc Timisoara.

A doua zi dimineata, insotit de generalul De Tournadre şi de dr. G. Craciun, dr. Aurel Cosma in calitate de prefect s‑a prezentat la Primaria orasului, care functiona in acel timp in Piata Libertatii. Cu acest prilej, el l‑a informat oficial pe primarul Geml József ca a preluat administratia judetului, interimarul orasului si l‑a somat totodata sa‑si continuie in conditii normale activitatea alaturi de toti colaboratorii. Membrii delegatiei s‑au deplasat apoi intr‑un elegant automobil pavoazat cu drapelele Frantei si Romaniei la sediul Prefecturii, in Piata Unirii. Aici, ei au constatat ca prefectul ing. Martin Filipon, instalat de catre sarbi la 20 februarie 1919, parasise pe furis localitatea. In aceasta situatie, a fost luata legatura cu loctiitorul acestuia, „alispanul” Ferenczy Sándor. Ca si primarului, si lui i s‑a adus la cunostinta ca incepand cu acea zi, in judet functioneaza o noua administratie romaneasca. In sfarsit, delegatia a poposit la sediul politiei orasenesti. Aici s‑a dispus inlocuirea comandantului M. Jivanovici cu Eusebiu Stoica, locotenent in armata romana„, scrie banatulistorievie.ro.

In data de 3 August, militarii romani, condusi de colonelul Virgil Economu, intrau in Timisoara, fiind primiti de prefectul Aurel Cosma, primarul Jozsef Geml si alte oficialitati ale orasului.

Duminica, in 3 august 1919, trupele romane, sub comanda colonelului Economu intra in Timisoara, in urale nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrearea se face la 8.30 dimineata pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili dreptatea istorica. Multimea, insotita de crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele judetului subprefectul, in numele sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar al ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretoia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc la Timisoara, venind dispre Arad I. Bratianu, prim-ministru, si Stefan Cicio Pop, ministru in consiliul dirigent„, se arata in volumul „Timisoara, monografie istorica”, scris de Nicolae Iliesiu.

Povestea unirii Banatului cu Romania nu avea sa se incheie insa aici. Dupa semnarea tratatelor de pace de dupa razboi, Banatul a fost impartit in 3 parti, dintre care doua au revenit Romaniei, iar una Regatulul Sarbilor si Croatilor. La o saptamana de la instaurarea administratiei romanesti in Banat, la Timisoara are loc o mare adunare populara, pe modelul celei din urma cu 8 luni de la Alba Iulia. 40.000 de oameni s-au adunat la Timisoara, iar in urma acestui eveniment a fost adoptata o Rezolutie cu mai multe puncte.

1. Declaram unirea pe vecie a intregului Banat cu Statul roman sub sceptrul dinastiei romane.
2. Juram credinta si supunere M.S. Regelui Ferdinand I, domnitorul tuturor romanilor.
3. Aducem omagiile noastre glorioasei armate romane pentru mareata opera si jertfa depusa pe altarul dezrobirii noastre de sub jugul de o mie de ani, pentru invingerea bolsevismului maghiar si pentru intrarea triumfala in capitala Ungariei.
4. Luam cu multumirea la cunostinta hotararile Suveranului nostru si a sfetnicilor sai de a impune tuturor respectarea drepturilor istorice, teritoriale si suverane ale statului si neamului romanesc.
5. Pretindem respectarea tratatului din 4 august 1916, încheiat de catre Regatul roman cu marile puteri aliate, pretindem intreaga provincie „Banatul” cu hotarele sale naturale Dunarea, Tisa si Muresul, din punct de vedere istoric, etnografic si economic, protestam prin urmare contra oricarei incercari de schimbare arbitrara a hotarelor Romaniei Mari.
6. Protestam contra oricarei incercari de a stirbi, sub orice pretext, suveranitatea neamului si statului romanesc, contra oricarui amestec în chestiunile interne ale statului roman„, scrie timpul.md.

