Judetul Timis are buget. Aproape 270 de milioane de lei au fost alocati pentru investitii. Dobra: Sunt cei mai multi din istorie

TIMISOARA. Consilierii judeteni au votat, in unanimitate, bugetul judetului. Acesta este de aproximativ 665 milioane de lei, fata de 670 cat a fost anul trecut.

CITESTE SI: S-au schimbat gusturile la Timisoara. De Pasti, se mananca ied in loc de miel. Crescatorii de capre dau lovitura. Carnea e mai buna si mai sanatoasa. Cum se prepara. Video 

O mare parte din bani, peste 266 milioane de lei au fost alocati la capitolul investitii, iar lista cu proiecte este una destul de lunga.

Am alocat pentru 2019 cei mai multi bani pentru investitii din istoria Timisului, cu 46 milioane lei mai mult fata de anul trecut. In total, peste 266 milioane vor merge catre proiecte noi sau aflate deja in derulare. Prioritare sunt infrastructura rutiera, sanatatea si educatia„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

Pentru functionare au fost prevazuti 370 milioane de lei si 29 milioane lei au fost alocati capitolului dezvoltare.

Banii au fost impartiti pe capitole bugetare, insa investitiile sunt cele mai importante.

La capitolul Protectie Civila, CJT va cheltui peste 2 milioane de lei pe echipamente ce vor fi folosite in situatiile de urgenta. 8,2 milioane de lei au fost alocati Invatamantului, iar 17,2 milioane de lei Sanatatii. Pentru investitii la Cultura au fost alocati 10,8 milioane lei, iar la Asistenta Sociala 19,5 milioane lei. Pentru capitolul Transporturi a fost alocata suma de 127,9 milioane lei.

CJ Timis are de achitat cofinantari pentru largirea la patru benzi de circulatie a drumului de la Autostrada A1 pana la intersectia cu Centura Timisoarei, spre Dumbravita (10.1 milioane lei) sau modernizarea drumului Peciu Nou – Foeni (5.2 milioane lei). Judetul Timis mai participa cu cofinantare si la proiectul privind infrastructura canalului Bega (519.000 lei) – in cadrul caruia se va putea relua navigatia pe Bega pana in Serbia si va fi construit si un punct de tercere a frontierei spre si dinspre tara vecina, atat pe uscat, cat si pe apa. Alti 274.000 lei sunt alocati modernizarii sistemului de apa si canal – tot un proiect european.

La capitolul Drumuri, CJT a alocat 1,3 milioane lei pentru asfaltarea drumului Zorani – Grosi- Bulza, iar pentru proiectarea si executia largirii la patru benzi a drumului din Dumbravita (parte din proiectul de largire a soselei pana la Autostrada A1) a alocat 300.000 lei.

Si Timisoara – Mosnita se va largi, anul acesta, la patru benzi de circulatie, cate doua pe un sens (3.345.000 lei).

Vor mai fi asfaltate drumurile: Lucaret – limita cu judetul Arad, DN6 – Sacalaz, Valea Lunga – Cliciova, Rovinita Mare – Percosova – Gherman, Bazosu Nou- Bazos – Recas, Sipet – Folea, Sanmartinu Sarbesc – Sanmartinul Maghiar, Seceani – Fibis, Giroc – Timisoara (etapa II).

Ca obiective de investitii noi, Consiliul Judetean Timis a alocat bani pentru reabilitarea Liceului ”Iris” din Timisoara (3,5 milioane lei), dar si pentru modernizarea drumului care face legatura intre judetul Timis ot si localitatea Pecica din judetul Arad, peste autostrada A1 si peste raul Mures. Este vorba despre un proiect european la care CJ Timis participa ca partener cu suma de peste 6,5 milioane lei.

Pentru realizarea de centre de colectare legume si fructe a fost alocata suma de 4.750.000 lei, iar aceeasi suma a fost alocata si pentru un proiect pilot de constructie a unui bazin de inot didactic.

Consiliul judetean Timis si-a propus sa ”viabilizeze”, adica sa curete terenul fostei unitati militare de la Giroc (360.000 lei) unde cel mai probabil se va construi si mult-asteptata Sala Polivalenta cu bani de la Compania Nationala de Investitii. Acolo este terenul propus de CJ Timis, insa o decizie definitiva pentru locatia salii nu a fost luata inca de catre cei de la CNI.

