Judetul Timis in miniatura, un centru de recuperare pentru copiii dependenti de droguri sau un adapost pentru caini, printre proiectele ce vor fi finantate de Consiliul Judetean prin bugetul participativ

TIMIS. Oamenii au votat, iar 6 proiecte vor fi finantate de Consiliul Judetean Timis prin programul de bugetare partcipativa, din cele 13 propuse initial. Pentru acestea, CJ Timis a alocat 3 milioane de lei.

CITESTE SI: 3 nopti de poveste la Flight Festival 2022, intr-un mixt unic de muzica, proiectii si lumini cum n-a mai vazut pana acum Timisoara. Cel mai asteptat eveniment al toamnei in vestul tarii continua

De fapt, cele sase proiecte insumeaza 2.798.665 lei. Diferenta, pana la 3.000.000 lei, va fi redistribuita catre proiectele castigatoare, conform regulamentului aprobat.

Cele mai multe voturi, 2023, a primit „Judetul in miniatura – Parc tematic in Mosnita Noua”. Conform propunerii, proiectul are ca si concept imbinarea progresului tehnologic cu promovarea turismului cultural la nivelul judetului Timis, prin amenajarea unui parc tematic in care sunt amplasate machete in miniatura a celor mai reprezentative monumente istorice si obiective turistice ale judetului Timis, motivand astfel vizitatorii sa planuiasca si sa intreprinda o calatorie sau o vacanta de valoare istorica si culturala.

Pe locul doi, cu 1763 voturi, se situeaza proiectul de infiintare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adictii. Acesta va functiona ca un centru medico-psihologic, cu un numar minim de 20 de paturi. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia, pe langa ingrijirea medicala, si de diferite psihoterapii, dar si de recuperare motrica si senzoriala.

Urmatorul pe lista, cu 1113 voturi, este proiectul de realizare a unui Parc tematic Lunca Muresului – Cenad. Initiatorii doresc crearea unui spatiu in care copiii sa fie invatati despre ceea ce inseamna fauna si flora si despre tot ceea ce tine de natura inconjuratoare, prin jocuri si distractie: casute de lemn, mobilier parc, foisoare, observator, puncte belvedere, centru de informare.

Celelalte trei proiecte care primesc finantare sunt Constructie scena acte artistice in Cenad, Spatiu agrement rural – Paduricea din Biled si Adapost de caini in Grabat, comuna Lenauheim.

Lansat anul trecut, ca proiect pilot, programul s-a dezvoltat frumos, ca valoare, ca regulament, ca importanta a proiectelor propuse. Suntem mandri de implicarea timisenilor, de dorinta lor de a face bine in comunitate. Avem proiecte castigatoare cu tematici diverse, care vor aduce beneficii pentru foarte multi timiseni. Dam drumul la implementare, banii sunt alocati, nu ar trebui sa intampinam mari probleme. Mizam si pe implicarea celor care au depus proiectele, in masura in care au posibilitatea si disponibilitatea”, spune presedintele CJ, Alin Nica.

Bugetul participativ incurajeaza cetatenii sa se implice in dezvoltarea comunitatii locale. Pe scurt, Consiliul aloca banii, timisenii vin cu propuneri de proiecte, iar dupa validarea lor de catre o comisie, tot cetatenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de catre institutie.

Pentru a simplifica procesul de depunere si selectie, a fost dezvoltata o platforma distincta, pe site-ul institutiei, bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Limita maxima a bugetului pentru un proiect propus a fost de 1.500.000 lei, inclusiv TVA. Suma totala alocata de Consiliul Judetean in acest an a fost una tripla fata de 2021, de trei milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Proiecte inutile.
    Avem pretentii si conceptii gresite despre cum ar trebui sa se dezvolte acest oras luand in considerare nivelul de trai al majoritatii.
    Nu am fost in stare sa controlam traficul de droguri dar deschidem centre de recuperare!!Propun sa se construiasca din bugetul MAI din moment ce traficul de droguri este monitorizat indeaproape de acestia.
    Nu suntem in stare sa controlam inmultirea lighioanelor dar deschidem adaposturi prin care tot felul de fundatii nonprofit isi vor legaliza finantarile.