Ziua de 3 august 1919 este prezenta in Timisoara si prin denumirea data unui bulevard, cel care face legatura intre Podul Decebal si Piata Traian. Strada are 666,19 metri si in 2014 au fost facute ultimele interventii de reabilitare aici, cand a fost asfaltat trotuarul pe o lungime de 90 de metri.

Trei zile de sarbatoare la Timisoara

In acest an evenimentele de Ziua Timisoarei au inceput inca din 1 August, cu expozitii, concerte, depunere de coroane si reconstituiri istorice.

In 3 august, pe langa festivitatile oficiale ce se vor desfasura in Piata Unirii, incepand cu ora 10.30, va avea loc un amplu program artistic sustinut de catre Filarmonica Banatul si corul Voces Timisienses (ora 18.00, in Piata Unirii), Opera Nationala Romana din Timisoara (ora 20.00, Piata Libertatii) si Zoli Toth, cu proiectul vocal-simfonic ,,Better Together” (ora 22.00, in Piata Unirii).

Evenimentele de Ziua Timisoarei se vor derula si in cartiere si vor consta din tururi ghidate, ateliere si materiale educative despre istoria cartierelor Timisoarei.

Ziua de 3 august a fost stabilita drept Ziua Timisoarei prin Hotararea de Consiliu Local 217 din 1999.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 37comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. La … buna vedere !

 2. Felicitari Asociatiei „Eugeniu de Savoya”!
  Traiasca Romania Mare!

 3. inca doi politisti implicati in suprimarea revoltei de la casa alba, s-au sinucis.. Mao si Josif sunt mandrii de urmasii lor

 4. Dooooamne cu ne-am ales, dupa acest maaaare triumf. Priviti in jur:s-a ales praful din Timisoara si din tot Banatul! Balcanizare, hotie, jaf organizat, nepotism si smechereala – cu asta ne-am pricopsit dupa 3 august 1919…. Transilvania si Banatul = colonia miticilor. Acesta este adevarul, restul e doar frectie la un picior de lemn.

  • Eu as spune ca s-a ales praful de Timisoara cu conducerea asta „germana” si „neoprogresista” si ma refer aici la Fritz si la USR…Tu nu stiu cu ce te-ai ales, cel mai probabil esti vreun ungur frustrat care nu a reusit sa realizeze nimic in viata si cauta scuze si vinovati in alta parte…

   • Nu stiu cine e, dar stiu cine sunt eu, si sunt de aceeasi parere. Romania si romanii nu au facut niciodata nimic bine. Ne-ar fi fost mult mai bine sa fim in Ungaria in loc de Romania. Am fi avut salarii mai mari, conditii mai bune, trai mai bun…

  • Asa este. 3-Aug-1919 este o zi trista pentru banateni.

 5. Teritoriu luat cu japca, restul e cancan.

 6. Daca nu luau miticii Banatul cu japca (multumita francezilor pe care i-au pupat in f**d) acum aveam granita la orsova si am fi scapat de multimea de necivilizati imigrati din gj, mh etc. (Mai sunt si exceptii printre ei, nu generalizam)

 7. S-a spart conducta pe bozgori progresisti pe opinia:)) Mai relaxati baieti, mai relaxati, fiindca Banatul este romanesc. Daca nu va place, bagati vreo 6-7 litrii in rezervor si mereti peste granita. E atat de simplu:)

  • Poți să bagi și tu câțiva litri în rezervor și să te duci înapoi de unde ai venit 😉

 8. Practic , s-au schimbat stapanii.
  Nu inteleg bucuria unora , generata de evenimentul trist de la 3 august 1919 .

 9. Foarte corecta prezentarea. Subscriu si vreau sa mentionez ca si strabunicul meu, banatean de munte, a dezertat din armata austriaca si s-a inrolat in Armata Romana pentru a lupta pentru Unire. Aproape in unanimitate, romanii banateni si-au dorit unirea cu Romania fiindca erau tratati ca cetateni de categoria a doua de catre guvernul de la Budapesta. Incultii care o tot ard cu Viena si cu austriecii sa puna mana pe carte fiindca dupa dualism, adica dupa 1867, Banatul a cazut sub hegemonia Budapestei si a ungurilor, care au inceput un amplu proces de maghiarizare, nu numai la noi dar si in Slovacia, Voivodina Sarbeasca, Rutenia etc… Cei care sunt „nostalgici” imperiali sunt fie ne-romani fie sunt total ne-educati. Tertium non datur!