Au fost alocati bani si pentru demolarea Stadionului ”Dan Paltinisanu” din Timisoara (1 milion de lei). Arena sportiva se afla intr-o stare avansata de degradare, iar discutii privind demolarea au existat si in trecut. Consiliul Judetean Timis isi doreste sa construiasca un alt stadion, modern, cu bani de la Compania Nationala de Investitii. Fie ca este vorba de finantare totala sau partiala de la CNI. Presedintele CJ Timis, Calin Dobra a anuntat ca si-a propus ca demolarea stadionului sa inceapa chiar in toamna acestui an.

Consiliul Judetean Timis mai face unele reparatii in propria cladire, precum si la unele institutii din subordine, dar cumpara si ceva echipamente necesare functionarii. Printre acestea, autoturisme, licente antivirus, obiective foto, echipamente de printare si chiar o bariera la Parcul Industrial si Tehnologic. Sumele nu sunt insa semnificative.

O suma mai mare de bani (1.480.000 lei) a fost alocata pentru planul judetean de gestionare a deseurilor in Timis.

Suma de 130.000 de lei a fost alocata pentru proiectarea reabilitarii Conacului Mocioni din Foeni.

La capitolul Sanatate a fost alocata suma de 2,3 milioane lei pentru modernizarea si recompartimentarea spatiului de mari arsi de la Casa Austria si alti 2,4 milioane lei pentru modernizarea si dotarea cu echipamente performante a Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean Timisoara.

Tot la Casa Austria, CJ Timis si-a propus sa execute lucrari de reabilitare termica, dar are in plan si realizarea unei parcari la Spitalul Judetean. Pentru proiectarea si studiul de fezabilitate a parcarii s-a alocat 200.000 lei.

160.000 de lei pentru documentatia tehnico-economica in vederea realizarii Clinicii de Psihiatrie.

Alti 1,5 milioane lei sunt alocati pentru reamenajarea Sectiei de Urologie si ATI transplant renal de la Spitalul Judetean. Aceeasi suma se regaseste si la extinderea sectiei ATI a aceluiasi spital.

La capitolul Cultura si Religie, Muzeul Banatului are alocata suma de 5,9 milioane lei. Cu aproape jumatate din bani (2,5 milioane lei) va fi amenajat un spatiu in incinta Bastionului Theresia pentru o expozitie permanenta. Suma de 1,9 milioane lei a fost alocata pentru restaurare – conservare Castel Huniade, iar pentru construirea unui punct muzeal la Cornesti – 500.000 lei. Mai sunt la Muzeul Banatului si alte cheltuieli pentru functionare.

Muzeul de Arta primeste cea mai mica suma (197.000 lei). 20.000 lei vor fi cheltuiti pentru amenajarea unui spatiu in care va functiona un laborator de restaurare. Restul banilor vor fi cheltuiti pentru cumpararea unor diverse echipamente.

Muzeul Satului Banatean primeste 1,4 milioane lei din care 600.000 lei se vor cheltui pentru amenajarea unui parc pentru copii in incinta muzeului. Aceeasi suma a fost alocata pentru amenajarea peisagistica a baltii.

Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis primeste 2 milioane lei, iar din acesti bani 300.000 de lei sunt alocati reabilitarii salii de spectacole din incinta institutiei. Alti bani vor fi cheltuiti pe diverse reparatii si dotari.

Teatrul Merlin primeste 355.000 lei, din care 200.000 lei vor fi cheltuiti pentru amenajarea salii de spectacole, iar restul pentru o centrala de incalzire pe gaz.

Biblioteca Judeteana va primi 834.000 lei, iar intreaga suma va fi folosita pentru reabilitarea cladirii din Piata Libertatii, unde functioneaza.

La capitolul Asistenta sociala, CJT a alocat bani pentru cofinantarea unor proiecte europene. Este vorba despre construirea a doua case de tip familial si infiintarea unui Centru de zi la Gavojdia (3,2 milioane lei), construirea a doua case de tip familial si reamenajarea si extinderea unui Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilitati la Lugoj (4,8 milioane lei), dar si construirea a trei locuinte protejate ot si extinderea si dotarea unui centru de zi la Periam (3,2 milioane lei). Alti 8,2 milioane lei revin Directiei pentru Protectia Copilului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. timisorean spune:

  E bun, e de unde sa se fure. Ma scuzatiii, vroaim sa spun „investiti”.

 2. Dan A. spune:

  Si totusi, unde sunt cele 230 milioane economisite anul trecut? La Dragnea?

 3. alina spune:

  De ce nu se aloca bani si pentru spitalul din Lugoj. Este infect si sub orice critica.