La Multi Ani, Romania! 1 Decembrie, ziua din sufletele tuturor romanilor, oriunde s-ar afla

TIMISOARA. 1 Decembrie este sarbatoarea romanilor de pretutindeni, ziua in care celebram unirea provinciilor romanesti, care a avut loc in urma cu 105 ani, la Alba Iulia. Banatul avea sa intregeasca tara aproape un an mai tarziu.

Era anul 1918, Primul Razboi Mondial era pe sfarsite, iar parti din teritoriul romanesc se aflau inca in maini straine, dupa pacea de la Bucuresti, semnata in luna aprilie a acelui an. Tratatul nu avea insa sa fie ratificat de Parlament. Unirea Transilvaniei cu Romania avea sa fie pregatita insa de-a lungul mai multor luni. Cu o luna inainte de Pacea de la Bucuresti, Basarabia anuntase unirea cu Regatul Romaniei.

In 18 octombrie, imparatul Carol I al Austriei emite un ‘Manifest catre popoarele mele credincioase’, in care cere reorganizarea Austro-Ungariei sub forma a sase state independente. Un raspuns la acesta este trimis de Corpul voluntarilor in armata Austro-Ungară din Transilvania si Bucovina, prin care se cere unirea teritoriilor locuite de romani. 13 zile mai tarziu, statul Austro-Ungar avea sa fie dizolvat. In 3 noiembrie este creat Consiliul National Roman, care preia controlul asupra autoritatilor locale din Transilvania, iar o saptamana mai tarziu, Romania declara din nou razboi Puterilor Centrale.

Armata romana ocupa mai multe trecatori de la granita cu Ungaria si chiar patrunde pe teritoriul tarii vecine, ocupa Targu Muresul, iar in paralel sunt organizate alegeri pentru desemnarea de reprezentanti care sa participe la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Sunt selectati 1228 de delegati din 130 de cercuri electorale si 27 de comitate romanesti. In 1 Decembrie, delegatii se intalnesc in cetatea de la Alba Iulia cu alte mii de romani imbracati in port national asteptand in afara zidurilor cetatii. Pana la pranz, Rezolutia care atesta Unirea era ratificata si s-a proclamat alipirea Transilvaniei si Banatului la Regatul Romaniei.

De ce Alba Iulia?

Locatia Adunarii care a dus la Unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania a fost aleasa de Consiliul National Roman Central din doua motive istorice: pe 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal in Cetate si proclama Unirea Principatelor Romane, Alba Iulia fiind pentru scurt timp capitala aleasa de domnitorul roman, si al doilea motiv a fost acela ca, in 1784, Horea, Closca si Crisan au fost trasi pe roata pe platoul din fata Cetatii.

De cand a devenit 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei?

1 Decembrie a fost proclamata Ziua Nationala a Romaniei abia dupa caderea regimului comunist. Legea care a stabilit ca sarbatoarea nationala sa fie in prima zi a lui decembrie a fost promulgata la 31 iulie 1990 de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu.
In acel an, Frontul Salvarii Nationale a refuzat o propunere conform careia ziua de 22 decembrie sa fie declarata zi nationala.
Inainte ca 1 Decembrie sa devina zi nationala, sub regimul comunist romanii sarbatoreau acest eveniment in data de 23 august, prin demonstratii fastuoase si parade militare.

Ce alte semnificatii istorice mai are ziua de 1 Decembrie?

In 1919 este investit primul guvern de coalitie interbelic din istoria Romaniei, iar acesta avea sa fie condus de Alexandru Vaida-Voievod.

In 1920, Consiliul Orasenesc al Brasovului doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, pentru contributia avuta la realizarea Marii Uniri.

In 1936 era inaugurat Arcul de Triumf de la Bucuresti, in prezenta regelui Carol al II-lea si a reginei Maria.

In 1947 legatia romana de la Praga devenea ambasada, iar in 1963 se intampla acelasi lucru cu legatia de la Londra.

In 1966, Iosif Broz Tito face o vizita neoficiala la Timisoara, unde se intalneste cu o delegatie condusa de Nicolae Ceausescu, din care mai faceau parte Emil Bodnaras, Ion Gheorghe Maurer, Paul Niculescu Mizil si Iosif Banc

In 1970 se fac primele teste cu tramvaiul Timis 2, model ce avea sa fie fabricat la Timisoara. Testele au durat 30 de minute si tramvaiul a ajuns chiar si la 100 km/h.