  • Am uitat de dualism. Asa este, dupa ce au facut baietii split la Imperiu, incepusera sa impileze si mai dihai pe romani. Parca din cauza asta a fost si redactat Memorandumul, motiv pentru care Lucaciu, Ratiu si multi altii au infundat puscaria, bagati fiind de Franz Iosef (daca nu ma insel – corectati-ma daca aberez). Din nefericire, in cartile de istorie se vorbeste mult prea putin de rezistenta si indarjirea romanilor ardeleni, probabil asta fiind si motivul pentru care unii sunt nostalgici dupa vechea dieta.

   • De fapt, Lucaciu, Ratiu si ceilalti semanatari ai Memorandului au fost arestati de catre autoritatile maghiare si incarcerati la Szeged. Tot acolo, in perioada de dualism a fost incarcerat si poetul Octavian Goga. Asta ca sa ne fie foarte clar cam cat de bine le era romanilor cu administratia maghiara. Mai mult decat atat, un alt caz despre relele tratamente aplicate romanilor, este cel al generalului Traian Doda din Caransebes. Acesta a fost general in armata austriaca iar la pensie s-a intors in Caransebes si a devenit politician. A luptat pentru reinfintarea scolilor romanesti desfiintate de administratia maghiara ba chiar a luptat pentru infiintarea unui liceu romanesc la Caransebes (pe bani privati ai romanilor banateni). Din cauza acestor actiuni ale lui, administratia maghiara l-a trimis in judecata si l-a condamnat la inchisoare, trebuind sa intervina Franz Iosif si sa-l gratieze. Cam asta era draguta administratie maghiara si de asta stramosii nostrii au ales pe drept cuvant unirea cu patria mama, Romania!

 10. Nu am sa te contrazic intru-tot ( ar fi multe de spus ), dar sant convins ca sti ca si noi maghiarii am avut in imperiu , statut de cetateni de rangul doi . De aceea a izbugnit revolutia de la 1848 , iar interesele maghiarilor au coincis pana da un moment dat cu cele ale romanilor transilvaneni .

  Un lucru e cert si nu poate fi contestat de nimeni ; progresul tehnologic si cultural implementat de imperiu ,de care a beneficiat Banatul .
  Premiere la nivel European ca iluminatul public cu gaz si apoi electric , tranvaiul tras de cai , Statia de salvare , canalizarea raului Bega , Cartea funciara si multe altele .

  Cat despre Ungaria de acum , cred ca e destul sa treci granita si sa vezi cum arata un sat unguresc in comparatie cu un sat de dupa Orsova …

  • Asa este, nu te pot contrazice.

   Dar… De cate ori a fost jefuit Szolnok sau Beckescsaba de catre turci, tatari sau austrieci si de cate ori a fost ars Calafatul, Corabia, Giurgiul, Braila, Suceava, Iasiul, Galatiul si chiar Bucurestiul, trecut prin sabie tot si violate romancele? Citeam ce spunea Ioan Aurel Pop ca Ungaria si Austria au avut timp de a se dezvolta cultural, pentru ca romanii si sarbii se bateau cu turcii si cu tatarii. Practic, valahii si moldovenii faceau the dirty work al Europei cu 0 investitii papale sau occidentale (in schimb bagau placa cu atleti ai crestinatatii si alte bullshituri care nu tineau loc de sabii sau tunuri). Remember Iancu de Hunedoara care nu a fost ascultat la Varna si stim cu totii cum s-a incheiat marea cruciada a prostului ala de papa de a ajuns turcul la Timisoara. Sau cu Mircea cel Batran cand si-au mancat idiotii papara la Nicopole.
   Concluzie: e foarte greu sa pui semne de comparatie intre Romania si Ungaria, pentru ca am trecut prin contexte istorice complete diferite. Noi am avut un nebun de dictator in comunism care a distrus tot ce am avut noi mai sfant, voi ati scos-o la capat cu Imre totusi.
   Acum da, avem numai incompetenti si apatrizi si recunosc, Orban al vostru o fi el cam dictator, dar e patriot pana in maduva oaselor.

   Dar toti avem loc sub soare.
   Probabil ca la un moment dat nu ne vom considera superiori unii altora si vom invata unii de la altii ce e mai bun.
   Sper sa traiesc ziua aia,

   • „Dar toti avem loc sub soare.”

    Frumos spus …

    Parerea mea e ca lumea nu e impartita intre romani si unguri , evrei si arabi , albi si negri , catolici si musulmani.
    Din pacate lumea a fost si va fi impartita intre bogati si saraci .

    • …pai si atunci de ce te dai fata mare? Daca maghiarii erau cetateni de categoria a doua atunci romanii erau categoria a treia. Lasa victimizatea inutila si priveste realitatile in fata. Fii barbat nu carpa. Si apoi, pe perioada dualismului, maghiarii au taiat si au spanzurat pe teritoriile pe care au primit hegemonie, asa ca nu e tocmai frumos sa denaturezi adevarul istoric. Inclusiv punctul tau de vedere actual denota faptul ca traiesti inca in evul mediu si o intorci apoi ca la Plevna cu tautologia aia cu bogati si saraci. M-ar bucura sa aud de la etnicii maghiari mai mult sentiment european si dorinta de a trai intro Europa fara granite si nu intro Europa cu granite noi si multe. Dar de unde nu e nici bunul Dumnezeu nu cere…

    • Mda…

     Cred ca cuvintele rostite de Brancusi al vostru spun totul despre romani :

     V-am lasat saraci si prosti , v-am gasit si mai saraci si prosti !

 11. Aceasta ultima remarca a ta dovedeste cat esti de sarac… Brancusi este al nostru al tuturor, fiindca este demult considerat ca fiind universal. Dar daca totusi mai ai vreo impresie ca voi, ungurii extremisti, aveti cea mai mica umbra de „dreptate” in gandirea voastra micuta…iti recomand sa citesti articolele politice publicate de marele scriitor maghiar Jokai Mor privitoare la comportamentul total dezechilibrat al admi istratiei maghiare fata de romani…asta ca sa lucrez cu materialul clientului.

  • Jos labele de pe Brancusi!
   Si nu mai scoate din context fraze, ok ? Cand a scris asta rudelor sale din satul Colibita, s-a referit la lumea romaneasca de sub comunism, nicidecum la intreaga istorie romaneasca. Daca vrei s-o ardem pe jigniri, iti pot spune ca sunteti niste pribegi din Mongolia, care nu aveti nicio treaba cu Europa (dovada sta si limba, care este de sorginte fino-ugrica) si dupa cum vedeti, nici acum nu aveti nicio treaba cu Europa, voi fiind ultimul popor din UE care inca are revendicari teritoriale si care va hartuiti constant vecinii (ba pe romani, ba pe sarbi, ba pe ucrainieni).
   Ia mai potoliti-va ca poate iesiti din UE cu atitudinile astea fasciste!

   • Da , ne tragem din Mongolia , ca majoritatea popoarelor migratoare care au venit din Asia si au pus stapanire pe Europa . Stramosii nostrii au ajuns pana la Roma , in goana cailor am mistuit totul in calea noastra .
    Ne-am asezat unde am vrut , pt ca nimeni nu ne-a stat in cale . Am fost un popor razboinic . si viteaz .