In Timisoara, 1 Decembrie 1918 este si numele unei strazi care pleaca din zona Pietei Nicolae Balcescu si se termina la intersectia cu Stefan cel Mare si Stan Vidrighin. Strada are 2,3 kilometri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand vezi in ce hal e tara asta dupa 105 ani te gandesti care cum era daca nu ne uneam cu bronzatii de la sud est. la mai putini ani imoreuna cu voi

  2. hai mars cu unirea voastra

    • Ce unire?? Ocupatie vrei sa zici…

  3. gard electric peste carpati, la multi ani sub pamant

    • Nu s-a respectat programul afusat :
      11:50–12:30: Defilarea detașamentelor şi a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.

  4. la multi ani spitalelor mizere in care trebuie sa te tratezi, coruptiei, inexistentei autostrazilor, mitocaniei, miserupismului, ghiolbaniei, poporului majoritar analfabet si mai cate, la multi ani!

  5. la multi ani unde se dau sarmale gratuit???

  6. Mai oameni de la OT…chiar nu puteti depasi imbecilitatile protocroniste? Care Banat s-a alatura? Sa inteleg ca Vrsecul, Bela Crkva, Kikinda sunt in Romania? Nu s-a unit niciun Banat…sfantul meu Banat e in trei tari: Romania, Serbia si Ungaria. Asa da unire!

  7. vrem ciolan cu varza gratis!!!!!!!!

  8. Tara mea-i Banatul meu !

  9. Mai ales celor plecati din Romania …caci ei trimit euro in tara si investesc in imobiliare …etc

  10. La multi ani tuturor USR-istilor din tara si din afara ei!

  11. la mai putini ani tarii in forma actuala si la multi ani banatului si transilvaniei

    • Ce poti sa ne spui despre Fraterna Unio, Eftimie Murgu, memorandumul Transilvaniei, Aurel Cosma? cred ca decat sa insiri iredentisme anticonstitutionale cum fac idiotii utili mai bine pui mana pe o carte sau mergi la munca(si ia-i pe toti care nu sunt in stare sa spuna nimic despre cele mentionate in prima intrebare)

  12. Excelent comentariul lui ‘nickname’! Dar d-vostra ce ne puteti spune despre Maniu, Popovici, Bocu etc.?
    Da, hai sa punem mana pe ‘o carte’: MEMORANDUMUL ROMANILOR DIN TRANSILVANIA (ARDEAL, BANAT, CRIŞANA, SATU MARE, MARAMUREŞ) PREZENTAT DE FRUNTAŞII P.N.Ţ. REGELUI CAROL AL II-LEA LA 15 DECEMBRIE 1938

    • Da, sa punem mana si pe acel memorandum, si sa nu uitam ca acum avem alesi locali fix cum voia Maniu in acel memorandum, avem in Timisoara un buget urias de care acesti alesi locali isi bat joc si impreuna cu idiotii utili de care vorbeam dau vina pe oricine altcineva pentru tot ce nu se realizeaza local. Uite, o sa pun aici inceputul acelui memorandum peste care toti iredentistii sar cu nesimtire referindu-se doar la centralismul din vremea aia fara sa aiba vreo strabatere insa cu centralismul bruxelez de azi pentru ca atat ii duce capu, sa repete ce au fost dresati de niste smecheri care folosesc cu succes deviza „dezbina si stapaneste”

    • Asadar:
      „Timp de aproape o mie de ani, Românii din Transilvania şi Banat au îndurat toate suferinţele şi pierderile naţionale, pricinuite de jugul unei stăpâniri duşmănoase. Cucerirea străină le-a răpit ţinuturi întregi, cu pământul cel mai bogat şi roditor, singurul izvor de existenţă materială al unui popor agricultor:
      o feudalitate strâns legată a ridicat în inima românismului cetăţi puternic întărite,
      de unde stăpânea şi storcea norodul iobăgit, iar ţara s’a împânzit cu nenumărate târguri şi oraşe, citadele de forţă şi expansiune a elementului stăpânitor.
      Decapitat de clasa sa conducătoare, care s’a înstrăinat, cu mijloace de trai reduse
      din cauza spaţiului geografic îngustat, cu trupul plin de rănile provocate de aşeză­
      rile străine în mijlocul său, poporul românesc a dovedit totuşi o vitalitate şi o
      putere de refacere miraculoasă, rezistând şi creindu-şi mai târziu o organizaţie
      bisericească şcolară, culturală şi politică bine închegată. După anul de revoluţie
      1841! şi mai ales după instaurarea dualismului austro-ungar, în 1867, au început
      contra acestei organizări persecuţiunile tot mai violente ale unei politici de siste- matică desnaţionalizare.