    Iar ultimii din Europa cred ca sunt de departe romanii , cam la toate capitolele . Nu am vazut niciunde in Europa atata saracie , hotie , marlanie sau prostie .
    De fapt concurati cu bulgarii pt ultimul loc cam la toate 🙂 🙂

    • Lipsa ta de educatie ne distruge auditivul:) Cele sapte triburi ale lui Arpad, cand au venit in Europa, numarau cam 45k indivizi, majoritatea barbati. Din cei 45k ca sa ajunga azi la o populatie de aproximativ 10 milioane, aceasta s-a facut, precum este si demonstrat prin studiile genetice ale haplogrupurilor, prin asimilare politica fortata. Conform studiilor genetice, poporul maghiar are doar 9% ADN turanic (adica asiatic turcic), restul de 91% fiind ADN romanesc, germanic si slav. Dovada a acestui fapt e si faptul ca maghiarii din zilele noastre sunt albi, caucazieni, si nicidecum mongoloizi, asa cum erau triburile lui Arpad. Asa ca draga extremistilor maghiari, inainte de a crede toate prostiile care vi se inoculeaza de catre needucatii vostrii de politicieni si conducatori (pe care ii urmati orbeste si care v-au adus unde v-au adus…si credeti-ma ca se poate mai rau:)) nu ar fi rau, daca ati gandi si cu propriul creier. Hai sa va mai dau un quiz: cei mai mari regi ai vostrii nu erau de sange unguresc: Stefan cel Sfant, Carol Robert de Anjou, Iancu de Hunedoara si Matei Corvin. De fapt, incepand cu Carol robert de Anjou nu ati mai avut nici un rege cu sange unguresc. Toata „istoria” voastra este o minciuna si istoria moderna o dovedeste cu prisosinta: soldatii maghiari au fost cei mai slabi si mai lasi soldati in ultimele doua razboaie mondiale, razboindu-se numai cu femeile si copiii si nu cu soldati adevarati (vezi masacrele de la Ip, Trasnea, Moisei, Nusfalau etc…). Halal natie de „razboinici”…

     • Ooo, da! Sa traiesti colega ! 🙂

      Matei Corvin, rege al Ungariei Mari cu sange romanesc – mai mare palma peste obrazul extremistilor nu cred ca exista. Si da, husarule, ia zi-ne, cum e cu masacrele comise in perioada moderna? Nu-s crime de razboi ma? Viteazule !

      Nu uita un cuvant: Trianon.

     • Lasa-i pe Matias Corvin Rex , Carol Robert de Anjou sau Iancu de Hunedoara ,au fost regi ai Regatului Ungar , cu mai mult sau mai putin sange romanesc , german sau slav ,nu stiu , fiindca nu le-am studiat ADN .

      Atunci hai sa vb si de domnitorii vostrii suta la suta romani :

      Constantin Mavrocordat , Alexandru Ipsilanti , Ghica , Caragea , Bibescu , Nicolaie Mavrogheni , Serban Cantacuzino

      Romani adevarati , iubitori de neam si tara .

     • Hahaha…cam doare adevarul mai draga extremistule maghiar:)) De St. Istvan nu vrei sa spui nimic? De ce nu spui ca istoriografia maghiara recunoaste faptul ca a fost botezat ortodox la nastere si ca numele lui de botez era Voicu? Si asta nu o zic eu ci Institutul de Istorie al Academiei Ungare de Stiinte. Stii de ce? Fiindca intelectualii adevarati trebuie sa fie cat de cat corecti, indiferent de ce le dicteaza politicul extremist. Toata asa zis „istoria” actuala a Ungariei este o mistificare si o minciuna care face de ras pe orice om de stiinta se asociaza cu aceste ineptii. Si asta este unanim recunoscut de catre toti repurtatii istorici din lumea larga. Asa ca daca te simti bine ca sunteti un neam de „viteji” ma bucur pentru tine; in realitate insa sunteti o tara mic si un neam mic bazat numai pe minciuni si care toata istoria v-ati ascuns dupa pulpana altora mai mari.

    • Pardon , teritoriile cucerite prin lupta nu sunt furate .
     Cat despre femei violate si oameni nevinovati morti , se cheama „victime colaterale” .
     Termenul l-au inventat americanii (vezi Hirosima si Nagasaki ).
     Iar despre Haga , sa fim seriosi : singurii inculpati au fost Slobodan Milosevic , Ratko Mladic si Radovan Karadic , eroi ai sarbilor bosniaci .

     Nu , nu mi-e rusine pt ca vad un secui mandru si drept .
     Matale , ce vezi ?

 12. Sa fim seriosi .
  E o parere care vine de la cineva care face parte dintr-un popor a carui balade populare sunt „Miorita „si „Mesterul Manole”.
  Care crede ca „capul plecat , sabia nu-l taie „. Care a inceput razboiul alaturi de nemti , ca apoi sa-l termine alaturi de rusi (incredibil ) .

  Irtem ?

  • Conversatia asta o sa ajunga pe reddit, promit 🙂 nici tu nu mai stii de ce anume sa te iei :)) o sa fac meme-uri cu tine, prietene ungure.

   uite un exemplu:

   nimeni, nimic
   husaru’: balade populare, sunt un secui mandru, femeile violate sunt victime colaterale, eram viteji ca ucideam oameni neinarmati etc.

   Tu nu ai job ? Ca deja mi-am pierdut din productivitate cat am stat sa iti raspund.

   • Da , am .
    Cu ajutorul unor programe informatice , dedicate , joc pe burse .
    Tu ?
    Banuiesc , ca esti pensionar .

    Exemplele tale sunt scoase din context , tipic pt cel pe care il supara adevarul .
    Si ai grija ce postezi si unde postezi , pt ca spatiul virtual e protejat de o legislatie europeana foarte bine pusa la punct .
    Romania fiind o tara europeana respecta aceasta legislatie , care este superioara legilor din codul civil sau codul penal din Romania .

    Succes

    • hahaha, mor de ras :))) doamne, cat de funny esti ! programe informatice ? bai tataieeee, cat de invechit de poti exprima, lol :))))

     „Spatiul virtual e protejat de o legislatie…” nu cred ca ai spus asta :))) esti varza prietene, hai ca amuzi rau lumea. Te-ai gandit la o cariera in stand-up comedy ?

     „este superioara legilor din codul civil sau codul penal din Romania” ce incerci tu sa ganguresti acolo e de fapt GDPR-ul sau HIPAA-ul, dar fiind un jucator la burse nu prea stii (ma doare burta de la atata ras)

     Ma duc sa imi iau cupoanele de pensionar sau ce s-o lua acum, va pup 🙂

     PS: te rog eu, continua sa scrii. Mai da-mi material :))

     • Ce draku sa-ti explic , despre strategii pe termeni scurti , speculatii , indici , rapiditatea cu care un program informatic calculeaza un profit de 0,003 la suta in cateva secunde ? Platforme de tranzactie pt care platesti chirie si care iti permit sa folosesti programele lor sau poti opta sa cumperi un program asa cum cumperi o licenta Windows .
      Sa-ti explic despre BID si ASK , sau riscul de a da „enter” prea tarziu atunci cand calculul programului e depasit de realitate cu o secunda si poti pierde pt o fractiune de secunda ?
      E adrenalina si e greu de inteles .
      De ce imi pierd timpul sa ti explic ceva ce nu o sa faci niciodata ?
      Daca nu intelegi unele lucruri , nu inseamna ca ele nu exista .

      Si atunci vei muri de ras si ti se vor parea funny

     • Voi continua sa scriu , atat timp cat cred ca mai exista o speranta ca romanii sa se vindece si sa devina mai civilizati ,

 13. Nu tranzactionez , tranzactiile se fac pe termen mediu si lung . Repet , eu joc pe bursa , pentru ca speculez . E o diferenta .

  ” Ia mai potoliti-va ca poate iesiti din UE cu atitudinile astea fasciste!”
  E o amenintare ?

  • Intreaba Bruxelles-ul.

 14. @Redactia: multumesc frumos pentru moderarea comentariilor extremiste ale domnului husar! Mai rar asa ceva in presa romaneasca! Seara faina!