    • Şcoala românească a fost lovită prin legiuiri tot mai severe, dezvoltarea unei culturi superioare era împiedecată, Românii erau excluşi din funcţiunile publice, presa era terorizată de procurori, luptătorii politici, ziariştii şi propagandiştii aruncaţi în temniţi şi osândiţi la amenzi ruinătoare.

    • Mii de intelectuali, sute de mii de săteni au fost siliţi să treacă graniţele sau să emigreze
      peste ocean, unde, ei sau urmaşii lor, erau sortiţi morţii naţionale.

    • … A fost firesc ca starea de nedreptate şi asuprire să indemne pe români la
      lupte politice de apărare şi de desrobire. La început, aceste lupte au fost călăuzite
      de. un instinct de conservare, mai târziu ele au urmărit în mod conştient înfăptuire.a idealului de unitate naţionalii.

    • cam asta cu memorandumul, restul poate sa caute si sa citeasca cine mai doreste cine mai pofteste, din ceva motiv sunt ceva erori daca vreau sa postez aici unele parti.

      La multi ani!

      • Mai nickname, eu stiu ca te pun sefii tai sa postezi pe forumuri insa intelege si tu mai omule.Banatul nu mai vrea sa fie in Romania.Gata,s-a terminat.Ce sens are sa ii dai inainte cu istoria.Noi traim in ziua de azi iar astazi lumea vrea altceva.

        • N-ai cum sa stii ceva gresit, dar poti sa crezi ceva gresit. Intelegi mai fotbalistule sau e prea greu entru tine sa faci diferenta intre a stii si a crede? Iar faptul ca multi tantalai idioti utili nu cunosc nici istoria nici nu vor sa-si asume responsabilitatea pentru prezent cautand sa arunce vina in stanga si in dreapta cand ei aleg(daca nu le e prea greu sa se deplaseze la sectia de vot) tot felul de incapabili la nivel local, habar n-au de bugetele locale tocate de cei alesi de ei si asteapta sa le dea cineva mura in gura (ceea ce e o iluzie, neocolonialismul e chiar mai pervers decat colonialismul) e dovada de … „romania educata”. Adica spalata pe creier. Ce te impiedica pe tine sa faci o fabrica de roboti de exemplu? Sau pe orice alt idiot util plin de credinte induse de smecherii iredentisti? Hai poli!

          La multi ani si tie!

  13. Ce-ai patit Rodica, te supara memorandumul lui Iuliu Maniu? Atunci baga-l pe Maniu, nu pe mine. Doare disonanta cognitiva? Doare tare? Sau sindromul stockholm e de vina?

    La multi ani si tie!

  14. De 1 decembrie urarea din Banat nu poate fi decat „Granita la Orsova”.Ar fi timpul sa se schimbe numele strazilor din Timisoara care nu au legatura cu istoria Banatului.Banatul trebuie sa isi recupereze adevarata istorie si sa scape de cea miticeasca scrisa la Bukale.

    • Adevarata istorie? Ce parere ai de reprezentantii scolii ardelene de la Lugoj ori de la Beius? Te rog sa-ti incepi raspunsul cu asta nu cu balarii generice si sa vorbesti tu in numele Banatului, ca nu te-a ales nimeni purtator de mesaj, vorbeste in numele tau! Nu exista „adevarata istorie”, exista atatea istorii cate interese sunt, fiecare cu partea ei de adevar. Mai bine ne uitam la documentele istorice si fiecare le interpreteaza… cat il duce creierul spalat sau nu de interesele unora sau altora. Astept raspunsul la intrebare Si zic sa ne spui si daca cumva trebuie sa luam inapoi partile din Banat care acum sunt in Serbia sau Ungaria. Sau zic sa mai treci pe la scoala. Sau sa astepti sa-ti faca astia stadion, cred ca acolo te-ai pricepe mai bine decat la istorie si al a vorbi in numele banatenilor.

    • @PoliTM, dacă nu era administrație românească la Timișoara, acum nu ai fi avut nici măcar nume, pentru că Politehnica din Timișoara a fost construită de români, la fel ca și toate celelalte Universități, cu echipele sportive respective.
      Populația majoritară în Banat este românească, așa că : La mulți ani România, La mulți ani românilor și tuturor celor care trăiesc aici.